HIFK hankki itsensä näköisen pelaajan, mutta IFK:n suurinta ongelmaa Leo Komarov ei ratkaise

Leo Komarov pelasi viime kaudella Luleåssa 49 runkosarjan ottelua tehoilla 9+9.

JääkiekkoLiiga

HIFK hankki itsensä näköisen pelaajan, mutta IFK:n suurinta ongelmaa Leo Komarov ei ratkaise

HIFK hankki Leo Komarovin, joka Samuel Savolaisen mukaan on edelleen huippuluokan tekijä vastustajan parhaiden pelaajien syömisessä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 23.8.2023 | KUVAT All Over Press

HIFK on tehnyt kaksivuotisen sopimuksen viimeksi Luleåssa pelanneen 36-vuotiaan Leo Komarovin kanssa. Samuel, miten kommentoit?

Vaikka paljon puhuttu HIFK:n brändi on haalistunut viime vuosina, sanon silti, että IFK hankki itsensä näköisen pelaajan.

Komarovista ei varmasti kaavailla ykkösylivoiman pelaajaa ja suurta maali- ja pistehirmua. Hänen roolinsa ja ansionsa on vastustajan parhaimpien pelaajien syöminen otteluista. Siinä tehtävässä hän on edelleen Liigan mittakaavassa huippuluokkaa.

Kaksivuotisen sopimuksen tekeminen 36-vuotiaan pelaajan kanssa on aina riski. Olemme nähneet aiemminkin, että noilla kilometreillä pelaajan taso saattaa pudota yllättävänkin nopeasti, vaikka pelaaja itse tekisi uransa eteen edelleen tunnollisesti töitä.

Mutta toisaalta Komarovin tasoiset pelaajat tulevat tänä päivänä Liigaan vasta noilla vuosilla ja ovat silti arvokkaita vahvistuksia joukkueille.

Miltä HIFK:n tilanne näyttää reilut kaksi viikkoa ennen sarjakauden alkua?

IFK:n urheilutoimenjohtajaa Tobias Salmelaista on aiheesta arvosteltu vuosikausia, mutta nyt hän rakentanut joukkueen, jolla ei voi olla mitään muuta tavoitetta ja tulosta kuin mestaruus – varsinkin, kun Liigassa ei ole enää sitä yhtä ylitettävää vuorta eli Jussi Tapolan Tapparaa. Toki Tappara on edelleen vahva, mutta Tapparaan, kuten muihinkin kärkiseuroihin, liittyy paljon kysymysmerkkejä.

Komarovin hankinta vahvistaa vain HIFK:n mestaruusnäkymää. Paineet siirtyvät nyt selkeästi Salmelaisen hartioilta päävalmentaja Ville Peltoseen. Hän on kahden vuoden aikana pudottanut HIFK:n ensin puolivälierissä ja viime keväänä välierissä. Nyt Peltosella ei ole enää pakopaikkaa, jos mestaruutta ei tule.

Formula One, English Premier League, Veikkausliiga, Finnish Pesapallo! Check the odds and play at Stake.com – in Finnish and with euros!

Vaikka IFK:lla on sarjan vahvin materiaali, en silti ole lainkaan vakuuttunut, että IFK voittaisi Peltosen johdolla tälläkään kaudella mestaruutta. Peltosen ongelmana on hyökkäyspelaamisen organisointi ja jos IFK on tehnyt neljässä harjoitusottelussa vain kaksi maalia, niin eihän tuo mitenkään vakuuttavaa kuvaa tilanteesta anna.

Komarov ei ole ratkaisu IFK:n maalinteko-ongelmaan. Hän tekee kauden aikana tuollaiset 20-25 tehopistettä, mutta kuten sanoin, hänen ansionsa ovat muualla kuin maalinteossa. Maalinteon ongelma Peltosen on kuitenkin jotenkin ratkaistava eikä siihen tarvita uutta hyökkääjää. Tarvitaan vain hyökkäyspelaamisen organisoimista siten, että maaleja alkaa syntyä. Se on valmentajan perustyötä, joka myös Peltosen on hallittava, jos hän haluaa valmentaa IFK:ta myös jatkossa.