Gabriel Jesus ei tuo Arsenaliin yksinään maalisadetta, mutta hän on tärkeä osa sitä

Gabriel Jesus teki päättyneellä kaudella Manchester Cityssa kahdeksan liigamaalia ja antoi kahdeksan maalisyöttöä.

JalkapalloValioliiga

Gabriel Jesus ei tuo Arsenaliin yksinään maalisadetta, mutta hän on tärkeä osa sitä

Gabriel Jesus pääsee viimeinkin unelmarooliinsa siirtyessään Arsenaliin. Jukka Rönkä avaa, mitä Jesukselta voidaan Lontoossa odottaa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 28.6.2022 | KUVAT All Over Press

Darwin Nunez

Gabriel Jesuksen 45 miljoonan punnan suuruinen siirto Manchester Citysta Arsenaliin on varmistunut. Jukka, millaisen pelaajan Arsenal saa?

Erittäin mielenkiintoisen pelaajan, jonka koko potentiaalia ei ole vielä mitattu ulos Valioliigassa. Jesus pelasi Manchester Cityssa kuudessa kaudessa cup-ottelut mukaan lukien 239 ottelua ja teki niissä 95 maalia. Se on hyvä lukema, mutta ei kuitenkaan sellainen lukema, josta puhutaan kaikista kovimpien maalintekijöiden kohdalla.

Siksi Arsenal ei välttämättä odotakaan Jesukselta samanlaisia lukemia kuin esimerkiksi Pierre Emerick Aubameyangilta hänen huppuvuosinaan Arsenalissa. Jesus on esimerkiksi juuri Aubameyangiin verrattuna kokonaisvaltaisempi hyökkääjä, joka osallistuu peliin paljon enemmän kuin vain pistämällä palloja sisään maalin edestä.

Jesus teki päättyneellä kaudella Cityssa 10,15 maalin maaliodotteella kahdeksan liigamaalia, mutta hän antoi myös kahdeksan maalisyöttöä, mikä oli yhdessä Kevin De Bruynen kanssa Cityn korkein lukema, vaikka Jesus pelasi avauksessa vain 21 Valioliigan ottelussa. Myös avainsyöttöjen määrä – 1,4 ottelua kohden – oli varsin hyvä, kun ottaa huomioon, että Jesus pelaa ylimpänä hyökkääjänä.

Jesus on erittäin tekninen pelaaja, joka on myös taitava liikkumaan ja hakautumaan maalipaikkoihin. Hän pystyy liikkumisensa kautta pääsemään hyvin irti vartijoistaan. Sen lisäksi hänen työmoraalinsa on äärimmäisen korkea. Yksi asia, jota Mikel Artetan jalkapallossa painottuu, on prässääminen – ja siinä Jesus on todella hyvä ja uhrautuva.

Jesus tuli Valioliigaan kuusi vuotta sitten, mutta City ei saanut hänestä Sergio Agüeron korvaajaa, kuten ajatus alun perin oli eikä Jesus missään vaiheessa noussut Cityssa tärkeimmäksi hyökkääjäksi. Tässä on myös hänen haasteensa Arsenalissa: tarjolla on nyt iso rooli Arsenalin ykköshyökkääjänä – ja nyt se paikka on otettava. Jesus täytti huhtikuussa vasta 25-vuotias, joten hänen parhaat vuotensa jalkapalloilijana ovat ainakin teoriassa vasta edessä.

Sanoit aiemmin keväällä, että Arsenalin paikka Mestarien liigassa kaatui maailmanluokan maalintekijän puuttumiseen. Ratkaiseeko Jesus tämän ongelman?

Asia ei ole näin yksiselitteinen. Jesus on toki maalintekijä, mutta kuten jo sanoin, hän on kokonaisvaltaisempi hyökkääjä kuin vain pelkkä maalintekijä. Siksi on todennäköistä, että Mikel Arteta rakentaa maalintekokoneistonsa samalla periaatteella, jolla Manchester City on viime vuosina pelannut eli maalintekovastuu on leveämmillä hartioilla kuin vain yhdellä supermaalintekijällä. Esimerkiksi City teki päättyneellä kaudella 99 maalia, mikä oli eniten koko Valioliigassa, mutta joukkueen paras maalintekijä oli 15 liigamaalia tehnyt Kevin De Bruyne, joka hänkään ei pelannut kärkenä.

67.00 for Arsenal to win Premier League 2022/2023 – and 3.00 to be in TOP4. Place your bet now at LeoVegas!

Tähän citymaiseen strategiaan viittaa myös se, että Arsenal on hankkimassa Raphinhaa. Lisäksi se hankki jo Fábio Vieiran, joka myös on hyökkääväksi keskikenttäpelaajaksi vahva maalintekijä. Tätä taustaa vasten olisin yllättänyt, jos Jesus tekisi ensi kaudella yli 20 liigamaalia. Pikemmin uskon siihen, että Jesus tekee ehkä plus 15 maalia ja sitten 2-3 pelaajaa niittaa plus 10 maalia. Toki Jesuksessa olisi potentiaalia jopa yli 20 maalin hyökkääjäksi, mutta hänen roolinsa ei tule olemaan Artetan palapelissä sellainen, että hänelle pedataan maalipaikkoja maalipaikkojen perään.

Puhuisinkin siksi mieluummin siitä, kuinka monessa maalissa Jesuksella on jalkansa pelissä mukana ensi ja tulevilla kausilla. Siinä hänen todellinen onnistumisensa mitataan.

Gabriel Jesus on pelannut Brasilian maajoukkueessa 56 ottelua, joissa hän on tehnyt 19 maalia.

Miten todennäköisenä pidät sitä, että Jesus onnistuu Arsenalissa?

Jokaiseen pelaajakauppaan liittyy aina riskinsä, mutta tässä tapauksessa riskit ovat poikkeuksellisen pienet. Mikel Arteta oli ennen Arsenalin manageriksi nimittämistä Manchester Cityn kakkosmanageri ja hän oli tärkeässä roolissa esimerkiksi juuri Jesuksen henkilökohtaisena valmennuksessa. Siksi Arteta tietää, mitkä Jesuksen vahvuudet ovat ja miten ne ulosmitataan. Muutenkin Arteta pystyy mittaamaan pelaajien potentiaalin tosi hyvin ja tosi nopeasti ulos, mistä kertoo esimerkiksi se, kuinka hyvin ja kuinka nopeasti esimerkiksi Gabriel Magalhaes, Ben White ja Takehiro Tomiaysu sopeutuivat siirtojensa jälkeen Arsenaliin.

Arsenal tuskin olisi saanut Jesusta ilman, että hän tuntee niin hyvin Artetan ja Brasilian maajoukkueen kautta myös Arsenalin teknisen johtajan Edun. Jesuksesta oli kiinnostunut myös sellaisia seuroja, jotka pelaavat ensi kaudella Mestarien liigassa, mutta Jesus uskoo selkeästi Artetaan ja Eduun sekä heidän projektiinsa – ja totta kai myös siihen, että Arsenalissa hänellä on aito mahdollisuus nousta joukkueen tärkeimmäksi hyökkääjäksi.