F1-talli pudotti tylysti kaksi isoa päätä, mutta pudottiko se väärät päät?

Pierre Gasly on kerännyt tällä kaudella 22 MM-pistettä ja on kuljettajien MM-sarjassa 12:s. Esteban Ocon on 35 pisteellä 10:s.

Formula 1

F1-talli pudotti tylysti kaksi isoa päätä, mutta pudottiko se väärät päät?

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari pitää surullisena Alpinen tekemiä päätöksiä erottaa tallipäällikkö Otmar Szafnauer ja urheilujohtaja Alan Permaine.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 11.8.2023 | KUVAT All Over Press

F1-sarjan Alpine-talli kieppuu turbulensissa. Kesätauon ja Span kisaviikonlopun kynnyksellä ranskalaistalli laittoi lauluun tallipäällikkönsä Otmar Szafnauerin ja tallin kokeneen urheilujohtaja Alan Permanen.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari näkee tallin haihattelevan tällä hetkellä päämäärättömästi.

”Todella surullista, että tämä kokenut kaksikko laitettiin tällä tavalla sensaatiomaisesti ulos. Se ei voi kertoa mistään muusta kuin isoista henkilökemiaongelmista tallin sisällä.”

”Erityisesti Permanen kohtalo hämmästyttää, sillä hän on ollut tallin mukana todella pitkään, aina Benetton-ajoilta asti. Hän oli todella kokenut tekijä, joka tunsi organisaatiossa aivan kaikki. Hänen lähtönsä ja siirtyminen todennäköisesti tulevaisuudessa kilpailijalle voi olla isokin juttu”, Mustakari pohtii.

”Talliin otettiin hiljattain mukaan ulkopuolisia investoreita, joten olisi mielenkiintoista tietää, onko heillä joitain osuutta tai paineen antoa tässä. Investorit haluavat aina tuloksia. Ymmärsin, että johtoporras haluaa nopeammin parempia tuloksia ja nousua kärkikastiin. Szafnauerilla oli kuitenkin oma vahva näkemyksensä siitä, miten ja millä aikataululla kärkeen noustaan ja hän seisoi sen takana loppuun asti.”

Renaultin F1-talli otti käyttöönsä Alpine-nimen 2020. Talli on yhä kuitenkin Renaultin omistuksessa.

”Alpine on Renaultin urheiluautomerkki. Autovalmistaja sanoo, että se hakee F1-läsnäolollaan näkyvyyttä ja tunnettuutta tälle katupelille. Onko se onnistunut siinä? En usko. Kaupallisesti F1-näkyvyyttä pitää osata käyttää oikein. Tuskin kovinkaan moni tietää, miltä joku katu-Alpine edes näyttää? Ehkä tähän ranskalaiskeitokseen tulee lisämaustetta siltäkin suunnalta, ettei tuota mielikuvaa ei ole saatu rakennettua?”

Alpinen kuskeista Esteban Ocon on kerännyt tililleen 35 MM-pistettä. Pierre Gaslylla niitä on koossa 22.

”Tallin kuskit ovat ihan kyvykkäitä. Heistä tämä ei jää kiinni. Molemmat ovat keränneet pisteitä, mutta kyllähän myös mokia on sattunut. Unkarissa molemmat dilkkautuivat ulos yhdessä kisasta. Sitten Span sprintissä Gasly oli kuitenkin peräti kolmas.”

”Tiedä sitten, onko tallin kireä ilmapiiri vaikuttanut myös kuskien keskittymiseen ja tekemiseen kauden aikana. Viime kaudella Alpine oli MM-sarjassa muuten neljäs. Sitten muuan Fernando Alonso lähti tallista ovet kolisten.”

”Tämä ei siis ehkä ole viimeinen turbulenssi tämän ranskalaisen tallin saagassa”, Mustakari ennakoi.