Valioliiga-kauden paras osto on juuri tämän näköinen puolihullu velikulta

Aaron Ramsdale on ollut Arsenalin maalilla sensaatio.

JalkapalloValioliiga

Valioliiga-kauden paras osto on juuri tämän näköinen puolihullu velikulta

Valioliigassa tehtiin kesän siirtoikkunan aikana lukuisia erinomaisia siirtoja. Arsenalin maalivahti Aaron Ramsdale oli siirroista erinomaisin.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 30.12.2021

1. Aaron Ramsdale, Arsenal

Kun Ramsdale siirtyi elokuussa 23 miljoonalla punnalla Emiratesille, Arsenalin kannattajat ja koko Englanti ihmetteli, mitä järkeä on maksaa tuollainen siirtosumma – joka voi nousta 30 miljoonaan puntaan – maalivahdista, joka pelasi kahdella edellisellä kaudella Valioliigasta pudonneesta joukkueessa. Kukaan ei ihmettele enää. Ramsdale on ollut Emiratesilla sensaatio. Hän pelannut lontoolaisten maalilla 16 liigaottelua, joista Arsenal on voittanut 11 – ja Ramsdale on pitänyt maalinsa puhtaana yhdeksässä ottelussa. Tehnyt muutamia maagisia pelastuksia. Noussut yhdeksi Arsenalin johtajista ja hurmannut puolihulluudellaan Arsenalin kannattajat. Vasta 23-vuotias, joten parhaat vuodet vasta edessäpäin.

2. Conor Gallagher, Crystal Palace

Yksi kauden suurista sensaatioista. Ollut Crystal Palacen tärkein pelaaja. Johtanut keskikentältä käsin Palacen peliä. Tehnyt kuusi maalia ja antanut kolme maalisyöttöä. Ainoa harmittava seikka se, että on vain lainalla Chelseasta, joka tuskin päästää Gallagheria enää lähtemään. Kävi jo Englannin maajoukkueessa.

3. Emmanuel Denis, Watford

Kesän siirtoikkunan huimimpia löytöjä. 24-vuotias nigerialaislaituri siirtyi Watfordiin 3,5 miljoonalla punnalla Club Brüggesta ja ollut Valioliigan kentillä pitelemätön. Kruunannut huippuesityksensä tekemällä kahdeksan liigamaalia ja antamalla viisi maalisyöttöä. Merkitty mies suurseurojen papereissa.

4. Takehiro Tomiyasu, Arsenal

Kesän siirtoikkunan viimeisen päivän löytö Bolognasta. Pelannut lähes ramsdelemaisen kauden ja pilkannut esityksillään 16 miljoonan siirtosummaansa. Vahva molempiin suuntiin. Vasta 23-vuotias, joten kuuluu keskeisellä tavalla Arsenalin tulevaisuuteen.

5. José Sá, Wolverhampton

Wolverhampton kiikaroi jo viime kaudella Rui Patriciolle seuraajaa ja lopulta se löysi maalipuidensa väliin miehen kreikkalaisesta Olympiacosista. Portugalilaismaalivahti on ollut tällä kaudella Wolverhamptonin puolustuksen viimeinen muuri ja keskeinen syy siihen, että Wolves on päästänyt tällä kaudella toiseksi vähiten maaleja Valioliigassa – 14 maalia 18 ottelussa.

6. Cristiano Ronaldo, Manchester United

Kaikki hänet tiesivät ja kaikki tunsivat, mutta silti: jos Manchester Unitedin kaoottisessa kaudessa on ollut jotakin ilonaiheita, ne ilonaiheet ovat liittyneet valtaosin Ronaldoon. Edelleen maailmanluokan viimeistelijä, jolla on edelleen sama ehdoton asenne. Jos homma ei toimi, tallin seinät saavat tuntea portugalialaisen vihan saman tien.

7. Ben White, Arsenal

Kun pelaajan siirtosumma on 50 miljoonaa puntaa, silloin pitää löytyä myös laatua – ja sitä Whitelta on löytynyt. Ollut tärkeimpiä kulmakiviä Arsenalin kurssin vakauttamisessa ja joukkueen nostamisessa Valioliigan jumbopaikalta sarjaneloseksi. Artetan jalkapallon näköinen pelaaja, hyvä pelinavaaja. Vasta 23-vuotias.

8. Marc Guéhi, Crystal Palace

Crystal Palacen 18 miljoonan punnan kesäosto Chelseasta. 21-vuotiaan keskuspuolustajan potentiaali tiedetiin – kuten siirtosumma kertoo –, mutta Guéhi on silti yllättänyt kaikki. Pelannut loistokauden ja noussut vakavasti otettavaksi ehdokkaaksi Englannin maajoukkueeseen. Pelasi viime kaudella lainalla Swanseassa.

9. Marc Cucurella, Brighton

Brighton on pelannut parhaimmillaan erinomaista jalkapalloa ja 23-vuotias Cucurella on ollut yksi sen suurimmasta tähdistä. 18 miljoonaa puntaa oli Brightonille kohtalainen siirtosumma, mutta Graham Potter on tyytyväinen jokaiseen sijoitettuun puntaan. Cucurella on koulutukseltaan vasen laitapuolustaja, mutta hän pystyy hyökkäysvoimaisuutensa vuoksi pelaamaan missä tahansa roolissa vasemmalla sivustalla. Vyöllä jo yksi A-maaottelu Espanjan maajoukkueessa.

10. Valentino Livramento, Southampton

Chelsea olisi halunnut pitää 19-vuotiaan lupauksensa The Bridgella, mutta Livramento lähti hakemaan peliaikaa ja suurempaa vastuuta Southamptonista. Ja sitä hän on saanut. Meni 5 miljoonan siirtonsa jälkeen suoraan Saintsin avaukseen ja on ottanut vahvoilla esityksillään oikean laitapuolustajan tontin omakseen. Chelsean arvostuksesta kertoo se, että lontoolaisseura kirjasi siirtoon 25 miljoonan punnan takaisinostopykälän.