Feyenoordin kultasormi on uusin manageri, joka kiertää spitaalisen Valioliiga-jätin kaukaa

Arne Slot luotsasi Feyenoordin Hollannin mestariksi tällä kaudella.

JalkapalloValioliiga

Feyenoordin kultasormi on uusin manageri, joka kiertää spitaalisen Valioliiga-jätin kaukaa

Arne Slot liittyi Tottenhamille rukkaset antaneiden managereiden yhä kasvavaan rivistöön. Jukka Rönkä avaa, miksi Tottenhamista on tullut liigakenttien spitaalinen.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 25.5.2023 | KUVAT All Over Press

Tottenham koki jälleen uuden takaiskun, kun Feyernoordin päävalmentaja Arne Slot antoi rukkaset Spursille. Jukka, joko voidaan puhua jälleen Tottenhamista ja farssista samassa lauseessa?

Kyllähän tässä ollaan matkalla kohtia farssia, mutta odottaisin kuitenkin vielä hetken ennen farssiksi julistamista.

Nyt on väitetty, että Tottenhamin managerin paikasta olisivat kieltäytyneet Slotin lisäksi ainakin Julian Nagelsmann, Xabi Alonso, Luis Enrique, Vincent Kompany ja Roberto de Zerbi, mutta odottaisin kuitenkin lopullista ratkaisua, pitävätkö väitteet kaikkien kyseisten ehdokkaiden kohdalla paikkaansa myös lopullisesti. Jos Tottenham kiskaisisi kaikista vastakkaisista tiedoista huolimatta esimerkiksi Nagelsmannin seuraavaksi managerikseen, kukaan ei puhuisi farssista.

Nyt on vain siis odotettava ja seurattava, mitä Spursissa seuraavaksi tapahtuu.

Mutta eikö Slotin ja muiden väitettyjen ehdokkaiden kieltäytymisten viesti ole, että jokin Tottenhamissa mättää?

Se on selvää ilman näitä kieltäytymisiäkin, että Tottenhamissa on paljon asioita, jotka mättävät.

Monet ihmettelivät Antonio Conten raivoisaa hyökkäystä Tottenhamia ja etenkin puheenjohtaja Daniel Levya kohtaan ennen potkujaan, mutta on hyvä ymmärtää, että Conten purkaus oli seuraus, ei syy.

Tottenhamin oli jo kaksi vuotta sitten erittäin vaikeaa löytää seuraajaa José Mourinholle. Silloinkin toinen toistaan tunnetuimpia nimiä kieltäytyi Tottenhamin kosinnasta ja lopulta manageriksi jouduttiin palkkaamaan hätäkorttina Nuno Espirito Santo, joka sai potkut neljää kuukautta myöhemmin.

Sen jälkeen Tottenham palkkasi Conten, mutta olisi oikeammin sanoa, että Conten palkkasi hänen pitkäaikainen ystävänsä Juventuksen ajoilta, Fabio Paratici, joka silloin vastasi Tottenhamin urheilupuolesta seuran toimitusjohtajana.

Nyt tilanne on se, että Tottenhamilla ei urheilujohtajaa, joka voisi vakuuttaa omilla puheillaan jonkun ystävänsä tai jolla olisi niin paljon arvovaltaa ja uskottavuutta, että hän saisi huippunimen tarttumaan Tottenhamin käärmeenpesään. On vain Levy, mutta sehän se juuri tässä mättää. Hän on se ongelma.

On myös selvää, että Tottenhamin kiikarissa olevat managerit tietävät Spursin tilanteen. Agentit puhuvat asioista keskenään, enkä epäile yhtään, etteivätkö Conte ja Mourinho kerro muille managereille ja heidän agenteilleen, kannattaako Tottenhamiin oikeasti mennä vai ei.

Spitaalinen on vähän roisi sana, mutta symbolisessa mielessä se kuvaa hyvin Tottenhamin tämänhetkistä tilannetta. Tilanne on Tottenhamin kannalta surullinen, sillä seuralla on kenties Euroopan upein uusi ja taloudellisesti erittäin tuottoisa stadion ja harjoituskeskus, jota myös on kuvailtu Euroopan moderneimmaksi. Kaikki puitteet ja liiketoimintamalli olisivat kunnossa, mutta niin kauan kuin Levy ja seuran tärkein omistajatappi Joe Lewis ovat vallassa, Tottenham on eräänlainen jalkapallomaailman spitaalinen.

Kun Slot on poissa pöydältä, kuka nyt on ykköskortti managerikisassa?

Tottenham voi edelleen taikoa hihastaan yllätyskortin, mutta jos Feyenoordin, Bayer Leverkusenin ja Brightonin kaltaisten seurojen managerit sanovat Tottenhamille ”ei”, niin onhan se oireellista. Se ei myöskään lupaa hyvää sen suhteen, minkälaista kalaa rysään on mahdollista saada.

Mitä pidemmälle valinta venyy, sitä todennäköisemmäksi alkaa nousta nykyisen vt. managerin Ryan Masonin valinta uudeksi manageriksi. Vaikka Tottenhamin tulokset eivät ole Masonin alaisuudessa viime viikkoina vakuuttaneet, Mason on kuitenkin Spursin entinen pelaaja ja arvostettu persoona Tottenhamin sisällä.

Olisiko hän hyvä manageri, on eri asia, mutta jokuhan heidän täytyy valita ja mieluusti nopeasti. Managerin henkilöllisyyden merkitys on Tottenhamin kannalta kesän siirtoikkunassa ja esimerkiksi Harry Kanen jäämisen kannalta keskeinen asia, koska Spurs ei voi tarjota ensi kaudella pelaajille Mestarien liigaa tai edes Eurooppa-liigaa – ja jopa Konferenssiliigaan pääseminen on ennen viimeistä kierrosta epävarmaa.