Manse löi tiskiin todellisen paukun, mutta kärjen voimasuhteita yllätyssiirto ei muuta

Aku Kettunen pelaa loppukauden Mansessa.

Pesäpallo

Manse löi tiskiin todellisen paukun, mutta kärjen voimasuhteita yllätyssiirto ei muuta

Manse PP yllätti kaikki nappaamalla Koskenkorvan parhaan pelaajan loppukaudeksi. Pekka Arffman arvioi Aku Kettusen siirron taustoja.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 18.7.2022 | KUVAT Kari Kanasaari

Manse hankki loppukaudeksi Aku Kettusen Koskenkorvalta. Pekka, mitäs tuumaat?

Kyllähän tämä on yllättävä ja siinä mielessä erikoinen siirto, ettei tällaiseen ole juurikaan pesäpallossa totuttu.

Yleensä joukkueet lyödään kiinni keväällä eikä sinne kesällä hankita vahvistuksia, ellei kyseessä oli sellaiset loukkaantumiset kuin Sotkamolla Joni Rytkösen kohdalla tai Koskenkorvalla Juho Hakomäen pitkä poissaolo. Mutta se on harvinaisempaa, että ostetaan tuosta vaan kesken kauden uusi pelaaja ja vahvistetaan siten joukkuetta. Jääkiekossa ja muissa lajeissa se on tutumpaa, muttei pesäpallossa. Toki Manse teki samanlaisen tempun viime kesänäkin hankkimalla Severi Tikkakosken kesken kauden.

Miten merkittävä hankinta tämä on Mansen kannalta?

Kettunen on ilman muuta hyvä pelaaja ja varmasti kokonaisvaltaisesti Koskenkorvan paras pelaaja.

Kettusen hankinta yllättää kuitenkin hieman siinä mielessä, että Mansen ongelma on ollut tällä kaudella etukenttä, vaikka Tomi Lehtonen onkin koko ajan parantanut otteitaan. Kettunen ei tuo tähän ongelmaan ratkaisua, sillä hän on linjan pelaaja ja ottaa paikan Mansen polttolinjassa.

Tuomas Jussila ja Juuso Myllyniemi ovat itseoikeutettuja ykkösvalintoja linjaan ja Kettunen menee kolmospuolelle, todennäköisesti Riku Hokkasen pariksi. Leevi Lehdon ja Tikkakosken pelit ulkona ovat Kettusen tulon myötä tältä kaudelta pelatut.

Sisällä Kettunen on erinomainen ykkösvaihdon purkaja ja nopea etenijä. Hän olisi monessa joukkueessa ideaalinen kakkonen, mutta Mansessa hän menee kakkoskärkeen – ja siellä hänen roolinsa on purkaa joko ykkös- tai kakkosvaihtoa.

Manse selkeästi haluaa tällä siirrolla varmistaa sen, ettei ulkona ole heikkoja kohtia ehkä etukenttää lukuun ottamatta. Sisällä siirron viesti on selvästi se, että Manse haluaa vahvistaa kakkoskärkeä ja käyttää sitä myös syksyllä, eikä kaventaa sisäpeliään yhden kärjen varaan.

En kuitenkaan katso, että tämä siirto muuttaisi kärkiseurojen voimasuhteita niin dramaattisesti, että kortit pitäisi jakaa uudelleen. Astetta vahvempi Manse toki Kettusen tulon myös on, mutta mestaruustaistelu ja mitalienkin kohtalot ovat edelleen täysin auki.

Entä sitten Koskenkorvan logiikka. Nythän Kossusta lähti Kettusen lisäksi jo Aleksi Rantalakin?

Kossussa on ilmiselvästi laskettu, että sillä ei ole enää saumaa pudotuspeleihin, mutta ei myöskään vaaraa karsintaan joutumisesta.

Seinäjoen JymyJusseilla on toki helpohko loppuohjelma, mutten usko, että JymyJussit naaraisi mitenkään Kossua enää kiinni. Ero on nyt 10 pistettä ja vaikka JymyJussit kohtaakin esimerkiksi sarjajumbo Kankaanpään vielä kolmesti, tuskin ne niistäkään otteluista täysiä yhdeksää pistettä ottavat.

Mutta tuohan tämä pienen ylimääräisen jännityksen kohteen, laskiko Kossu sittenkin väärin sarjatilanteen. Minusta ei laskenut, sillä Kossultakin löytyy Kettusen ja Rantalan lähdöistä huolimatta edelleen pelaajia, joilla pysyy maila ja räpylä kädessä. On myös hyvä muistaa, että Lauri Vuollon hankinta lukkariongelman ratkaisuksi oli myös iso asia.