Haminan kautta on mahdoton ennakoida – kauniiden pilvien takana irvistää tuttu peikko

Lauri Rönkkö oli yksi Haminan viidestä hankinnasta siirtomarkkinoilla.

Pesäpallo

Haminan kautta on mahdoton ennakoida – kauniiden pilvien takana irvistää tuttu peikko

Haminan Palloilijat yrittää vakiinnuttaa paikkansa Superissa. Siihen sillä on kaikki mahdollisuudet, vaikka langan toisessa päässä uhkaa putoaminen.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 29.4.2024 | KUVAT Antti Haapasalo

Haminan Palloilijat

Lähtötilanne

Hamina palasi viime syksynä vuoden tauon jälkeen Superiin. Se ei jäänyt osattomaksi siirtomarkkinoilla, vaan hankki viisi pelaajaa: värikylläinen Juho Hacklin tuli Joensuusta, lyöjäjokeri Lauri Rönkkö Sotkamosta, Antti Kortteenperä ja Aleksi Rantala Koskenkorvalta sekä Waltteri Hämäläinen Puijosta.

Menetyksistä suurin oli lyöjäjokeri Joosua Rättö, joka siirtyi Joensuuhun.

Haminalla on ollut talven aikana iso, lähes 20 pelaajan rinki. Kokoonpano on ymmärrettävästi elänyt ja elää varmasti kesänkin aikana. Haminalla on joka tapauksessa koossa joukkue, joka pystyy taistelemaan tasapäisesti kuuden heikoimman joukkueen kanssa.

Taistelu runkosarjan viimeisistä sijoituksista tulee olemaan hyytävä ja ennalta arvaamaton. Tasaisuutta lisää se, että alkusarjan jälkeen seitsemän parasta joukkuetta pelaavat keskenään ylemmän loppusarjan ja kuusi heikointa joukkuetta alemman loppusarjan.

Panokset alemmassa loppusarjassa ovat suuret, sillä kolme parasta joukkuetta pääsee pudotuspelikarsintaan ja alemman loppusarjan viimeinen joukkue putoaa suoraan Ykköspesikseen. Sijoille 11 ja 12 sijoittuneet joukkueet pelaavat paras viidestä -järjestelmällä karsinnan, jonka häviäjä joutuu karsimaan sarjapaikastaan Ykköspesiksen voittajan kanssa.

Kausi 2024

Haminalla on käytössään laaja materiaali. Se on toisaalta rikkaus, mutta siitä voi tulla myös rasite, mikäli joukkuetta ja rooleja veivataan kauden aikana liian paljon. Kaikkien pitäminen tyytyväisinä on myös haasteellista, jos oma peliaika ja rooli jäävät pieniksi.

Erityisen mielenkiintoista on nähdä, miten pelinjohtaja Eerik Häkämies peluuttaa Juho Hacklinia. Hacklin haluaisi pelata myös ulkona, mutta onko se Haminan kannalta paras ratkaisu – vai pitäisikö Hacklinista tehdä puhdas vaihtajajokeri? Vaihtajana hän on pomppunsa kanssa edelleen valtakunnan eliittiä.

Olipa Hacklinin rooli mikä tahansa, takakenttä on joka tapauksessa Haminan ulkokentän haavoittuvin osa. Teemu Rouhiainen valittiin viime kaudella Ykköspesiksen Vuoden pelaajaksi. Huippunopean Rouhiaisen vahvuus on sisäpelissä, mutta kopparina hän on epävarma. Olipa kopparipari mikä tahansa, takakenttä tulee olemaan joka tapauksessa kesällä pommituksen kohde.

Toinen kysymysmerkki on lukkaritilanne. Elias Lahden potentiaali on kiistaton, mutta hänen heittokätensä fysiikka, terävyys ja kestävyys ovat kysymysmerkkejä. Lahdella on tällä kaudella paljon todistettavaa lukkarina.

Etukentän kaksi paikkaa menevät todennäköisesti Aleksi Rantalalle ja Perttu Toikalle. Etukenttäänsä Haminan ei pitäisi kaatua. Myös linja on loppupään joukkueeksi riittävän hyvä. Linjassa kolme paikkaa menevät Antti Kortteenperälle, Waltteri Hämäläiselle ja Roope Koskelaiselle. Neljännessä paikassa on kiinni kokeneen Henri Heikkilän johdolla useampi pelaaja.

Sisällä Hamina saa kaikkien ollessa pelikunnossa hyvän ykköskärjen Rouhiaisen, Kortteenperän ja Hacklinin ympärille. Myös Elmo Peltonen olisi potentiaalinen vaihtoehto ykköskärkeen ja jopa ykköseksi, mikäli hän pääsee pelaamaan ulkona tai etenijäjokerina.

Kotiutusvoimasta vastaavat ennen muuta lyöjäjokerit Lauri Rönkkö ja Juha Leskinen. Varsinkin Rönkössä on potentiaalia olla vaikka yksi koko sarjan tehokkaimmista jokereista. Kun Rönkkö sai aikoinaan riittävästi vastuuta, hän löi Imatralla parhaalla kaudellaan huimat 89 juoksua runkosarjassa. Tosin Rönkön huippuvuodesta on jo seitsemän vuotta, mutta toisaalta hän on vasta 30-vuotias, joten iästä homma ei ole kiinni.

Pelinjohtaja Eerik Häkämies hyppäsi kesken viime kauden Haminan ruoriin ja luotsasi joukkueen Superin. Nyt edessä ovat kuitenkin monta astetta kovemmat haasteet, joissa Häkämiehen todelliset taidot testaan.

Arvio

Haminan lopullista sijoitusta on ennakolta mahdoton ennakoida. Jos kausi sujuu myötätuulessa, Haminalla on kaikki mahdollisuudet päästä säälipleijareihin – mutta langan toisessa päässä kummittelee riski suorasta putoamisesta. Ainoa lohtu Haminalla ja muilla alemman loppusarjan joukkueilla on se, että voittipa Ykköspesiksen mikä seura tahansa, Superin karsijalla ei pitäisi olla karsintaottelusarjassa mitään hätää.

Isossa roolissa kauden aikana ovat paitsi ottelut muita sarjan heikoimpia joukkueita vastaan ja myös se, miten hyvin Hamina onnistuu kotikentällään. Vallikenttä on vaikea kenttä vastustajille eikä tilannetta helpota räyhä ja perinteisesti ilahduttavan runsas haminalaisyleisö.

Tulevaisuus

Haminan Palloilijoilta ei puutu kunnianhimoa, sillä HP:llä on myös joukkue naisten Superissa. Se on kova satsaus 20 000 asukkaan paikkakunnan seuralta.

Haminassa on tehty aina hyvää juniorityötä ja toiminnanjohtaja Marko Hovi on saanut rakennettua miesten kuin naistenkin Superiin joukkueen hankkimalla omien pelaajien tueksi pelaajia ympäri Suomea.

Miesten osalta tilanne on sen verran vakaalla pohjalla, että vaikka Hamina putoaisikin tällä kaudella, se palaisi todennäköisesti vuoden päästä takaisin. Ainakin siihen olisi hyvä mahdollisuus. Kaiken lisäksi Rönköllä, Rantalalla ja Kortteenperällä on sopimus vuodesta 2025.

Varsinainen haaste Haminalla ja Hovilla on kuitenkin siinä, miten Hamina saataisiin juurtumaan Superiin pysyvämmin ja miten pitkälle sen rahkeet riittäisivät.

Pelaajia kyllä markkinoilta löytyy ja Hovilla on entisenä pelaajana suhteita ja silmää myös hankkia pelaajia, mutta Haminan ja muiden heikompien seurojen vetovoima ei tahdo purra enää erinomaisiin pelaajiin. Silloin joudutaan etsimään kärkiseuroilta yli jäävistä pelaajista käsityönä vahvistuksia.

Tätä taustaa vasten Haminan tämän kauden hankinnat – Hacklin, Rönkkö, Kortteenperä, Rantala ja Hämäläinen – olivat fiksuja hankintoja.