HIFK siirtoikkunan suurin voittaja, mutta suurimmalla häviäjällä on hihassaan megavahvistus

Onko punainen Rolls Royce matkalla mestaruusjuhliin?

JääkiekkoLiiga

HIFK siirtoikkunan suurin voittaja, mutta suurimmalla häviäjällä on hihassaan megavahvistus

Liigassa on nähty dramaattinen siirtoikkuna. Samuel Savolainen nostaa HIFK:n ja Kärpät siirtoikkunan suurimmiksi voittajiksi, mutta myös suurimmalla häviäjällä on hihassaan megavahvistus.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 1.3.2022 | KUVAT All Over Press

Liigassa on nähty yksi kaikkien aikojen dramaattisimmista siirtoikkunoista. Samuel, ketkä ovat tämän siirtoikkunan voittajia ja ketkä häviäjiä?

Suurimmat voittajat ovat ilman muuta HIFK, Kärpät, Ilves ja Tappara ja lasken siirtoikkunan voittajiin myös Pelicansin ja HPK:n. Häviäjiä pudotuspelipaikoissa kiinni olevista seuroista ovat TPS ja Jukurit. Ei niiden kausi tähän murene, mutta ylämäen koko kasvoi kertaheitolla.

Tällä siirtoikkunalle oli leimallista, että kysymys ei ollut vain mielenkiintoisista siirroista. Nämä viimeisten päivien siirrot muuttivat oikeasti Liigan voimasuhteita.

Siunailit jo maanantaina HIFK:n hurjia hankintoja eli Iiro Pakarisen, Teemu Turusen ja Miikka Salomäen hankintoja. Oliko HIFK:n tämän siirtoikkunan suurin voittaja?

Sikäli kun tällaista listausta on tarpeen tehdä, niin pidän ilman muuta HIFK:ta siirtoikkunan suurimpana voittajana. Eihän kukaan voinut ennen kautta uskoa, että Iiro Pakarisen ja Teemu Turusen tasoisia pelaajia voitaisiin tällä kaudella nähdä Liiga-jäillä. Myös Miikka Salomäki ykkösketjun tasoinen vahvistus. HIFK:lla on näiden hankintojen jälkeen jopa kuusi Liiga-tason ketjua ja on mielenkiintoista nähdä, missä ketjuissa ja rooleissa esimerkiksi Olli Palola ja Jere Innala pelaavat loppukaudella.

Ulkopuolisten on vaikea tietää, millaisia pelaajia HIFK yritti siirtoikkunan viimeisillä metreillä hankkia, mutta kyllähän sitä voi pohtia, olisiko esimerkiksi joku noista hyökkääjähankinnoista kannattanut vaihtaa samantasoisen puolustajan hankintaan. En myöskään pidä HIFK:n maalivahteja, Niilo Halosta ja Michael Garteigia, aivan Liigan kovimman kategorian maalivahteina. Jos joku voi olla materiaalissa heikkous, se on maalivahtiosasto, jossa suurimmat kysymysmerkit piilee. HIFK:n rosteri ja varsinkin joukkueen hyökkäyskalusto on joka tapauksessa tajuton. Tämän tasoista hyökkäyskalustoa ei Liigassa ole ihan eilen nähty. On selvää, että tällä joukkueella ei voi olla muuta tavoitetta kuin mestaruus. Kaikki muut sijat ovat HIFK:lle pahoja pettymyksiä. Mutta nimilistan vahvuus on lopulta vain yksi asia joukkuepelissä. Se on nähty monet kerrat. Nyt katseet kääntyvät Ville Peltoseen. Miten hän saa tämän tähtisikermän hioutumaan yhteen?

Kun Jokereiden tilanne avasi portit vahvistaa joukkuetta täysin poikkeuksellisilla pelaajilla, kisaus hyödyntää tilanne oli HIFK:lla ymmärrettävästi suuri. Sen edellisestä mestaruudesta on kulunut ja yksitoista vuotta, mikä on HIFK:n kokoiselle seuralla järkyttävän kokoluokan pettymys. Nyt oli tilaisuus iskeä ja HIFK iski.

Toinen suuri voittaja oli Kärpät, joka hankki Julius Junttilan, David Sklenickan ja uusimpana hankintana vielä maalivahti Libor Kašík Tšekin liigasta. Miten kovia nämä hankinnat ovat?

Kovin hankinta oli itse asiassa Lauri Marjamäen palkkaaminen Lauri Mikkolan tilalle. Pelaajilla voi olla kuinka kova nimi tahansa, mutta kysymys on lopulta siitä, miten paljon heistä saadaan irti. Mikkolan johdolla Kärpät oli matkalla kadotukseen, mutta nyt tilanne on kääntynyt täysin päälaelle. Marjamäki pystyy vuorenvarmasti parantamaan nopeasti Kärppien pelaamista ja kun joukkueeseen saadaan vielä Junttilan ja Sklenickan tasoiset vahvistukset, Kärpät tulee ilman muuta hämmentämään kevään pudotuspelejä. Sitä en mene sanomaan, voittaako Kärpät mestaruuden, mutta ei sitä voida myöskään mestaruustaistelusta unohtaa.

Junttila on erinomainen vahvistus hyökkäyspeliin ja Sklenicka on kova lisä puolustuspeliin ja alivoimaan. Kašíkin lainan näen varmistavana vetona sille, mikä on HPK-ottelussa loukkaantuneen Stanislav Galimovin tilanne. Viisas veto tässä mielessä.

Ilves ja Tappara olivat myös aktiivisia Jokerit-myllyssä. Miten arvioit niiden hankintoja?

Molemmat tamperelaisseurat tekivät järkevät kaupat. Veli-Matti Savinainen on edelleen Liiga-jäille kova vahvistus ja Otto Leskinen korvaa Sveitsiin siirtyneen Otso Rantakarin. Muutenkin Tapparan hankinnoissa on hyvä muistaa, että Tapparaa ovat Rantakarin lähdön lisäksi rasittaneet erilaiset poissaolot. Tässäkin mielessä joukkueen vahvistaminen oli perusteltua.

Marko Anttilan kaappaaminen oli Ilvekseltä kova ja odotettu veto. Vaikka Anttila ei olekaan maailman kovin pistemies, hän on edelleen järkälemäinen vahvistus ja suuri vetonaula Ilvekselle. Mörkön siirto oli odotettu, mutta Henrik Haapalan nappaaminen Jokereista oli yllätys. Kaikki odottivat hänen siirtyvän entiseen seuraansa Tapparaan, mutta niin vain Haapalakin vahvistaa loppukauden Ilvestä.

Viime päivinä on puhuttu, että Liiga-seurat olisivat tehneet jonkinlaisen salaisen herrasmiessopimuksen, ettei mikään seura hanki Jokereista kahta pelaajaa enempää. Haapalan siirtyminen Tapparan sijasta Ilveksestä sopisi hyvin tähän kehykseen – kuten se, ettei yksikään seura hankkinut kahta Jokereiden pelaajaa enempää.

Vielä keskiviikkona julkaistiin myös Janis Kalninsin hankinta. Se herättää myös kysymyksiä siitä, että eikö Christian Heljankoon sitten kuitenkaan luoteta aivan sataprosenttisesti?

Pelicans hankki olympialeijonista Hannes Björnisen ja HPK Niklas Frimanin. Kehuit jo eilen molempia hankintoja?

Eihän niitä voi olla kehumatta. Björninen näytti kaikille tasonsa olympialaisissa ja Friman tuo HPK:lle valtavan määrän av-osaamista. On myös hyvä muistaa, että HPK hankki Kärpistä Aleksi Mustosen ja Miihkali Tepon. Teppo on enemmän syvyyttä tuova pelaaja, mutta Mustonen vahvistaa Kerhon hyökkäyspelaamista. Hänen sopimuksensa kattaa kaiken lisäksi myös kaksi seuraavaa kautta.

Lukko teki myös viisaan hankinnan nappaamalla Henri Ikosen Jokereista. Lukon terveystilanne on ollut viime viikkoina huolestuttava ja siinä mielessä Ikosen hankinnalle oli kaksinkertainen tarve.

Siirtoikkunassa oli monta voittajaa, mutta myös häviäjiä. Nostit esille TPS:n ja Jukurit?

Ne olivat ilman muuta tässä rulettipöydässä häviäjiä. TPS hankki kaksi viikkoa sitten Vjatsheslav ja Vladislav Usheninin, joiden hankinnat näyttävät nyt melkoisilta ohilyönneiltä. TPS:ää ei voi ruoskia määräänsä enempää, sillä kenelläpä olisi ollut kaksi viikkoa sitten sellainen kristallipallo, joka olisi näyttänyt Jokereiden keskeyttävän kautensa ja niiden pelaajien olevan vapaata riistaa. Se on toki sanottava, etteivät Usheninin kaksoset ole näissä ensimmäisissä otteluissaan juurikaan vakuuttaneet.

Jukureiden tilanne on siinä mielessä harmillinen, että he olivat käyttäneen sotakassansa jo aiemmin kauden aikana ja tehneet sinällään ihan hyviä hankintoja. Mutta nyt tarjolla oli eri kaliiperin pelaajia ja niihin Jukurit ei päässyt kiinni. Voin vain kuvitella, mitä Mikkelissä nyt mietitään. Ainakaan joukkueen vahvaksi äitynyttä dynamiikkaa ei nyt sotkettu.

Mikä on mestaruusbarometrisi näiden muutosten jälkeen?

Jakaisin nämä kärkiseurat kolmeen ryhmään. Ensimmäisen neljän joukkueen ryhmän muodostavat materiaaliltaan HIFK, Ilves ja Tappara sekä tietyin varauksin Lukko. Mutta jääkiekkopelejä ei voiteta ainoastaan materiaalilla.

Lukon peli oli parhaimmillaan niin erinomaisessa muotissa, että se oli ilman muuta yksi mestarisuosikeista. Varauksellisuus liittyy joukkueen terveystilanteeseen ja ennen kaikkea siihen, miten kovasti korona koettelee joukkuetta. Lukon kannalta oli onni, että runkosarjan sijoitukset päätettiin ratkaista pistekeskiarvolla, joten Lukon ei tarvitse puristaa rästipelejään kiinni. Toivotaan, että Lukko pääsee pelaamaan pudotuspelit parhaalla miehistöllään.

Seuraavassa ryhmässä ovat Kärpät, HPK ja Jukurit. Lauri Marjamäki ja uudet vahvistukset nostavat Kärpät jopa mestaruustaistelun mustaksi hevoseksi, sikäli kun Kärppiä voidaan mustana hevosena koskaan pitää. HPK:n vahvuus on siinä, että Jarno Pikkaraisen jääkiekko on jukkajalosmaista vähämaalista jääkiekkoa, joka sopii hyvin pudotuspeleihin. Niklas Friman oli tässä mielessä erinomainen hankinta ja Kerhon osaketta nostaa myös heidän erinomainen maalivahtiosastonsa.

Jukurit on pelannut todella hyvän kauden, mutta tässä uudessa korttienjakopelissä he olivat väärällä puolella pöytää. Paikka välierissä on tässä uudessa tilanteessa tiukassa. Mikkeliläisten sauma on oikeastaan siinä, mille sijalle he sijoittuvat runkosarjassa ja ja kuka tulisi vastaan ensimmäisen pudotuspelikierroksella. Tämä tarkoittaisi minimissään sijoittumista kolmanneksi.

Muista seuroista katseet kohdistuvat ennen muuta Pelicansiin ja TPS:ään. Pystyykö Hannes Björninen nostamaan Pelicansin puolivälieriin? Se on siinä ja siinä.

Ja sitten on tietenkin iso kysymys, miten käy TPS:lle? Niiden hankinnat menivät vihkoon, mutta täytyy muistaa, että TPS:llä on hihassaan megaluokan vahvistus – Pekingin olympiaturnauksen maalikuningas, seitsemän maalia tehnyt Juraj Slafkovsky. On käsittämätöntä, jos TPS ei päästä nuorukaista irti ja saa hänestä kaivettua samanlaisia tehoja kuin olympialaisissa. On totta, että hän on vasta 17-vuotias, mutta jos hän pystyy loistamaan olympialaisissa, hän pystyy silloin loistamaan myös Liigassa.