Mansessa olisi halukkuutta perääntyä Kohos-kiistassa, mutta mieskunnia uhkaa estää sen

Toni Kohonen ehti toimia Mansen pelinjohtajana ja päävalmentajana vain neljä kuukautta, marraskuusta helmikuuhun.

Pesäpallo

Mansessa olisi halukkuutta perääntyä Kohos-kiistassa, mutta mieskunnia uhkaa estää sen

Samaan aikaan, kun pesäpallokentillä siunaillaan Matti Helimon tekemää rikosilmoitusta Toni Kohosesta, osa Mansen johdosta olisi halukas sopimaan koko Kohos-kiistan.

TEKSTI Pekka Arffman, Jukka Rönkä
JULKAISTU 14.5.2023 | KUVAT All Over Press

Toni Kohosen ja Manse PP:n irtisanomiskiistassa on nähty sivujuoni, jota on pitänyt yrittää niellä moneen kertaan. Onko todellakin niin, että Manse PP:n suurin todellinen vallankäyttäjä ja Tampereen kaupungin apulaispormestari Matti Helimo on oikeasti tehnyt Kohosesta rikosilmoituksen, jossa tämä syytti Kohosta salakatselusta?

Tapaus liittyy Varalan Urheiluopistolla helmikuussa järjestettyyn tilaisuuteen, jossa Kohosen haastehakemuksen mukaan hänet sanottiin irti Manse PP:n pelinjohtajan ja päävalmentajan tehtävistä. Kohonen otti tilaisuudesta kännykällään valokuvan, jossa olivat Mansea tilaisuudessa edustaneet Helimo ja Manse PP Edustuksen hallituksen jäsen Yrjö Oajala.

Tampereen poliisi tutki asiaa, mutta tutkinnanjohtaja päätti, ettei syytekynnys ylittynyt. Näin ollen asia on poliisin puolelta haudattu.

***

Kohosen ja Mansen erottamisjupakka on menossa tällä tietoa oikeuteen, joten asiaa ja sen taustoja on sen enempää turhaa ruotia. Oikeuslaitos antaa asiassa aikoinaan oman ratkaisunsa – jos antaa.

Jos siksi, että Manse PP:n johdossa asian suhteen ei olla yksimielisiä. Vaikka Manse on vetänyt asiassa tiukkaa linjaa, osa Manse PP:n johtohenkilöistä on ElmoTV:n tietojen mukaan sitä mieltä, että kiistassa on tarpeetonta taistella tuulimyllyjä vastaan. On vain maksettava Kohosen kaksivuotisen sopimuksen mukaiset korvaukset ja pistettävä kirjankannet kiinni, koska on iso riski, että niin tulee joka tapauksessa käymään.

Are you expert in Finnish Pesäpallo? Pick your 25€ combi free bet on your 1st deposit and bet on Pesäpallo at Mr Green!

Olisikin mielenkiintoista tietää, miksi Manse PP vielä haraa asiassa vastaan ja miksi seurajohdossa tehdään Helimon rikosilmoituksen kaltaisia ulostuloja.

Onko kysymys siitä, että Helimo on asettanut tapaus Kohosen yhteydessä oman arvovaltansa peliin ja kokisi periksi antamisen – ainakin ilman näennäistä ja näkyvää taistelua – jonkinlaiseksi arvovaltatappioksi ja kasvojensa menettämiseksi?

Vai ovatko kaikki nämä sivujuonet vain yritys muuttaa narratiivia, jotta Kohosen erottaminen saataisiin näyttämään toisenlaisessa valossa:

Olisihan me se Kohonen voitettu tai saatu rikosoikeudelliseen vastuuseen siitä ja siitä asiasta, mutta ei viitsitty.

Ei olisi ensimmäinen kerta, jos näin olisi.

4.50 for Hyvinkään Tahko to beat Kouvolan Pallonlyöjät 14/5/2023. Play now at Mr Geen!

***

Kohonen on piirtänyt pesäpallotaivaalle hienon tähtikartan, mutta tässä nousee pakostakin esille kysymys, millaisen tähtikartan Manse ja etenkin Helimo piirtävät pesäpallotaivaalle.

Manse on tehnyt sinällään upean työn noustessaan Ykköspesiksestä Suomen mestariksi ja yhdeksi Superin kärkiseuroista, joka kaiken lisäksi pelaa uudella upealla stadionilla ja on tosissaan juurruttumassa pesäpalloa Tampereen kaltaiseen suurkaupunkiin. Ne ovat kiistattomia mainetekoja Manselta.

Manse on kuitenkin omilla toimillaan tahrinut koko ajan omaa kilpeään. Monet entiset Mansen pelaajat ja pelinjohtajat ovat katkeroituneita seuran tavasta kohdella heitä. Pelaajat ja pelinjohtajat ovat olleet kyllä arvossaan silloin, kun heitä on tarvittu tai houkuteltua seuraan, mutta sen jälkeen, kun heillä ei ole ollut käyttöä, heillä ei ole ollut muuta arvoa kuin symbolinen teuraseläimen arvo.

Mansen kannalta oleellinen kysymys kuuluu, onko kysymys oikeasti seuran linjasta ja seuran arvoista vai yhden tai useamman yksittäisen toimijan linjasta ja heidän tavastaan hoitaa asioita?

Se, että seurajohto olisi tapaus Kohosen hoidossa jakautunut kahteen leiriin, viittaisi siihen, että näiden kohua ja katkeruutta herättäneiden ratkaisujen ja erikoisten ulostulojen takana olisi Helimon kaltainen yksittäinen vallankäyttäjä.

Jos kysymys on yksin esimerkiksi Helimosta, se herättäisi kaksi uutta kysymystä: Miten Helimon kaltaisessa yksittäisellä toimijalla voi olla seurassa näin suuri valta – ja miksi muu seurajohto ei saa häntä kuriin? Ovatko muut seuran johtohenkilöt lampaita vai onko vallanrakenteissa jokin sellainen asia, jota ei edes miesvoimin voida vääntää?

Tilanne on joka tapauksessa se, että nyt manselaisesta tavasta hoitaa asioita kärsii Manse ja välillisesti koko pesäpallo.