FC Haka on luisumassa väärille urille – Teemu Tainio ei ole osoittanut kehitysaskelia

JalkapalloVeikkausliiga

FC Haka on luisumassa väärille urille – Teemu Tainio ei ole osoittanut kehitysaskelia

FC Haka on jälleen liipaismella, kun Veikkausliigasta aletaan seuloa putoajia. Pohjamutien kynnöstä on tulossa kolmen kauppa.

Juuso Kokkonen
TEKSTI Juuso Kokkonen
@JuusoKokkonen
JULKAISTU 16.5.2021 | KUVAT All Over Press

FC Haka nousi viime kaudeksi pitkästä aikaa Veikkausliigaan. Teemu Tainion valmentama joukkue pelasi kohtalaisen kauden Veikkausliigassa, oli sarjassa 10. ja vältti niukasti pisteen erolla karsinnat.

Tainio nostettiin ennen viime kautta jopa voimakkaastikin mediassa jalustalle, mutta kausi osoitti sen, että entisellä huippupelaajalla on matkaa rutkasti. Haka täsmensi toki kauden aikana pelaamistaan ja säilytti sarjapaikkansa, joten siltä osin Tainio säilytti uskottavuutensa.

Tällä kaudella Hakan pitäisi pystyä vakiinnuttamaan asemaa keskikastissa ja vakiintua Veikkausliiga-seurana. Ongelma on tosin se, että Hakan Veikkausliiga-taival Tainion toisella kaudella ei näytä tässä kohtaa ruusuiselta.

Haka on valahtanut heti kolmen pelin jälkeen sarjan hännille. Pisteitä ei ole yhtäkään, tehtyjä maaleja yksi, päästettyjä kuusi. Pisteet ovat Hakaa vastaan napanneet niin HIFK, FC Inter kuin sarjanousija KTP.

Haka on laukonut kolmessa ottelussaan rangaistusalueen sisältä vain viisi kertaa. Esimerkiksi katastrofaalisessa 0–3-tappiossa KTP:tä vastaan Haka sai vain yhden laukauksen maalia kohti boxin sisältä.

”Terrierimäistä” liikuskelua

Hakalla oli viime kaudella varsin kelpo joukkue ja hyviä pelaajia. Se osaltaan peitti alleen tietyt puutteet kollektiivisen pelin organisoinnissa. Medo pyöritti keskikenttää yhdessä Anton Popovitchin kanssa. Eero Markkanen oli target-roolissaan riittävän hyvä tukeakseen heikosti organisoitua murtautumista.

Kolmikko ei pelaa Hakassa tällä kaudella.

Pelaajamateriaalia olennaisempi tekijä on se, kuinka paljon Tainio pystyi omaksumaan uutta ja selkeyttämään pelimalliaan ensimmäisen Veikkausliiga-kautensa jälkeen.

Hakan pelitapa on hieman uudistunut mutta pelaaminen ole kovin täsmällistä. Joukkue haluaa prässätä rohkeasti ylhäältä ja puolustaa eteenpäin. Se on ollut joukkueen pelillinen linja harjoituskaudelta lähtien.

Prässi on kyllä aktiivista ja varmasti rohkeaakin, mutta siitä puuttuvat mekanismit, tai jos sellaisia on, niistä ei liiemmin pidetä kiinni. Jos prässissä ei ole mekanismeja, kuten Hakalla ei ole, prässääminen on epämääräistä juoksentelua pallon perässä. Paineistavat liikkeet tehdään heikolla intensiteetillä, kommunikaatio on hidasta ja pelaajat taipuvat yrittämään hieman liikaa.

Lopputulema on, että Hakalla ajautuu paljon pelaajia pallon ympärille, koska roolit eivät ole selviä ja pallo kiinnostaa. Kenttä puolittuu rajusti, vastustaja vaihtaa nopeasti kaistaa, ja Hakalla on kiire hidastamaan hyökkäystä. Tähän ovat iskeneet vastustajat toisensa perään alkukaudella Hakaa vastaan.

Tainiolla on jonkinlainen ajatus siitä, miten hän haluaisi joukkueensa pelaavan, mutta alkukauden perusteella hänen kykynsä organisoida joukkueensa pelaamista tehokkaammaksi ei ole kehittynyt.

Haka pelaa jokseenkin ”aktiivisesti”, tai ”terrierimäisesti”, eli pelaajat liikuskelevat paljon sinne tänne, heikolla intensiteetillä ilman pelaajien välistä korkean tason koordinaatiota. Tämä leimaa niin pallollista kuin pallotonta pelaamista.

Pallollisena Hakan tarina on ollut toistaiseksi se, että laitatoppari ampuvat laitakaistalta vertikaalisia murtavia syöttöjä ilman tukitoimia.

Oulu ja KTP samassa kerhossa

Hakan kausi uhkaa valua taisteluun sarjassa säilymiseksi.

Sarjan hännille povatut, sarjanousijat AC Oulu ja KTP ovat aloittaneet kautensa hieman eri tavalla.

KTP on säväyttänyt. Kotkalaiset venyivät Seinäjoella SJK:ta vastaan tasapeliin ja voitti siis Hakan vieraskentällä tylysti 0–3. Passiivinen, syvä 4–4–2-blokki on ollut omiaan auttamaan etsikkoajan hyödyntämisessä.

Liiemmin muuta KTP:llä ei sitten ole pelaamisessaan olltukaan kuin syvä blokki ja siitä johdetut tilanteenvaihdot. Vaikka kolmesta pelistä on kasassa neljä pistettä, KTP:lle on vaikea ennustaa lennokasta kautta. Selkeä ajatus siitä, mitä KTP pelaamisessaan yrittää, voi tuoda pisteitä sieltä täältä kauden aikana.

AC Oulu on sen sijaan ollut erittäin isoissa vaikeuksissa. Sen pallollisen pelin organisointi on pahasti vaiheessa, ja lähinnä aiemmin Ykköstä pelanneista pelaajista kootulla joukkueella on ollut vaikeuksia saada kiinni liigapelien vauhdista. Lauantaina SJK:ta vastaan Oulun puutteet pelin rakentelussa tulivat rajusti esille.