Flavio Briatoren nousu Alpinen tallipäälliköksi voi johtaa hurjaan nimitykseen
Flavio Briatore ei ole Erkki Mustakarin mukaan palannut F1-radoille häviämään, vaan voittamaan.

F1-sarjan Alpine-talli on parin viime päivän aikana tehnyt jälleen merkittäviä muutoksia organisaatioonsa.
Tallipäällikkö Oliver Oakes jätti tiistaina pestinsä ja tilalle astui tallin neuvonantajan roolissa aiemmin toiminut Flavio Briatore, 75.
Samalla Jack Doohanin kisakuskinpesti päättyi ja Franco Colapinto nimettiin Pierre Gaslyn seuraksi tallin F1-kuljettajaksi.
”Koko Alpine-sopasta pyörii taas hyvin värikästä ja monimuotoista teoriaa. Varsinkin Oaksin lähtemisen syyt talli on jättänyt omaksi tiedokseen. Briatore sanoi, että syy oli henkilökohtainen. Voi silti olla niin, että Renault-yhtiön johto on päätöksen tehnyt”, ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari pohtii.
”Briatore on saattanut asiaan myös vaikuttaa, sillä hänellä on erittäin läheiset suhteet Renaultin johtoon. On myös melko varmaa, etteivät Oaksin ja Briatoren välit olleet parhaat mahdolliset, vaikka italialaiskukko muuta selittäisikin.”
Briatore luotasi kausilla 1994 ja 1995 Michael Schumacherin Benettonilla maailmanmestariksi. 1995 talli voitti myös valmistajien sarjan. Briatore oli jo tuoreeltaan hyvin itsevarma ja ennakkoluuloton tallipäällikkö.
”Briatore sai paljon tukea ja opastusta hyvältä ystävältään ja F1-oikeuksien omistaja Bernie Ecclestonelta tallipäällikköuransa alkutaipaleella. Bernie osasi pointata parhaat ihmiset tallin vakansseille ja auttaa monissa teknisissäkin haasteissa. Briatore joutui opettelemaan F1-asiat silloin alusta asti. Lopulta hän äityi hyvinkin luovaksi.”
F1-autot ovat tänä päivänä jotain aivan muuta, kuin silloin, kun Briatore oli viimeksi päivittäisessä kisatoiminnassa mukana.
”Autojen tekninen ymmärtäminen on aina ollut haaste Briatorelle. Nyt se on sitä erityisesti. Hän on ollut päivittäisestä F1-varikkotyöstä poissa pitkään, mutta silti hän varmasti löytää taas hyvien suhteidensa ansiosta osaavia ihmisiä avukseen. Yksi sellainen voi jopa olla valovoimainen Ross Brawn.”
”Epäonnistuminen ja Briatore eivät oikein mahdu samaan lauseeseen, varsinkaan Briatoren itsensä mielestä, joten hän tekee kaikkensa, jotta talli kerää jatkossa MM-pisteitä.”
Jo ennen kautta kohistiin siitä, että Alpinen pestaama australialaiskuski Jack Doohan tuskin ajaa koko kautta. Ensi töikseen tallipäällikkönä Briatore lemppasikin Doohanin kolmoskuskiksi ja nosti argentiinalaisen Franco Colapinton samalta pestiltä kisa-auton rattiin ainakin viiden kisan ajaksi.
”Colapinto oli alun alkujaankin Briatoren suosikki kisakuskiksi. Tosin ei ole selvää sekään kuinka kauan Doohanin pitikään tallissa ajaa. Siitäkin oli monenlaista tietoa kauden alla”, Mustakari muistelee.
”Colapinto tulee varmasti isomman sponssipaketin kanssa ajohommiin kuin Doohan ja Briatore rakastaa rahaa. Colapintolla on myös hyvin ammattitaitoinen manageri. Hän on osannut vetää niistä naruista, joilla ajopaikka suojatille tällä kaudella irtoaa. ”
”On aivan varmaa, että Briatore ei ole mitään alasarjoja kytännyt, vaan Colapinto on hänelle jotenkin esitelty ja siitä yhteistyö on napannut tulta. Katsotaan sitten kuinka kauan yhteistyö kestää. Kyllä Colapintokin osaa autoja rikkoa”, Mustakari muistuttaa.
”Briatoren astuminen tallipäällikön tehtävään tuo taas lisäluvun Alpinen koko F1-härdelliin. Hän luotsasi Benettonin kahteen mestaruuteen, vaikka tuli aivan noviisina ja rättimyyjänä kehiin. Hän on jo hyvin lyhyen ajan sisään aiheuttanut paljon närää Renault-piireissä, mutta se ei itsekästä äijää hitsaa yhtään.”
”Ei hän varmaan häviämään aio tulla, vaikka ehkä kaikkien F1-kokemustensa lomassa, hän on tainnut oppia kunnioittamaan joitain lajin kirjoittamattomia sääntöjä – ja miksei niitä kirjoitettujakin”, Mustakari huomauttaa.