FIA:n presidentin sooloilu on saanut F1-tallit varpailleen – ”Hän tekee niin kuin itse tahtoo”

Mohammed Ben Sulayem haluaa pitää langat tiukasti omissa käsissään.

Formula 1

FIA:n presidentin sooloilu on saanut F1-tallit varpailleen – ”Hän tekee niin kuin itse tahtoo”

ElmoTV:n F1 asiantuntija Erkki Mustakari maalailee, että F1-sarjan oikeuksien myynti arabialaisille saattaisi viedä lajin kauemmas Euroopasta ja tukahduttaisi hypen USA:ssa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 7.2.2023 | KUVAT All Over Press

FIA:n presidentti Mohammed Ben Sulayem on viime aikoina saanut osakseen kasvavaa kritiikkiä. Hän on osaltaan auttanut formulakulttuurin kasvua kotikonnuillaan Lähi-idässä. F1-asiantuntija Erkki Mustakari kertoo, että soraääniä kuuluu F1-varikoiden sisäpiiristä.

”Hän ei ole ollut kovin pidetty tehtävässään ja tämä pitämättömyys on vain lisääntynyt tässä talven aikana. Talleista on anonyymisti kuulunut monenlaista nurinaa hänestä.”

Lähi-itä järjestää tulevalla kaudella neljä GP:tä F1-sarjassa. Mustakari ei suhtaudu täysin varauksetta siihen, että sarjaa ajetaan niin paljon Lähi-idässä.

”Lähi-itään tuntuu nousevan ratoja kuin sieniä sateella. Nyt jo Kuwaitin Motorcitykin on tyrkyllä kisapaikaksi. Vaikka radat ovat hohdokkaita ja moderneja, niille on vaikeaa saada eurooppalaista katsojatulvaa. Lisäksi niiltä puuttuvat lajin menneisyyden perinteet ja hegemonia, sekä tapa toimia on kaikkineen myös aika erilainen. Eikä radoilla tai niiden liepeillä ole myöskään kaikkein turvallisinta olla. Kuten viime kaudella saimme konkreettisesti huomata.”

”Sulayemin touhut sarjan laajentamiseksi muuten tällä hetkellä ovat myös närkästyttäneet F1-talleja. Tallit pelkäävät budjettiensa puolesta, mutta mitään muutosehdotusta ei heille ole annettu ja FIA alkoi vain ottaa vastaan uusia tallihakemuksia.”

”Tämä pomo tekee myös aika paljon niin kuin itse tahtoo. Hän on torpannut esimerkiksi kuskien vapauden ilmaista mielipiteitään varikolla, vaikka pukeutumisellaan, kuten Sebastian Vettelillä oli tapana, ja se on myös nähty erittäin kontrolloivana liikkeenä.”

Sulayem on kieltänyt kuljettajilta myös poliittiset ja uskonnolliset lausunnot. Se herättää luonnollisesti kuskeissa närää. Myös suomalaiskuski Valtteri Bottas pitää kontrollointia turhana.

Viime kuussa muun muassa Bloomberg uutisoi, että Saudi-Arabian julkinen investointirahasto PIF olisi yrittänyt ostaa F1-oikeudet Liberty Medialta poskettomaan 20 miljardin dollariin hintaan. Kauppoja ei tullut.

”Aika paljon F1-muuttuisi siitä mitä se on, jos oikeudet myytäisiin arabialaisille. Karmein tulevaisuudenskenaario olisi, että iso osa kisoista siirtyisi ennemmin tai myöhemmin Lähi-itään ja kisat Euroopan legendaarisissa kisapaikoissa vähenisivät. Samalla näkisin, että myös tämä orastava hype USA:ssa hiipuisi.”