Miesten Superpesiksen talvisarjan alkamispäivä varmistui – joulukuussa alkaa rytinä

Manse PP saa kunnian avata miesten Superpesiksen uuden talvisarjan joulukuussa ottelulla Vimpeliä vastaan.

Pesäpallo

Miesten Superpesiksen talvisarjan alkamispäivä varmistui – joulukuussa alkaa rytinä

Miesten Superpesiksen talvisarja käynnistyy 16. joulukuuta Mansen ja Vimpelin välisellä huippuottelulla. Talvisarja huipentuu huhtikuussa Joensuun hallissa pelattavaan finaaliin.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 13.11.2023 | KUVAT Antti Haapasalo

Miesten ja naisten Superpesiksen uuden talvisarjan raamit alkavat varmistua.

Miesten osalta talvisarja alkaa lauantaina 16. joulukuuta Tampereella pelattavalla huippuottelulla, jossa kohtaavat Manse PP ja Vimpelin Veto.

Seuraavat ottelut pelataan torstaina 28. joulukuuta ja perjantaina 29. joulukuuta.

Talvisarjan runkosarja päättyy maaliskuussa ja mitalipelit pelataan huhtikuussa. Mitalipelien lopullista formaattia ei lyöty vielä lukkoon, mutta todennäköisesti lohkojen kaksi parasta joukkuetta pelaavat välierät ja välierien voittajat finaalin.

Miesten talvisarja on jaettu kahteen lohkoon. Molemmissa lohkoissa on seitsemän joukkuetta, jotka pelaavat yksinkertaisen sarjan eli jokaiselle joukkueelle tulee kuusi ottelua.

Eteläisemmässä lohkossa pelaavat Hamina, Kouvola, Hyvinkää, Manse, Vimpeli, Seinäjoki ja Alajärvi, ja pohjoisemmassa lohkossa Imatra, Kitee, Joensuu, Sotkamo, Pattijoki ja Kempele sekä Ykköspesis-seura Kuopio.

Eteläisempi lohko pelaa ottelunsa Tampereella, Seinäjoella ja Alajärvellä, ja pohjoisempi lohko Joensuussa, Kuopiossa ja Kempeleessä. Kaikki ottelut pelataan halleissa. Alkuperäisesti suunnitelmasta poiketen myös finaali pelataan hallissa. Finaaliottelu pelataan todennäköisesti Joensuun hallissa.

”Toivottavasti vain lastentauteja”

ElmoTV:n pesäpalloasiantuntija Pekka Arffman ihmettelee, miksi talvisarjaan liittyvät päätökset ovat venyneet ja osin myös muuttuneet.

Seuroille puhuttiin alun perin, ettei esimerkiksi talvisarjaan osallistuminen maksaisi mitään ja myös seurojen matkakulut korvattaisiin. Nyt seuroille on ElmoTV:n tietojen mukaan kuitenkin tulossa 4000 euron suuruinen osallistumismaksu.

”Varmasti hallien varaamisen kanssa on ollut omat haasteensa, mutta olisi luullut, että päätökset sarjaohjelmasta ja loppupeleistä oli silti saatu tehtyä aikaisemmin. Nyt monet seurat ovat kuumeisesti odottaneet ratkaisuja, eikä niitä ole vieläkään virallisesti julkistettu. Toivottavasti kysymys on vain lastentaudeista, jotka saadaan jatkossa karsittua”, Arffman sanoo.

”Itse asia eli talvisarja on kuitenkin hyvä uudistus. Pesäpallossa on pitkään harmiteltu sitä, että harjoituskausi on pitkä ja kilpailukausi lyhyt. Nyt talvisarja korjaa tätä suhdetta. Kun aiemmin suurin osa seuroista pelasi vain kaksi virallista ottelua, nyt jokaiselle Superin seuralle tulee vähintään kuusi virallista ottelua ja sen päälle parhaille vielä mitalipelit.”

”Vaikka talvisarja on herättänyt monenlaisia mielipiteitä, uskoisin, että pelaajat ovat uudistuksesta mielissään. Seurat aloittavat talviharjoitukset yleensä lokakuussa tai marraskuun alussa, minkä seurauksena harjoituskaudesta tulee väistämättä pitkä. Talvisarjan ottelut tuovat tähän katkon ja uudenlaista tekemistä.”

”Jos Ruutu tosiaankin näyttää kaikki miesten ja naisten talvisarjan ottelut, myös pesäpallon katsojat saavat lisää mielenkiintoista katseltavaa. Ihannetilanteessa kaikki hallit olisivat sellaisia, että sinne mahtuisi reilusti yleisöä. Nyt tällaisia enemmän yleisöä vetäviä halleja ovat vain Joensuun, Kuopion, Tampereen ja Seinäjoen hallit.”

Arffmanin mukaan hallipelien määrän lisäämisen liittyy yksi uhkatekijä, josta ei ole kovin paljoa puhuttu – loukkaantumiset.

”Hallien alustat on tehty yleensä jalkapalloa silmällä pitäen, jolloin alustana käytetään kumirouhepohjaisia alustoja. Alusta ei ole pesäpallon kannalta optimaalinen ja siksi hallipeleissä on nähty useita loukkaantumisia, jotka pahimmillaan ovat tuhonneet pelaajalta koko kauden.”

”Halliolosuhteita ei voi kaikkine alustaratkaisuineen ja muine rajoitteineen muutenkaan verrata kesän olosuhteisiin. Voidaan perustellusti puhua jopa eri pelistä, mutta talvisarja on silti tervetullut uudistus pesäpalloon. Hallipesis on parempi ratkaisu talviaikana kuin ei mitään pesistä”, Arffman sanoo.