HIFK tasoitti ottelusarjan, mutta sen pahin uhkakuva näytti taas kasvojaan

HIFK otti elintärkeän voiton TPS:stä jatkoerän jälkeen.

JääkiekkoLiiga

HIFK tasoitti ottelusarjan, mutta sen pahin uhkakuva näytti taas kasvojaan

HIFK otti elintärkeän kotivoiton TPS:stä tiistaina. Samuel Savolaisen mukaan maalivahtikysymys on kuitenkin edelleen iso uhkatekijä HIFK:n keväässä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 29.3.2022 | KUVAT All Over Press

HIFK tasoitti otteluvoitot TPS:ää vastaan 1-1:een kaatamalla turkulaiset tiistaina jatkoerässä 4-3. Samuel, kuinka kriittinen tämä voitto oli HIFK:n kannalta?

En vielä käyttäisi sanaa kriittinen, mutta olihan tämä erittäin tärkeä voitto. Olisi ollut karmea paikka lähteä 0-2-tappioasemassa Turkuun, mutta nyt tässä palattiin lähtöruutuun ja aletaan pelata paras viidestä -sarjaa.

HIFK oli tiistaina selvästä parempi joukkue kaukalossa ja ansaitsi ilman muuta voittonsa. Siitä kertovat myös maalivahtien torjunnat, jotka olivat 11-33. HIFK oli selvästi enemmän TPS:n alueella kuin TPS:n HIFK:n päässä. HIFK:n hyökkäyspelaaminen oli kokonaisuudessaan sellaista, mitä tällaiselta tähtinipulta voidaan odottaakin.

Oikeastaan ainoa syy, miksi tämä ottelu meni jatkoerään asti, oli maalivahtipeli. TPS:llä se toimi, mutta Niilo Halosella jäi paljon parannettavaa. 11 torjuntaa ja kolme maalia ovat sellaisia lukemia, että näin tämä homma ei vain voi jatkua. Halosen on pakko parantaa pelaamistaan.

Sanoit jo ennen pudotuspelien alkua, että HIFK:lla on valtava riski maalitolppien välissä, koska Michael Garteigin loukkaannuttua joukkueella ei ole yhtään maalivahtia, joka olisi pelannut urallaan Liigassa pudotuspelejä. Miten suuri tämä ongelma on näiden kahden pelin perusteella?

Ei se ainakaan yhtään pienempi ole, pikemminkin päinvastoin. En kuitenkaan sano, että tämä maalivahtikysymys ratkaisisi tätä ottelusarjaa. Kuten tiistaina nähtiin, HIFK:n hurja hyökkäyskalusto tekee kyllä riittävästi maaleja ja vaikka haistankin tämän ottelusarjan venyvän pitkälle, HIFK on kuitenkin sen verran vahvempi ryhmä, että sillä on vielä erinomaiset saumat mennä välieriin.

Mutta kun vastus kovenee, peli muuttuu armottomaksi ja silloin Halonen tai kuka siellä tolppien välissä jatkossa onkaan, testataan kyllä pelottavan kovassa paikassa. Mutta eihän tämä yllätyksenä tule IFK:llekaan. Pelin henki on tästä eteenpäin se, kuinka pitkälle erinomainen hyökkäyspeli versus haavoittuva maalivahtipeli riittää.

TPS:n kannalta jäi tiistaina ehkä mietityttämään se, että TPS johti ottelua kolmeen otteeseen, mutta menetti joka kerta johtonsa. Näytti siltä, että TPS:llä oli johtoasemassa tärkeämpää maalinestopeli kuin maalintekopeli. Kysymys kuuluu, että kun HIFK:lla oli selkeä maalivahtiongelma, olisiko silloin pitänyt hakea rohkeammin maaleja?

KooKoo otti jo toisen voittonsa Jukureista ja johtaa ottelusarjaa nyt 2-0. Miltä tämä ottelusarja nyt näyttää?

KooKoo on tehnyt tässä sarjassa viheliäisen tempun ja kääntänyt asetelman täysin päälaelleen. Kehuin jo maanantain vierasvoiton jälkeen Olli Salon taktisia ratkaisuja ja sitä, miten KooKoo on tiivistänyt pelaamista. Kaiken lisäksi KooKoolla on tulikuuma maalivahti, Nick Malik.

Nyt kaikki katseet ovat siinä, mitä Olli Jokinen tekee kääntääkseen ottelusarjan toisinpäin. Kaikki katseet tarkoittavat tässä yhteydessä myös Jukureiden pelaajien katseita. Vaikka Jukureilla onkin Jarkko Immosen ja Pekka Jormakan kaltaisia kokeneita pelaajia, joukkue on kokonaisuudessaan kuitenkin nuori ja kovissa paikoissa kokematon, ja silloin kysytään johtajuutta – ja nimenomaan Olli Jokisen johtajuutta.

Nyt ei riitä pelkkä tsemppaaminen. Pelaajat kaipaavat myös sellaisia täsmällisiä ohjeita ja aseita, joilla he voivat kääntää tämän haastavan asetelman toisinpäin. Jukurit on karvannut koko kauden samalla tavalla ja sen pelaaminen on perustunut nopeaan kääntöpeliin. KooKoo on osoittanut, että se on löytänyt aseet tämän pelin murtamiseen ja nyt Jokisen pitäisi löytää KooKoon taktisiin ratkaisuihin vastalääkkeet.

Jukurit pelasi loistavan runkosarjan ja Jukurit vakiinnutti paikkansa uskottavana Liiga-joukkueena, mutta jos kaiken tämän jälkeen KooKoo laittaa sen kesälomille, niin kyllähän kaudesta jäisi silloin katkera maku pitkäksi aikaa ja runkosarjan kauniit muistot hautautuisivat pettymyksen alle.

Lukko voitti Tapparan 2-1 ja tasoitti otteluvoitot 1-1:een. Pitääkö Tapparan leirissä olla huolissaan?

On muistettava, että Lukko on hallitseva mestarijoukkue ja se voitti kauden aikana 12 ottelua putkeen. Ne kertovat Lukon tasosta ja potentiaalista, joten ei Lukon yli niin vain kävellä. Mutta jos katsoo näiden kahden ottelun kuvaa, niin kyllähän Tappara on tasokkaampi joukkue ja todennäköisyydet ovat sen puolella. Luotetaan siis edelleen VR:n aikatauluihin.