Suurimmalle suomalaiselle kultamitalitoivolle ei soitettaisi Tokiossa Maamme-laulua

Tuomas Sammelvuo on luotsannut Venäjän maajoukkuetta vuodesta 2019 lähtien. Tilillä on olympiapaikan lisäksi Kansojen liigan voitto vuodelta 2019.

Muu urheiluTokio 2021

Suurimmalle suomalaiselle kultamitalitoivolle ei soitettaisi Tokiossa Maamme-laulua

Tuomas Sammelvuo tekee historiaa luotsaamalla Venäjän maajoukkuetta Tokion olympialaisissa. Haaste on kova, mutta kultamitalikaan ei ole mahdoton.

TEKSTI Petteri Häyrinen
JULKAISTU 20.7.2021 | KUVAT All Over Press

Tuomas Sammelvuo on uransa kovimmassa paikassa Tokion olympialaisissa, kun hän lähtee tavoittelemaan olympia-areenalla menestystä Venäjän maajoukkueen kanssa.

Sammelvuo sai Venäjän maajoukkueen päävalmentajana lentävän lähdön kaksi vuotta sitten, kun hän valmensi heti tuoreeltaan Venäjän Kansojen liigan mestariksi 2019. Sammelvuon sädekehän loistoa lisäsi se, että hän oli luotsannut samana vuonna Kuzbass Kemerovon Venäjän mestariksi.

Mutta sen jälkeen Venäjän maajoukkueen käyrä on ollut laskussa. Sammelvuo johti kyllä Venäjän Tokion olympialaisiin vuoden 2019 EM-kisoissa, mutta Venäjän putoaminen puolivälierissä Slovenialle oli karvas takaisku. Ilman Kansojen liigan voittoa Sammelvuon ura Venäjän maajoukkueen päävalmentajana olisi todennäköisesti päättynyt EM-kisoihin.

Myös nyt tilanne on Sammelvuon kannalta haastava. Venäjä jäi kesäkuussa pelatussa Kansojen liigan lopputurnauksessa viidenneksi, mikä Venäjän tasoisessa lentopallomaassa luokitellaan pettymykseksi.

Toista pettymystä peräkkäin Sammelvuo tuskin kestää. Käytännön tasolla se tarkoittaa sitä, että Venäjän olisi selvittävä Tokiossa mitalipeleihin ja tultava kotiin mitalit kaulassa. Muussa tapauksessa Sammelvuon päivät Venäjän maajoukkueen päävalmentajana ovat todennäköisesti luetut.

Ennen Sammelvuota Venäjällä on ollut kaksi ulkomaalaista päävalmentajaa, serbialainen Zoran Gajić ja italialainen Daniele Bagnoli.  Bagnoli sai potkut Venäjä jäätyä viidenneksi vuoden 2010 MM-kisoissa ja Gajić joutui lähtemään, kun Venäjä jäi seitsemänneksi vuoden 2006 MM-kisoissa. Vuonna 2017 Euroopan mestaruuteen Venäjän luotsannut Sammelvuon edeltäjä Sergey Shlyapnikov sai puolestaan lähteä, kun Venäjä sijoittui vuoden2018 MM-kisoissa kuudenneksi.

Kokenut

Kun Sammelvuo nimitettiin Venäjän maajoukkueen päävalmentajaksi, Venäjällä puhuttiin joukkueen nuorentamisesta ja pelillisestä uudistamisesta.

Todellisuudessa uudistukset ovat jääneet maajoukkueessa vähäisiksi. Avauskuusikossa on käytännössä yksi Sammelvuon sinne ajama pelaaja, passasi Igor Kobzar. Kobzar’kaan ei ole enää mikään nuorukainen, sillä hänellä on ikää jo 30 vuotta. Kobzar on tuttu Sammelvuolle, sillä hän oli Kuzbass Kemerovon passari seuran voittaessa Sammelvuon johdolla Venäjän mestaruuden 2019.

Muutenkin Venäjän joukkue Tokiossa on kokenut, sillä joukkueen nuorin pelaaja on 24-vuotias Anton Semytšev. Toisaalta Sammelvuon linja on ymmärrettävä: olympiaturnaus on Venäjän maajoukkueen kannalta lentopallon tärkein arvoturnaus ja siinä menestyminen on päävalmentajan kannalta kriittistä. Aikaa rakentaa maajoukkuetta ei ole, sillä tulosten on tultava tässä ja nyt. Tämän Sammelvuo on tiedostanut olympiajoukkuetta valitessaan.

Myös Venäjän maajoukkueen pelillinen muutos on ollut huomattavasti hitaampaa ja vähäisempää kuin Sammelvuo alun perin ajatteli.

Sammelvuo on valmennusopeiltaan moderni valmentaja, joka uskoo ja hyödyntää paljon etukäteisdataa. Sammelvuon ihannemaailmassa peli perustuisi ennakoivaan pelaamiseen, jossa peliä pelattaisiin siten, miten vastustajat ennakkodatan perusteella tulevat sitä pelaamaan. Toki lentopallossa pitää pystyä myös reagoimaan pelin aikana, mutta Sammelvuolla on selvä painotus ennakoivassa pelaamisessa – ja pelissä, jossa on modernien lentopallo-oppien mukaisesti enemmän taktisia ulottavuuksia ja hienouksia.

Venäjän maajoukkue pelaa sen sijaan perinteisesti fyysistä lentopalloa, jossa painatus on enemmän voimassa kuin taktisissa yksityiskohdissa – ja enemmän pelin aikaisessa reagoimisessa.

Sammelvuo valmentaa Venäjän sarjassa Pietarin Zenitiä, jonne on rakennettu Sammelvuon näköinen joukkue ja hankittu sellaiset pelaajatyypit, jotka pystyvät pelaamaan semmelvuolaista lentopalloa. Maajoukkueen on kuitenkin pelattava niillä vahvuuksilla, joita sillä nyt on – ja siksi Sammelvuon linja Tokiossa tulosten tekemisen kannalta on ollut oikea, vaikka se sotiikin hänen ihanteitaan ja alkuperäisiä ajatuksiaan vasten.

Haastaja

Venäjä lähtee Tokion olympiareenalle haastajana. Brasilia ja Puola näyttivät Kansojen liigassa kesäkuussa, että ne ovat juuri nyt maailman kaksi parasta maajoukkuetta lentopallossa. Molemmilla on erinomaiset joukkueet ja molemmilla on joukkueessaan vielä elintärkeä bonus, kuubalaislähtöinen vahvistus – Yoandy Leal Brasilialla ja Wilfredo León Puolalla. Molemmat ovat pelaajina maailman ehdotonta eliittiä.

Venäjä ei ole kuitenkaan Tokiossa vailla mahdollisuuksia. Venäjän joukkue on kokenut ja rutinoitunut, ja vaikka kesäkuun Kansojen liiga päättyikin pettymykseen, Venäjän on Tokiossa ilman muuta potentiaalinen mitalijoukkue, eikä kultamitalinkaan voittaminen ole täysin mahdoton ajatus.

Joukkueen paras ja tärkein pelaaja on 33-vuotias hakkuri Maxim Mihailov. Häneen Venäjän olympiahaaveet eivät hitsaa. Suurin kysymysmerkki ennakolta on Venäjän yleispelaajat Egor Kliukan johdolla. Jos Venäjä haluaa taistella tosissaan olympiakullasta, heidän on onnistuttava maksimaalisella tasolla.

Sammelvuo on osoittanut urallaan, että hän kestää paineita ja uskaltaa pitää oman päänsä. Hänellä on ympärilleen myös vahva valmennustiimi, joten vaikka venäläisessä lentopallossa – kuten muussakin urheilussa – kentän sisäinen ja ulkopuolinen politikointi on aina läsnä, se tuskin Sammelvuota hidastaa.

Se sen sijaan on hidastanut, ettei Venäjän maajoukkueen uudistaminen ole ollut niin helppoa kuin miltä se alun perin näytti – ja mitä uudistamaan Sammelvuo nimenomaisesti palkattiin.

Se ei kuitenkaan himmennä 45-vuotiaan Sammelvuon saavutusta päästä johtamaan Venäjän lentopallomaajoukkuetta olympialaisissa. Jo se on niin kova saavutus valmentajana, ettei siihen ole yltänyt yksikään toinen suomalainen valmentaja missään lajissa.