Formula ykkösten uusin sääntöuudistus muuttaa kisaviikonlopun yhä sekavammaksi

Ma Verstappen varmisti kolmannen maailmanmestaruutensa voittamalla Qatarin sprinttikisan.

Formula 1

Formula ykkösten uusin sääntöuudistus muuttaa kisaviikonlopun yhä sekavammaksi

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari ei innostu kisaviikonloppujen aikatauluihin tulevalla kaudella tehtävistä muutoksista.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 11.2.2024 | KUVAT Red Bull Content Pool

F1-sarjan sprinttikisan aikataulua muutetaan jälleen alkavalle kaudelle. Sprintin aika-ajo ajetaan tulevalla kaudella perjantaina ja sprinttikisa on vuorossa lauantaina ennen varsinaisen kisan aika-ajoja.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari on muutoksesta ihmeissään.

”Sprinttikisa tuntuu yhä edelleen hakevan muotoaan. Kisaformaattiviisaat ovat nyt selvästi yrittäneet selkeyttää tätä kisamuotoa, mutta siinä ei mielestäni ole vieläkään onnistuttu. Tämähän on jo kolmas sprinttikisamuutos”, Mustakari sanoo.

”Tästä muutoksesta olen itse asiassa jopa hyvin hämmentynyt. Koko viikonlopun suurin juttu on sunnuntaina ajettava GP. Sen aika-ajo on nyt vuorossa sprintin jälkeen lauantaina. Mitä jos kuski kolaroi autoaan sprintissä? Tai siitä hajoaa jokin iso osa. Silloin koko viikonlopun kohokohta voi jäädä kokonaan ajamatta. Uskon kuitenkin, että lopputulema sprintissä on jälleen se, että kaikki ajavat hissutellen, kuten tähänkin asti. Siten kalusto on kunnossa GP:n aika-ajossa.”

Sprinttejä ajetaan tällä kaudella kuusi. Niitä isännöivät keväällä ja kesällä Shanghai, Miami ja Itävallan Spielberg sekä syksyllä Austin, Sao Paulo ja Qatar.

”Ymmärrän hyvin, että paineita muutoksille on olemassa. Viime kaudella GP:n aika-ajo ajettiin perjantaina ja se oli hyvin väljähtynyt ratkaisu. Itse laittaisin aika-ajon ensimmäiseksi lauantaille ja kisapäivän päätteeksi ajettaisiin sitten sprintti.”

”Kaikki tietävät, etten ole mikään sprintti-kisan kannattaja, mutta ymmärrän sen, että tämä voi olla jotain sellaista, mitä nuori katsojakunta kaipaa. On silti hyvin vaikeaa hyväksyä, että kisaviikonlopun kruunua, sunnuntain GP:n, arvoa jatkuvasti vähätellään.”

”Jotenkin tuntuu jo siltä, että sprinttikisa kokee muutoksia jälleen ensi vuoden F1-kauden kynnykselläkin”, Mustakari sanoo,