SaiPan kaaoksessa on uskallettava katsoa viimeinkin myös Jussi Markkaseen

Niclas Westerholm ei ole pystynyt estämään SaiPan luisua.

JääkiekkoLiiga

SaiPan kaaoksessa on uskallettava katsoa viimeinkin myös Jussi Markkaseen

Mikä mättää SaiPalla? Samuel Savolaisen mukaan nyt kannattaa katsoa kaukalon sijasta rakenteisiin ja etenkin toimitusjohtaja Jussi Markkaseen.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 8.12.2022 | KUVAT All Over Press

Pekka Virtaa seurannut Ville Hämäläinen ehti saada välillä suitsutusta siitä, että hän ehti saada tuloksiin kohennusta valmennusvaihdoksen jälkeen, mutta nyt jälki on ollut rumaa. Meneillään on viiden ottelun tappioputki, jonka maaliero on tyrmäävä 5-27. Samuel, missä Lappeenrannassa nyt mennään?

Tuon putken todellinen rimanalitus nähtiin tuoreeltaan keskiviikkona, kun HPK murskasi SaiPan kotihallissaan peräti 2-8 ja latoi kahdeksan maalia lappeenrantalaisten verkkoon. Se osoitti, että joukkueen pelaamisessa ei ole juuri mitään. Oli välillä jotenkin outoa seurata keskustelua siitä, että aivan kuin toissakauden mestarivalmentaja Pekka Virta olisi ollut kaiken pahan alku ja juuri SaiPassa ja kun hänestä päästiin eroon, uusi nousu voi alkaa ja kaikki on hirveän hyvin.

No, nämä tulokset osoittavat kirkkaasti, että aivan niin ei ollut. Kävi kuten on käynyt monesti, valmentajanvaihdos lämmitti kuherruskuukauden verran ja se lämmitti vain hetken. Virta lähti ja antoi aikaa muille, mutta sekin hiekka on tiimalasissa nyt valunut umpeen.

Nyt ollaan taas aika vaikeiden tilanteiden äärellä, jossa ainoa positiivinen asia juuri nyt lappeenrantalaisittain on se, että Liiga on suljettu sarja. Väki on kaikonnut hallista ja ei se sinne näillä tuloksilla taida palata, vaikka kuinka yhteisöön vetoaisi.

SaiPan toimitusjohtaja Jussi Markkanen totesi seuran pelaamisen olleen anteeksiantamatonta. Mitä mieltä olet tuosta?

En tiedä, kannattaako tässä nyt puhua jostain anteeksiantamattomasta esityksestä, mieluummin katsoisin seurassa totuutta silmiin. Sen purkamisen voi aloittaa vaikkapa siitä, että millaiseen tilaan seura on ajautunut Markkasen johdolla.

Seurassa ei ole urheilujohtajaa ja Markkanen vastaa niistäkin asioista. Ja nyt täytyy sanoa, että sellaisten miesten kuin Pekka Tirkkosen ja Riku Kallioniemen johdolla, se oli vielä jopa sympaattinen pienten suuri. Nyt se on vain pieni.

Tällä menolla sitä paitsi SaiPa aloittaa ennen muita tyhjennysmyynnit mahdollisesti jopa nopealla aikataululla. Pahoitellaanko silloinkin omia tekemisiä?

Valmentajia on vaihdettu sekä kausia ja oikeusjuttujakin hävitty. Pelaajia on tuotu ulkomailta, mutta täytyy kysyä, että millä prosessilla, koska kuinka moni näistä pelaajista on ollut aitoja vahvistuksia? Seuralegendoja on kunnioitettu, mutta onko tehty SaiPan edun mukaisia päätöksiä?

Ja väkisin herää myös se kysymys, että luotetaanko seurassa liikaa Markkasen vanhoihin pelikavereihin kuten Hämäläiseen ja Ville Kohoon ja kuinka paljon tällaiset asiat vaikuttavat hänen johtamisajatteluunsa?

Jos suoraan sanoo, on todella vaikeaa katsoa Markkasen aikaa SaiPan historiassa muuten kuin todeten, että heikosti on mennyt.

SaiPalla on myös iso päätös sen suhteen, että kuka on ensi kauden päävalmentaja. Voiko se olla Ville Hämäläinen?

Voi tietysti, jos seurataustaa tuijottaen ja kaveripohjalla mennään, mutta onko se sitten järkevää? Voi toki nähdä, että Hämäläinen on jokin ”luottosoturi” ja tuleva huippuvalmentaja, mutta juuri nyt peli on pahasti eri mieltä. Valmennusjohto kauttaaltaankin on kovin kokematon ja en tiedä mistä kilpailuetu SaiPalle tulevaisuudessa syntyy, kun pelaajarekrytointi on ollut sarjan heikointa ja junioripuolikaan ei ole erityisen vahvassa jamassa.

Kyllä Pekka Virta -tapauskin panee miettimään, onko seuran ongelma edes se, kuka toimii päävalmentajana, jos hänkin epäonnistui viemään SaiPaa pudotuspeleihin. Pidin silloisen hallitsevan mestariluotsin rekrytointia erinomaisena tekona SaiPalta, kuten varmasti lähes kaikki, mutta sen jäljiltä tuntuu, että nyt on jo tullut aika katsoa seuran rakenteisiin.

Tukevatko ne tällä hetkellä SaiPan nousua takaisin parempien vuosien tasolle? Ja valitettavasti on myös katsottava Markkasen suuntaan, niin isossa roolissa hän tällä hetkellä on kaikessa päätöksenteossa. Mutta kuten muuallakin on nähty, seuralegendojen virheitä ei katsota ihan samalla vakavuudella kuin nimettömämpien tekijöiden. Niin taitaa olla SaiPassakin. Iso remontti SaiPan organisaatiossa nyt joka tapauksessa tarvitaan, se lienee ihan selvää.

Saa nähdä tuleeko sellaista. Voi tietysti vedota, ettei siihen ole nyt varaa, mutta nyt täytyy jo kysyä, että onko varaa olla remontoimattakaan?

Uutta areenaa kun suunnitellaan, on aivan selvää, että sinne tarvitaan kipeästi menestyvä joukkue.