Valtteri Bottas on kovassa paikassa jatkaakseen Sauberilla ja päästäkseen kiinni Audi-projektiin

Valtteri Bottas keräsi viime kaudella 10 MM-pistettä ja sijoittui kuljettajien MM-sarjassa sijalle 15.

Formula 1

Valtteri Bottas on kovassa paikassa jatkaakseen Sauberilla ja päästäkseen kiinni Audi-projektiin

Valtteri Bottas joutuu venyttämään neuvottelutaitonsa äärimmilleen jatkaakseen F1-uraansa Audin kanssa hynttyyt yhteen lyövällä Sauberilla.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 9.1.2024 | KUVAT Red Bull Content Pool

Valtteri Bottas on kertonut aloittavansa neuvottelut seuraavasta sopimuksestaan hyvissä ajoin.  34-vuotiaan suomalaispilotin tähtäimessä on jatkosopimus Sauberille ja sitä myöten paikka myös tulevaisuuden Audi-tallissa.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari iloitsee suomalaiskuskin innosta jatkaa F1-sarjassa, mutta toivottaa samalla onnea sopimusneuvotteluihin.

”Ymmärrän hyvin, että Bottas haluaa jatkaa nykyisessä tallissaan. Hän tuntee tallin työntekijät ja tavan toimia. Kun Audi tulee lopulta talliin sisään, se tuskin vaihtaa kaikkia osaajia, joten hyvät synergiat ovat etu. Tietysti jatkosopimus olisi myös vaihtoehdoista helpoin”, Mustakari toteaa.

”Talli tietää mitä saa, jos jatkaa Bottaksen kanssa. Se on kuitenkin selvää, että resurssit ovat tallissa hyvin niukat ennen Audin tuloa ja Bottas tarvitsisi alle jo muutamia erinomaisia tuloksia.”

Bottas haluaisi vielä urallaan nousta F1-podiumille.

”Tällaiset kommentit osoittavat, että jätkällä riittää vielä nälkää. Bottas on myös kymmenen GP-voiton mies, joten hän osaa menestyä. Alla pitää vain olla sellainen menopeli, jolla se on nykypäivänä mahdollista. Sauberilla ei ehkä ensikaudellakaan podiumilla kuitenkaan olla.”

”Kaikilla alan asiantuntijoilla on kuitenkin tiedossa ne syyt, miksi Bottas ei ole kärkisijoja hätyytellyt. Sitä harvoin Sauberin ratissa tehdään. Olen silti varma, että tulevissa neuvotteluissa Bottas tulee muistuttamaan, että hänellä on myös F1-voittoja on tilillään.”

Mustakari uskoo, että neuvottelut Audin väen kanssa ovat vaativat.

”Kyllä tässä mitataan hänen neuvottelutaitonsa, mutta toisaalta hän on vuosien varrella oppinut neuvotteluasiat. Mercedeksellä hänellä oli joka vuosi sopimusneuvottelut edessä, koska talli ei sitoutunut pitkiin sopimuksiin.”

”Bottas on rohkea neuvottelija. Valtterin isä Rauno on kertonut minulle, että ihan ensimmäisissä Mercedes-neuvotteluissa hän oli mukana, mutta Valtteri sanoi hänelle Mersun konttorin ulko-ovella, että isän suun on pysyttävä tapaamisessa kiinni, koska hän hoitaa itse nämä neuvottelut.”

Saksalaislehdistössä on aprikoitu useasti, että Audi jahtaa erityisesti saksalaiskuskia. Mustakarin mukaan saksalaiset saattavat ehkä ennemminkin unelmoida sellaisesta asetelmasta.

”Hyvä myyntimies osaa ylittää nämä karikot. Varmasti argumentit ja neuvottelutaktiikat tähän ovat pohdittuna, jos ja kun neuvotteluhuoneeseen Audi-pomojen kanssa päädytään.”

”Mutta tilanne on joka tapauksessa se, että suomalaiskuljettajien kisaaminen F1-sarjassa on ainakin hetkellisesti kiinni Valtterin neuvottelutaidoista. Suomessa on toki kasvamassa Tuukka Taposen johdolla seuraavan sukupolven kuljettajia, mutta heillä on vielä matkaa formula ykkösiin”, Mustakari muistuttaa.