Hattusankari Otso Liimatta johti Pikkuhuuhkajien näytöstä EM-karsinnassa

Otso Liimatta niittasi hattutempun Albanian verkkoon.

Jalkapallo

Hattusankari Otso Liimatta johti Pikkuhuuhkajien näytöstä EM-karsinnassa

Suomi otti vakuuttavan 4-1-voiton Albaniasta EM-karsinnassa. Vahvan joukkuepelaamisen kruunasi kaksi loistavaa yksilöä.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 13.10.2023 | KUVAT All Over Press

Suomen U21-maajoukkue otti EM-karsinnoissa komean 4-1 (2-0) -voiton Albaniasta Turussa perjantaina.

Vaikka Suomi hävisi edellisessä karsintaottelussa Sveitsille 1-2, siinä ottelussa oli näkyvissä se taktinen ajatus, jota Pikkuhuuhkajien valmennusjohto Mika Lehkosuon johdolla yrittää ajaa sisään. Sveitsi-ottelussa ajatus toimi, muttei toteutus. Kun vastassa oli nyt napsun heikompi joukkue, myös toteutus toimi.

Suomen esitys oli kokonaisuudessaan vakuuttava ja lupauksia antavia. Toki tässäkin ottelussa jäi parannettavaa. Ehkä isoin asia oli se, kuinka 2-0-johtoasemassa Suomen ote herpaantui tarpeettomien pallonmenetysten seurauksena ja Albania alkoi saada otetta pallonhallinnasta.

Kyse oli nuorille pelaajille tyypillisestä ongelmasta. Kun vastustaja näyttää lyödyltä, otteista alkaa kadota maltti. Aletaan yrittää yksinkertaisten perussuoritusten sijasta jotain hölmöä ja yleensä vielä näyttävää. Yritetään tehdä joku tarpeeton kikka tai vaihtaa puolta näyttävällä puolenvaihdolla, kun riittäisi, että pallo pelataan omille yksinkertaisella syötöllä ja pantaisiin kaveri juoksemaan.

Lopputulos oli se, että pallo vaihtoi liian usein omistajaa. Kun pallo voitettiin omalle joukkueelle, se menetettiin melkein saman tien ja ottelusta tuli tarpeettomasti pallon perässä ravaamista. Tällaiseen huolimattomuuteen ja malttamattomuuteen ei ole varaa seuraavassa ottelussa Romaniaa vastaan.

Tilannetta ei helpottanut se, ettei ottelun tuomaristo ollut tehtäviensä tasalla. Ottelu alkoi kuumentua ja olisi tarvittu 4-5 varoitusta, jotta peli olisi saatu kuriin. Nyt sitä ei saatu ja oli lopulta onni, ettei kukaan loukkaantunut tunteiden kuumennettua tarpeettomasti.

***

Joka tapauksessa Suomen esitys oli kokonaisuudessaan positiivinen. Joukkueen kokonaisesityksen lisäksi tikun nokkaan on nostettava kaksi pelaajaa, hattutempun tehnyt Otso Liimatta ja HJK:ssa loistopelejä pelannut Topi Keskinen.

Lehkosuo oli pudottanut Norjassa vaikeaa kautta pelaavan Agon Sadikun penkille ja siirtänyt Liimatan keskushyökkääjäksi.

Hattutemppu kertoo Liimatan tehoista, mutten sen lisäksi hän pelasi erinomaisen ottelun Suomen prässipelin johtajana.

Suomen muoto oli 4-2-3-1 ja Suomi pyrkii Liimatan johdolla ohjaamaan Albanian jommallekummalle laidalle. Jokaiselle Suomen pelaajalle löytyi oma mies Albanian ryhmityksestä ja Albania saatiin motitettua tehokkaasti jommallekummalle laidalle.

Sadiku sopisi juoksuvoimaisena pelaajana hyvin samaan rooliin kuin Liimatta, mutta Sadikun on saatava itseluottamuksensa jälleen kohdalleen, jotta me näemme jälleen saman Sadikun kuin viime kaudella, jolloin hän johti Hongan prässipeliä samalla tavalla kuin Liimatta tänään – ja hakkasi samalla hurjat tehot.

Kysymys ei ollut vain Albanian motittamisesta. Liimatta täydensi hattunsa toisella jaksolla prässäämällä pallon Albanian puolustajan jalasta ja pistämällä pallon sisälle kolmannen kerran.

***

Toinen loisto-ottelun pelannut pelaaja oli odotetusti Keskinen.

Keskinen on pelannut erinomaisia otteluita HJK:ssa, mutta tässä ottelussa hänen pelaamisessaan oli vielä yksi taso lisää. Lehkosuo peluutti Keskistä leveällä vasemmalla laidalla. Laiturirooli sopii Keskisen ominaisuuksiin paremmin kuin pelaaminen keskemmällä välikaistalla, jossa hän pelaa HJK:ssa.

Keskiselle saatiin luotua varsinkin ensimmäisellä jaksolla 1 vastaan 1 -tilanteita lähes liukuhihnalta ja Keskinen oli käytännössä pitelemätön. Hän meni ohi oikealta tai vasemmalta, ja yhdestä tällaisesta tilanteesta hän pohjusti myös Liimatan toisen maalin. Muutenkin Keskinen teki jatkuvasti laidalta järkeviä liikkeitä taskuihin ja leikkasi sisälle.

Tällainen rooli olisi Keskisen ominaisuuksille optimaalinen myös Klubissa.

***

Suomen voitto Albaniasta oli siinä mielessä merkittävä, että Albanialla oli ennen perjantaita kahdesta ottelusta täydet kuusi pistettä, kun Suomen pistetili oli Sveitsi-tappion jälkeen avaamatta. Jos Suomi olisi hävinnyt perjantaina, Albania olisi noussut lohkon ykköseksi ja ero Suomeen olisi venähtänyt jo yhdeksään pisteeseen.

Nyt eroa yhden ottelun enemmän pelanneeseen Albaniaan on vain kolme pistettä ja kaikki on täysin Pikkuhuuhkajien omissa käsissä.

Vaikka Romania hävisi karsinta-avauksessaan Albanialle 2-3, se on pelillisesti asteen tai kaksi Albaniaa laadukkaampi joukkue. Siksi ensi tiistaina Pikkuhuuhkajien on oltava tarkempi ja huolellisempi, sillä Romania ei anna kotikentällään mitään anteeksi.