Helsingin IFK:n vaiva on krooninen, mutta se yrittää hoitaa sitä laastarilla

Tomi Karhunen torjui pääosan viime kaudesta kiekkoja saksalaisen Straubing Tigersin riveissä.

JääkiekkoLiiga

Helsingin IFK:n vaiva on krooninen, mutta se yrittää hoitaa sitä laastarilla

Mestarivahti Tomi Karhunen paikkaa HIFK:n maalivahtiosastolla Roope Taposta maajoukkuetaukoon asti. Karhusen pätkäsopimus on ratkaisuna kovin lyhytnäköinen.

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmotvcom
JULKAISTU 27.10.2022 | KUVAT All Over Press

HIFK tiedotti torstaina tehneensä sopimuksen 32-vuotiaan maalivahti Tomi Karhusen kanssa. Karhusen sopimuksen viimeinen ottelu on lauantaina 5.11. Ässiä vastaan. Hän on käytettävissä jo HIFK:n seuraavassa kotiottelussa perjantaina Ilvestä vastaan.

Karhunen paikkaa ykkösmaalivahdin paikan otteillaan alkukaudesta ansainneen Roope Taposta. HIFK kertoo Taposen olevan sairastuvalla yhtä pitkään kuin Karhusen sopimus kestää.

HIFK:lta on odotettu maalivahtihankintaa viime kevään siirtotakarajalta asti. Viime kauteen ykkösvahtina lähteneen Michael Garteigin loukkaantuminen ei kuitenkaan aiheuttanut helsinkiläisseurassa toimenpiteitä.

Lopputuloksena oli Niilo Halosen kyykkäys pudotuspeleissä. Silti urheilujohtaja Tobias Salmelainen luotti Haloseen myös tähän kauteen lähdettäessä, mutta vieläkään hänestä ei ollut HIFK:n ykköstorjujaksi.

Salmelainen toisti järkyttävän ammattivirheen, jonka kulmia on hieman silotellut Taposen vahvat otteet maalilla.

Nyt Salmelainen joutui vihdoin tunnustamaan Taposen loukkaannuttua, ettei Halonen ole HIFK:n ykkösvahdiksi riittävän hyvä. HIFK:n tilanne on niin karmea, että se tarvitsee jo nyt kipeästi voittoja pelastaakseen kautensa. Tässä tilanteessa enää Salmelainenkaan ei voinut luottaa täysin omaan ykkösvahtivalintaansa.

Mitään takeita ei myöskään ole siitä, että kokenut Karhunen onnistuisi. Kolmen Suomen mestaruuden miehen meriitit ovat hurjat, mutta viimeisimmät kaudet Keski-Euroopassa ovat ainakin tilastollisesti olleet laskusuuntaisia.

Pelituntumakaan tuskin on paras mahdollinen, kun tällä kaudella Karhunen ei ole pelannut vielä kertaakaan. HIFK:lla ei ole varaa hävitä yhtään ottelua siihen, että Karhunen vielä hakee pelituntumaansa.

Vaarana on myös, että Karhusen lähtiessä raunioille jää kaksi tutisevaa maalivahtia. Halosen itseluottamus on syöty jo aikapäiviä sitten, eikä Taposella ole vielä aikuisten pääsarjatasolta kokemusta pitkäaikaisesta ykkösvahdin roolista.

Jos Karhunen epäonnistuu, Taposelle jää melkoinen pakkovoittamisen taakka yksin kannettavakseen. Jos Karhunen taas onnistuu erinomaisesti, Taposta tullaan vertaamaan häneen pommin varmasti.

HIFK:n maalivahtivaiva on krooninen, mutta Karhunen on siihen vain väliaikainen laastari.