Sebastian Ahon johtama Hurricanes pelaa NHL:n parasta kiekkoa

Sebastian Aho on ollut hetken sivussa, mutta suomalainen on palaamassa johtamaan joukkojaan pian.

JääkiekkoNHL

Sebastian Ahon johtama Hurricanes pelaa NHL:n parasta kiekkoa

Eetu Pennanen arvioi Carolina Hurricanesin olevan matkalla kohti menestystä. Kysymysmerkkejä löytyy kuitenkin myös vahvasta joukkueesta.

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmotvcom
JULKAISTU 22.12.2022

Carolina Hurricanes on noussut NHL:n itäisen konferenssin kakkospaikalle kaikessa hiljaisuudessa. Huikean alkukauden pelannut Boston Bruins ja jättiyllättäjä New Jersey Devils ovat varastaneet otsikot ansaitustikin, mutta Hurricanes pelaa juuri nyt ehkä NHL:n laadukkainta jääkiekkoa.

Rod Brind’Amourin joukkue pysyy tiiviinä, paineistaa ja hallitsee kenttätapahtumia kiekolla. Juuri nyt päivä kerrallaan seurattavan alavartalovammasta kärsivä Sebastian Aho johtaa joukkojaan pelitapaesimerkkinä ja joukkue jyskyttää junan lailla eteenpäin.

Vielä aivan kauden alusta joukkue oli pahasti epäonnekas, mutta nyt tulostakin on alkanut tulla. Hurricanes on juuri nyt kuuden ottelun voittoputkessa ja edellisessä ottelussa se kaatoi juuri hieman hyytyneen sensaatiojoukkue Devilsin.

***

Hitaasta alusta huolimatta joukkueen pelaaminen on ollut jatkuvasti kovalla tasolla. Siitä kielivät myös edistyneet tilastot.

Myös aiempina kausina hyvänä laukaisuhallintajoukkueena tunnettu ryhmä hallitsee myös nyt noita tilastoja yhdessä Devilsin kanssa. Nyt tuo hallinta tuottaa joukkueelle myös laatupaikkoja.

Hurricanes on joukkue, jota tilastot hyväilevät myös vaarallisten maalipaikkojen suhteessa ja maaliodottamalukemissakin. Vahvan peruspelin päälle on hyökkäyspeliin löytynyt myös ripaus juonikkuutta.

***

Kuten jo aiemmin mainittua, joukkueen pelillinen johtaja on ollut Aho, joka on joutunut seuraamaan sivusta joukkueen kuusi viimeistä ottelua. Suomalainen on tehnyt kuitenkin ”vain” 27 pistettä 26 pelaamassaan ottelussa. Yli piste per peli tahdista on puhuttava sanalla vain koska tämän päivän NHL:ssä eturivin supertähdet pitävät esimerkiksi tuota piste per peli tahtia täysin pilkkanaan.

Aho kuitenkin pelaa kuin supertähti. Se, että hän on yhä esimerkiksi maaliodottamaansa hitusen jäljessä maalimäärässään, kertoo hänen tasoisensa pelaajan kohdalla epäonnesta ja keskinkertaisesta viimeistelystä.

Ahon tehokkuus paranee sitä mukaa kuin muukin joukkue lämpenee kohti kevättä.

Teuvo Teräväisen startti sen sijaan on ollut jääkylmä. Vain kaksi maalia ja yhteensä 11 tehopistettä 22 ottelun jälkeen on lukema, johon suomalainen ei varmasti ole tyytyväinen. Teräväinenkin on kuitenkin ollut lämpenemään päin ja suomalaisesta Hurricanes saa varmasti yhden tehomiehen lisää, kun kausi etenee.

Katso Teräväisen alivoimaosuma Devils-ottelusta alta tai tästä. Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

Jesperi Kotkaniemen alku on ollut niin ikään hieman tehoton. Kotkaniemen vastuu on luonnollisesti lisääntynyt Ahon poissa ollessa ja paikka on taas kakkosketjun keskellä.

Ahon ollessa kunnossa kakkoslinjaa johtaa Paul Stastny. Hurricanesille olisi loistava asia, jos Kotkaniemi pystyisi kantamaan kakkosketjun tulosvastuuta, mutta vielä hän ei sellaiselle tasolle ole NHL-urallaan noussut.

***

Puolustuspäästä löytyy ehkä joukkueen parhaiten piilotettu vahvuus. Joukkueen top 4 puolustajat Jacob Slavin ja Brent Burns sekä Brady Skej ja Brett Pesce ovat olleet aivan NHL:n kärkeä kokonaisvaltaisessa suorittamisessa.

Luunkovan puolustuksen takana maalivahtienkin on helppo suorittaa. Maalivahtitilanne lienee kuitenkin joukkueen suurin kysymysmerkki matkalla kohti pitkää pudotuspelikesää ja viimeistä tavoitetta, Stanley Cupia.

Frederik Andersen on jälleen loukkaantuneena ja Antti Raannan loukkaantumishistoriakin on mittava. Pjotr Kotšetkov on pelannut loistavalla tasolla, mutta onko hänestä todella kantamaan joukkuetta keväällä?

Voi hyvinkin olla, että maalivahtiosaston kysymysmerkit pakottavat Hurricanesin tekemään liikkeitä ennen siirtotakarajaa.

Juttua muokattu 22.12. kello 14.28. Tarkennettu Ahon olleen sivussa alavartalovamman takia kuudesta edellisestä ottelusta.