Formula ykkösten kiistelty sääntö on F1-asiantuntijan mukaan täyttä pelleilyä

Radan reunaviivat eivät olleet Sebastian Vettelin kavereita Itävallassa.

Formula 1

Formula ykkösten kiistelty sääntö on F1-asiantuntijan mukaan täyttä pelleilyä

Erkki Mustakari lyttää täysin formula ykkösten kiistellyn säännön, jossa kuljettajia rangaistaan rata-alueen reunusten ylittämisestä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 13.7.2022 | KUVAT All Over Press

F1-asiantuntija Erkki Mustakari pitää täytenä pelleilynä rata-alueen ylityksistä annettuja varoituksia ja aikasakkoja.

Asia nousi erityisesti tapetille viikonloppuna ajetussa Itävallan GP:ssä, jossa useat kuljettajat saivat kisan aikana varoituksen rata-alueen reunojen ylittämisestä ja peräti kolme kuljettajaa – Lando Norris, Zhou Guanyu ja Sebastian Vettel – saivat viiden sekunnin aikarangaistuksen samasta syystä.

”Tuollainen varoitusten ja aikarangaistusten jakaminen rata-alueen reunojen ylityksistä ei ole autourheilun kuninkuusurheilun arvolle sopivaa toimintaa. Se on vitsi koko sääntö”, Mustakari sivaltaa.

Who will take the crown this year – Verstappen, Leclerc or a dark horse? Check the odds at Expekt!

Hänen mukaansa asiaan olisi olemassa yksinkertainen ratkaisu.

”Esimerkiksi Monacossa ja Monzassa vastaava ongelma on ratkaistu siten, että radan reunuksiin on kriittisissä kohdissa kiinnitetty sellaiset levyt, että jos niiden päältä ajaa, siinä rikkoo helposti auton pohjalevyn. Tällaiset levyt olisi huomattavasti parempi ratkaisu hillitä kuljettajien vauhtia ja ratareunuksen ylityksiä kuin varoitukset ja aikasakot.”

”Ne olisivat myös urheiluhengen mukaisia. Kuljettajien pitäisi antaa ajaa mutkiin sellaisella vauhdilla kuin kukin haluaa. Jokainen ymmärtää säätää vauhdin sen mukaan, miten kovaa mutkiin voidaan tulla, jotta pysytään radalla. Samahan se nyt on, jos joku tulee mutkaan liian kovaa ja törmää kaiteeseen tai ajautuu nurmikolle tai hiekalle. Jokainen tietää, ettei siitä hyvä heilu.”

”Tällaisissa tapauksissa puntari on kuitenkin kuskin omissa käsissä. Hän voi päättää, millä vauhdilla tulee mutkiin tai ei tule. Nyt puntari on sen sijaan tuomareiden käsissä, jotka kyykkivät ja mittailevat, menivätkö renkaat sentin tai kaksi yli sallitun viivan. Täyttä pelleilyä”, Mustakari sanoo.