Harry Kanen siirto Manchester Cityyn avaisi portit ennennäkemättömään suuruuteen

Harry Kanen päivät Tottenhamissa ovat luetut.

JalkapalloValioliiga

Harry Kanen siirto Manchester Cityyn avaisi portit ennennäkemättömään suuruuteen

Harry Kane olisi huikea pala etenkin Manchester Cityn palapelissä. Se heittäisi hänet pokaalien voittamisen lisäksi todelliseen suuruuteen.

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 22.5.2021

Harry Kane aiheutti Tottenhamin seurajohdossa porua antamalla haastattelun, jossa hän kertoi avoimesti pohtivansa siirtymistä pois Tottenhamista. Sky Sportsin tekemä haastattelu julkaistaan tänään perjantaina.

Kane sanoi, että hän haluaa voittaa pokaaleita. Hän haluaa olla paras versio itsestään ja hän että hän haluaa käydä Tottemhamin puheenjohtaja Daniel Levyn kanssa avoimen keskustelun Tottenhamin tulevaisuuden suunnitelmista. Kane on tehnyt selväksi, että hän pohtii vakavasti siirtymistä muualle pokaaleiden ja maalien perässä.

Kane on lähtöaikeistaan todennäköisesti hyvin tosissaan. Hän katselee nyt keväällä Chelsean ja Manchester Cityn pelaavan Mestarien liigan finaalissa, kun hänen oma seuransa, Tottenham, valahti Valioliigassa lopulta lähemmäs keskikastia kuin Mestarien liigan paikkaa.

Viimeisimmät uutiset saarilta kertovat, että kaikki kolme kärkiseuraa – Manchester City, Chelsea ja Manchester United – ovat tiedustelleet pelaajan perään. Harry Kanen lähdön esteenä on muutama vuosi sitten solmittu kuuden vuoden sopimus, joka pitäisi hyökkääjätähden seurassa vuoteen 2014 asti. Uskotaan, että Daniel Levy pyytäisi Kanesta yli sadan miljoonan punnan siirtosummaa.

Manchester United-huhut ovat sikäli hassuja, että Manchesterin punaiset tekivät juuri ensi kaudesta sopimuksen oman ysipaikan pelaajansa kanssa. Edinson Cavani muodostaa loistavan parin Bruno Fernandesin kanssa ensi kaudellakin.

Jompi kumpi

Chelsea- ja Manchester City-siirrot olisivat molemmat loogisia.

Jos mietitään esimerkiksi sitä, miten Manchester City voisi ryhmäänsä enää siirtomarkkinoilla jalostaa, löytyvät perusteet Kanen hankinnalle helposti. Sergio Agüeron jättäessä kesällä seuran, ei joukkueessa ole yhtään aitoa ysipaikan hyökkääjää. Ferran Torres sekä Gabriel Jesus ovat monipuolisia hyökkäyspään pelaajia, mutta eivät puhtaita ysejä. Siksi heitä onkin käytetty ylempinä keskikenttinä sekä laitureina.

Se voisi olla juuri se pala, mitä City vielä kaipaa. On muistettava, että Pep Guardiolan ryhmä on tehnyt tämän kauden menestyksen pelaamalla ilman puhdasta hyökkääjää. Mitä Kane siis toisi vielä Cityyn?

Kane on yksi maailman parhaista maalintekijöistä. Vaikka mies omien sanojensa mukaan voi vielä petrata tehojaan, niin nyt jo puhutaan maailman kärkitason tehoista. 22 maalia 34 otteluun Valioliigassa tekevät hänestä sarjan parhaan maalintekijän.

Kane on poikkeuksellisen monipuolinen hyökkääjä. Hän osaa liikkua selustaan, pelata linjojen välissä kombinaatioita sekä toimia tylynä target-pelaajana. Kane osaa ottaa target-pelaajana puolustajaan vahvan ja horjuttavan kontaktin ja pelata sen jälkeen pallon omalle pelaajalle. Tämä on maailman huipullakin harvinainen taito.

Taian salaisuus

Parhaiten hän osaa kuitenkin maalinteon suhteen ratkaisevan asian – laukomisen.

Kane on ampunut tällä kaudella eniten kaikista Valioliigan pelaajista, eli 3,9 kertaa ottelua kohden. Kanen laukaus lähtee todella nopeasti erilaisista asennoista sekä yhdellä, kahdella että useammalla kosketuksella. Kanen tavaramerkki on laukoa pienestä sivusiirrosta vastustajan topparin haarojen välistä etunurkkaa kohti. Mielenkiintoista on, että noista 3,9 laukauksesta peräti 1,6 on lähtenyt rangaistusalueen ulkopuolelta. Boksin sisältä lähteneiden laukausten määrässä Kane on vasta seitsemäs.

Siksi Kanen maaliodote laukausta kohden on 0,14, kun otetaan huomioon pelkästään avoimessa pelissä lähtevät laukaukset. Esimerkiksi Mohamed Salahilla vastaava lukema on 0,16 hänen hakeutuessa useammin boksin sisälle yrittämään maalintekoa.

Tässä mielessä Kane uskoo enemmänkin volyymiin kuin täydelliseen viimeistelyn paikkaan. Kane on opetellut mekanismit viimeistelemään vaikeammistakin tilanteista, kuin parhailta maalintekosektoreilta ja parhaista asennoista.

Tässä juuri on Kanen lisäarvo Citylle. City osaa pedata hyökkääjilleen laatupaikkoja, joista hyökkääjät napsivat palloa sisään. Silti eniten maaleja sarjassa tehneen joukkueen paras maalintekijä on ollut keskikenttäpelaaja Ilkay Gündogan 13 osumallaan.

Jos City saa riveihinsä lisäksi hyökkääjän, joka tekee paitsi niistä helpoista takaviistosyötöistä, mutta myös puolittaisistakin paikoista maaleja, voivat portit johonkin ennennäkemättömään avautua.

Sekä Cityn että Kanen osalta.

Lue myös: Harry Kane on Therry Henryä tehokkaampi maalintekijä, mutta Tottenhamille hän on historiaa