Heikki Kovalaisen mysteeriin oli olemassa looginen selitys

Heikki Kovalainen voitti uransa ainoan GP:n Unkarissa 2008.

Formula 1

Heikki Kovalaisen mysteeriin oli olemassa looginen selitys

Miksi Heikki Kovalainen ja Valtteri Bottas jäivät samassa tallissa Lewis Hamiltonin jyräämiksi, mutta Nico Rosberg ei?

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 29.7.2022 | KUVAT All Over Press

Pitkän linjan F1-asiantuntija Erkki Mustakari avaa mielenkiintoista suomalaiskuskeihin liittyvää mysteeriä: Miksi Nico Rosberg pystyi lyömään Lewis Hamiltonin ja voittamaan samassa tallissa jopa maailmanmestaruuden, mutta Heikki Kovalainen ja Valtteri Bottas jäivät seitsenkertaisen maailmanmestarin jalkoihin – Kovalainen McLarenilla ja Bottas Mercedeksellä?

Mustakarin mukaan kysymys ei ollut pelkästään ajotaidoista.

”Hamilton on ollut haasteellinen tallikaveri, sillä hänellä on ollut niin McLarenilla kuin Mercedekselläkin erittäin vahva asema tallien sisällä ja hän osannut myös vaatia. Häntä vastaan taistellessa on pitänyt olla muutakin kuin vain oma vauhti. Nicolla sitä muuta oli, mutta Heikillä ja Valtterilla oli Hamiltonin tallikaverina vaikeampaa”, Mustakari sanoo.

”Nicon kohdalla ei tarvitse kauaa miettiä, mistä hän sai akateemiset oppinsa siitä, miten toimia Hamiltonin kanssa Mercedeksellä. Keijo-isähän se siellä poikaansa ohjeisti. Nico pystyi ulosmittaamaan oman osaamisensa ja juhli monta kertaa GP-voittoa ja syksyllä 2016 jopa mestaruutta. Nicon mestaruuskauden tappio oli erittäin kirvelevä takaisku Hamiltonille.”

How will dominate Hungarian GP weekend? Check the odds and play at Expekt!

Mustakaria harmittaa etenkin Kovalaisen kohtalo. Kovalainen oli lahjakas kuljettaja, joka voitti uransa ainoan GP:n tämän viikonlopun näyttämöllä Unkarissa kaudella 2008.

”Heikki on itsekin myöntänyt, että hän ei osannut vaatia isolta tallilta asioita, kuten olisi pitänyt. Hän koki itsensä keltanokaksi. Kun rinnalla McLarenilla oli vielä sarjan paras kuljettaja, oli homma tosi paljon vaikeampaa. Talli teki kaikkensa, että Hamilton menestyy ja Heikki teki sitten sen minkä pystyy omin voimin.”

”Se, että Heikki voitti McLarenilla vain yhden kisan, johtui siitä, että kaikki taktiset vedot tehtiin Hamiltonin eduksi ja Heikki ajoi miten taitoi Hamiltonin perässä. Kun Silverstonessa 2008 Hamiltonilla oli vaikeuksia autonsa kanssa, tuki siirrettiin Heikille ja Heikki otti heti paalupaikan.”

”Heikki oli arka, eikä uskaltanut tehdä vaatimuksia tärkeissä paikoissa. Taustatuki olisi ollut tärkeää. Kovalaiselle oli iso menetys, kun Flavio Briatore sai rangaistuksensa Singaporen kisatuloksen junailusta 2008 ja hänen manageritallissaan olleita asiakkaita vaadittiin sen jälkeen jättämään Briatoren palvelut superlisenssin menettämisen uhalla.”

”Heikki oli yksi näistä kuskeista. Kaikki sanoivat sopimuksensa irti Briatoren palveluksista, mutta Briatore valitti tuomiostaan ja valitus meni läpi. Heikki hätiköi, kun olisi pitänyt odottaa valituksen lopputulosta. Briatore olisi junaillut hänelle parempia ajopaikkoja ja ehkä voittojakin olisi siten kertynyt uralla enemmän. Heikki oli todella hyvä rattimies.”