Kiteen on katkaistava vaarallinen kehitys ja Sami Partasen johdolla se on mahdollista

Sami Partanen päätti elokuussa upean peliuransa. Tulevan kauden hän on KIteen Pallon valmentaja, kunnes hyppää seuraavaksi KiPan pelinjohtajaksi

Pesäpallo

Kiteen on katkaistava vaarallinen kehitys ja Sami Partasen johdolla se on mahdollista

Sami Partanen on tehnyt Kiteen Pallon kanssa vuodet 2024-2026 kattavan pelinjohtajasopimuksen. Pekka Arffman avaa, mitä se tarkoittaa.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 16.1.2023 | KUVAT All Over Press

Kiteen Pallo vahvisti solmineensa komean pelaajauran tehneen Sami Partasen kanssa pelinjohtajasopimuksen, joka kattaa vuodet 2024-2026. Pekka, ei taida olla mikään yllätys?

Ei ole. Muistan varmaankin jo yli kymmenen vuoden takaa, että Partasella oli jo silloin selvä halu ja näkemys, että hän siirtyy peliuransa jälkeen pelinjohto- ja valmennushommiin. Muutenkin hän ollut aina kiinnostunut taktisista asioista ja siitä, mistä kokonaisuus pesäpallojoukkueessa synty, eikä hän ole koskaan pelännyt tuoda näkemyksiään julki peliin liittyvistä kysymyksistä.

Se, että Partasella on ollut aito kiinnostus pelillisiin kysymyksiin antaa yhdessä pitkän peliuran kanssa hyvät edellytykset siirtyä pelinjohtajaksi. Hän on ollut myös vahvasti mukana valmennuksellisella puolella jo tähänkin asti niin juniorijoukkueissa kuin viime vuosina myös aikuistenkin puolella.

Partanen on myös nähnyt pitkän uransa aikana eri seurojen ja eri pelinjohtajien tekemisiä ja varmasti imenyt oppia niin hyvistä kuin huonoistakin esimerkeistä.

En epäile yhtään, etteikö Partanen menestyisi myös pelinjohtajana.

Miten merkittävä asia Partasen sopimus on Kiteen Pallon kannalta?

Erittäin merkittävä. Partasella olisi ollut ottajia muissakin seuroissa, mutta tällä ratkaisulla Kitee varmistaa sen, että Partanen pysyy KiPan miehenä ja hän ja koko perhe asuvat Kiteellä jatkossakin. Perhe on siinä mielessä iso asia, että Partasen vaimo on vetänyt pitkään KiPan juniorijoukkueita ja hänen poikansa ovat lupaavia junioripelaajia, jotka kolkuttelevat jo tulevina vuosina myös Superpesis-joukkueen portteja.

Kitee on muutekin kriittisellä vedenjakajalla, sillä kolme vuotta sitten käynnistetty uudistusprojekti on ajautunut tyveen. Tulokset eivät ole olleet odotetun nousujohteisia, seurajohdossa on tapahtunut odottamattomia muutoksia ja kahden kiteeläisen kulmakivipelaajan, Hannes Pekkisen ja Elmeri Purmosen, siirtyminen syksyllä Sotkamoon oli kova takaisku Kiteelle.

Tässä mielessä Partasen pitkä sopimus palauttaa uskoa koko kiteeläiseen pesäpalloon.

Pidän myös isona asiana sitä, että Kiteelle on pitkästä aikaa tulossa pelinjohtaja, joka on pitkän linjan kipalainen ja asuu Kiteellä. Vaikka Kitee on perinteisesti ollut hyvän kasvattajaseuran maineessa, nykyinen joukkue pelinjohtoa myöten alkaa olla muukalaislegioona. Ymmärrän toki, että pelaajia pitää hankkia myös muualta Suomesta, mutta suhteen pitäisi olla Kiteen kaltaisella paikkakunnalla toisinpäin.

Sitten kaksi hieman herkempää kysymystä. Partasen suorapuheisuudesta ja särmikkyydestä on puhuttu paljon. Näetkö, että tämä on riski Partasen kannalta?

Näen mieluummin, että tätä Kitee juuri tarvitsee – johtajuutta.

Totta kai maailma on muuttunut ja nämä nykyiset pelaajasukupolvet tietävät itsekin paljon valmennuksesta ja pelillisistä asioista hyödyntämällä nykytekniikkaa ja kaikkea sitä tietomäärää, mitä heillä on käytössä. Pesäpallojoukkuetta ei voi kuitenkaan johtaa huutoäänestyksellä, ja Kiteellä pelaajien valta on ilmeisesti noussut jopa liiankin suureksi. Partanen pystyy palauttamaan johtajuuden sinne, minne se toimivassa joukkueessa kuuluukin.

Varmasti kaikki eivät pidä Partasen suorapuheisesta ja usein jopa tylystä palautteesta, mutta sen takana on ennen muuta Partasen tiukka vaatimustaso. Hän vaati pelaajana itseltään paljon ja sitä hän vaati jo peliurallaan muiltakin pelaajilta. Jos ja kun Partasen johtamistyyli ja tiukka vaatimustaso aiheuttavat pärinää, se on sitten hänen tehtävänsä ratkaista ne ongelmat ja saada joukkueesta paras irti.

Toinen kysymys, jolla jo nyt on spekuloitu, on tuleva kausi. Pidätkö mahdollisena, että Partanen ottaisi laikat käteen jo tulevalla kaudella?

Tässä on turha mennä asioiden edelle, mutta jokainen ymmärtää, että jos asiat eivät mene suunnitellusti, pelinjohtajan vaihtaminen on tässä tilanteessa helpompaa, kun seuraajalla on joka tapauksessa jo sopimus taskussa. Eikä tätä tarvitse sen suuremmin siunailla: näitä tilanteita on nähty monissa muissakin lajeissa – viimeksi Tampereen Ilveksessä jääkiekossa.

Partanen olisi valmis tapaus pelinjohtajaksi vaikka heti, mutta yhden kauden valmistautuminen Juho Kaikon apuna voi olla jopa toimivampikin ratkaisu Partasen kannalta.

Kiteen kannalta kysymys ei tällä hetkellä ole yhdestä kaudesta, vaan isomman kaaren kehityksestä. Tulevasta kaudesta uhkaa joka tapauksessa tulla eräänlainen välikausi, sillä ero ylöspäin eli sijoille 1-7 on kasvanut turhan suureksi, mutta vastaavasti takana tuleviin seuroihin on myös hajurakoa. Tärkeintä tulevassa kaudessa olisi pitää huoli siitä, että ero ylöspäin ei kasva ja samalla aletaan rakentaa perusteita uudelle nousulle.

Pekkisen ja Purmosen lähdöt kertovat siitä, että Kiteellä ollut lupaava näkymä on hieman himmentynyt eikä kaikista parhaimpien pelaajien usko menestymiseen KiPassa enää tahdo riittää. Tämä kehitys Kiteen on saatava poikki. Partasen johdolla se on mahdollista, mutta se vaatii osaamista ja ammattitaitoa myös seurajohdolta.