Heikki Hiltunen ja Liiga pitävät Kiekko-Espoota ja Jokereita panttivankeinaan

Kiekko-Espoo voitti keväällä Mestiksen - mutta noususta Liigaan on turha haaveiila tällä hetkellä.

JääkiekkoLiiga

Heikki Hiltunen ja Liiga pitävät Kiekko-Espoota ja Jokereita panttivankeinaan

Heikki Hiltunen nostatti myrskyn puheillaan Liiga-noususta ja Kiekko-Espoosta. Samuel Savolainen sanoo suorat sanat Liigan puheenjohtajan sanomisista.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 30.6.2023 | KUVAT All Over Press

Jääkiekkopiireissä on kohistu Liigan puheenjohtajan Heikki Hiltusen lausunnoista, jonka mukaan Kiekko-Espoon taso ei riitä vielä Liigaan nousemiseen. Samuel, miten kommentoit Hiltusen lausuntoja?

Tämä asia kannattaa laittaa ensin isompaan perspektiiviin ja piirtää suurempi kuva, missä mennään ja missä ei mennä.

Tilannehan on nyt se, että olemassa Liiga ja siellä isompia ja pienempiä seuroja. Koska Liiga on suljettu, silloin seurojen todellisen osaamisen ja toiminnan taso ei vertaudu ristiin Mestiksen seurojen kanssa.

Heikki Hiltunen on itse yhden pienen Liiga-seuran, Vaasan Sportin, puheenjohtaja ja yksi omistaja. Kysymys kuuluu, mitkä Hiltusen omat intressit tässä asiassa ovat? Onko hänen intressinsä pitää huolta Sportin ja samankaltaisen pienen porukan eduista vai onko hänen tärkein intressinsä ajatella koko suomalaisen jääkiekon etua? Liigan puheenjohtajana helppo vastaus on tietysti, että pienen liigaporukan, mutta asiassa on myös suurempi ulottuvuus.

Käyttipä Hiltunen millaisia korulauseita ja perusteluita tahansa, ainakin tämä kysymys pakosta nousee esille. On vaikea uskoa, että hän voisi mennä Sportin hallituksen kokoukseen sanomaan, että meidän seuramme pitäisi tehdä tilaa Kiekko-Espoolle.

Toki Liiga-seurojen määrää voitaisiin teoriassa nostaa, mutta jo nyt 15 seuran Liiga on näkökulmasta riippuen liian suuri ja sinne pitäisi vielä saada mahtumaan Jokerit ja Kiekko-Espoo. Olisiko Hiltunen se mies, joka edes teoriassa menisi vaatimaan suomalaisen jääkiekon kokonaisedun nimissä Liigan supistamista ja Jokereiden ja Kiekko-Espoon nostamista Liigaan sekä vielä Liigan avaamista? Ja antaako Liigan osakassysteemi edes siihen myöden?

11.o0 for Fernando Alonso to take the Pole in Austrian GP qualifying on Friday. Play now at Stake!

Eli jos sanon asian suoraan, Liiga pitää tällä hetkellä Kiekko-Espoota ja Jokereita – joka toki ei ole projektissaan vielä liigakelpoisuutta lähelläkään, ainakaan ennen areenakysymyksen ratkeamista – panttivankeinaan ja asettaa  muutaman pienemmän seuran edun koko suomalaisen jääkiekon edelle.

Kysymys ei ole vain siitä, etteivät Kiekko-Espoon ja Jokereiden kaltaiset seurat pääse nousemaan Liigaan, vaan myös siitä, että niiden on vaikea kehittää toimintaansa kaikilta osiltaan täyspainoisesti.

Olen jutellut muutamien sijoitusasiantuntijoiden kanssa ja he ovat esittäneet aiheellisen kysymyksen: Kuinka kukaan vakavasti otettava sijoittaja voisi sijoittaa rahaa esimerkiksi Kiekko-Espooseen, jos hän ei tiedä, milloin Liigaan nouseminen on mahdollista tai onko se ylipäätään edes mahdollista?

Sitä Hiltunen kuitenkin odottaa omien puheidensa ja ”omien selvitystensä” perusteella, joista hän tiistaina median edustajille puhui. Mutta ”ehkä” ei ole sanana näin isoissa asioissa riittävä. Kukaan ei voi jäädä odottamaan mahdollista lupausta, varsinkin jos puheelle ei ole varmaa katetta.  Ja vaikka Liiga esitteli päätöksentekokaaviotaan medialle, tuli silti olo, että Hiltunen on erittäin kovan luokan vallankäyttäjä ytimessä siitä huolimatta eikä vain yksi puheenjohtaja siinä sivussa.

Ja kaiken lisäksi Hiltunen väläytti vaivihkaa, että liigaosakkeen arvo on paisunut vuosien varrella noin 3,6 miljoonaan euroon. Sekin nostaa kynnystä päästä Liigaan. 3,6 miljoonaa euroa ei ole Mestis-seuroille mikään pieni raha.

Riittäisikö sinusta Kiekko-Espoon taso Liigaan?

Paljon tärkeämpi näkökulma on se, että Kiekko-Espoon – kuten myös Jokereiden – pitäisi tietää, mikä on se tiekartta, jolla ne voisivat nousta Liigaan, jotta ne voisivat kehittää toimintaansa sitä silmällä pitäen. Nyt sitä tiekarttaa ei ole. Nyt sitä vasta selvitetään ja väitetään, että sen eteen on tehty paljon työtä. Asiassa ei pidä hätiköidä, mutta tuntuu, että Liigassa tässä asiassa ei ole ainakaan kiiruhdettu. Se on surkeaa ja pidän sitä suuren luokan epäonnistumisena.

Toki Hiltunen voi sanoa, että Liigaan voi nousta, mutta todellisuudessa sellainen väite on onttoa sanahelinää. Liiga voi milloin tahansa täysin mielivaltaisesti päättää, että ensi vuonna tai edes sitä seuraavana vuonna Liigaan ei voida nousta. Niinhän ne ovat nytkin päättäneet.

Surullista oli katsoa torstaina kalvoa, jossa kerrotaan että Liiga ei vastaanota hakemuksia kaudeksi 2024-25, mutta samalla Hiltunen kirkkain silmin sanoi, että ainahan voi hakea. Tietysti voi, mutta minkä valtakunnan järkeä siinä sellaisessa olisi? Tuli lähes jakomielitautinen olo kuunnellessa tuollaista muminaa.

Olisi todella mielenkiintoista, jos tällaisen mielivallan oikeutus testattaisiin oikeudessa tai esimerkiksi kilpailuvirastossa.

Mitä tulee varsinaiseen kysymykseesi, niin olen täysin vakuuttunut, että jos tiekartta Liigaan olisi selkeä ja vaaditut kriteerit täyttämällä nousu Liigaan olisi oikeasti mahdollista, Kiekko-Espoo täyttäisi varmasti ne kriteerit nousun hetkellä.

Kiekko-Espoon takaa voisi tietojeni mukaan löytyä tällaisessa tilanteessa niin riittävä taloudellinen kuin myös urheilullinen pohja. On muistettava, että Kiekko-Espoo on jo nyt Suomen suurin junioriseura jääkiekossa ja tämä on saavutettu ilman, että Kiekko-Espoolla olisi edes Liiga-joukkuetta. Jos sellaiselle seuralle laitetaan ovi kiinni, niin ehkä sitäkin voi miettiä, että miten se vaikuttaa suomalaiseen huippupelaajatuotantoon?