HIFK:n traaginen horros indikoi julmasta asiasta Ville Peltosen asemasta joukkueen silmissä

Onko Ville Peltonen menettänyt pukuopin? Siltä näyttää, arvioi Samuel Savolainen.

JääkiekkoLiiga

HIFK:n traaginen horros indikoi julmasta asiasta Ville Peltosen asemasta joukkueen silmissä

HIFK:n pelin ongelmat ovat Samuel Savolaisen mukaan sitä luokkaa, että se herättää pakostakin kysymyksen, onko Ville Peltonen menettänyt pukukopin?

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 28.10.2022 | KUVAT All Over Press

Nordiksen Tuska-festivaali päättyi HIFK:n kannalta murheellisesti, kun neljä ottelua peräkkäin hävinnyt Ilves haki Helsingistä pisteet maalein 5-2. Samuel, löydätkö enää sanoja kuvaamaan HIFK:n nykyistä alennustilaa?

Kyllähän tämä rehellisesti sanottuna vetää sanattomaksi – ja vielä kahdessa mielessä. Siksi, minkälaista IFK:n pelaaminen tällä hetkellä on, ja siksi, että IFK:n johto ei ole reagoinut asiaan millään tavoin ja vapauttanut Tobias Salmelaista urheilujohtajan tai edes Ville Peltosta päävalmentajan tehtävistä.

Herra jumala, 3 miljoonan euron joukkue makaa viiden peräkkäisen tappion myötä Liigassa 15 kierroksen jälkeen jumbona, se on tehnyt sarjassa vähiten maaleja ja sen ylivoima alkaa mennä jo komedian puolella. Tänäänkin IFK pelasi 15 minuuttia ylivoimalla saamatta mitään aikaan.

En oikeasti tiedä, mitä vielä pitää tapahtua, että jollakin IFK:n johdossa lamppu välähtää ja sieltä tulee niitä päätöksiä, joita jokainen odotti jo edellisen ottelun jälkeen – ja odottaa nyt entistäkin kiihkeämmin. Eikö IFK:n johdossa oikeasti nähdä sitä, että seuran tärkein voimavara, kannattajat, ovat jo kääntämässä tälle joukkueelle ja touhulle selkänsä.

Näetkö mitään syytä, miksi HIFK ei ole erottanut vielä Ville Peltosta?

Mitään peliin liittyvää järkiperustetta on vaikea nähdä. Peltonen on toki IFK:n seuralegenda ja varmasti kynnys hänen erottamiseksi on normaalia suurempi, mutta jossain senkin kynnyksen rajat tulevat vastaan.

Yksi varteenotettava teoria on se, että Peltosen työpaikkaan on sidottu muitakin päitä – ja ennen kaikkea pelkoa siitä, että Peltosen erottaminen johtaisi myös omiin potkuihin. Kaikista tukalin tilanne on varmasti Tobias Salmelaisella, jolle Peltonen tuntuu olevan se viimeinen kilpi, joka pitää hänet tehtävässään. En tiedä, pelkääkö Salmelainen, että jos hän menee esittämään Peltosen potkuja johtokunnalla, hän esittäisi samalla itselleen potkuja täydellisestä epäonnistumisestaan IFK:n urheilujohtajana.

Lue myös: Nordiksella rikkoutui jotakin, mitä ei voi enää korjata – ja se tietää potkuja Ville Peltoselle

Samoin uudelle toimitusjohtajalle Markus Lindströmille on varmasti kova paikka mennä sanomaan johtokunnalle, että seuraavat puolitoista vuotta pitäisi maksaa kahdelle päävalmentajalle palkkaa.

On vaikea uskoa, että HIFK:n rahat olisivat niin loppu, että siihen ei olisi varaa. Sekin on hyvä kysymys, kumpi olisi lopulta kalliimpaa – palkan maksaminen kahdelle päävalmentajalle vai se, että HIFK ei pelaisi tällä kaudella pudotuspelejä, mikä alkaa jo näillä otteilla olla vakavasti otettava näkymä tällä hetkellä.

Mikä HIFK:n pelissä sitten on vialla?

Kysymys olisi helppo kääntää toisin päin, että mitä siinä on kunnossa?

Peltonen lähtee siitä, että viisikon pitäisi pelata tiiviinä, mutta eihän IFK:n viisikko ole pysynyt tiiviinä. Ei sinne päinkään. Ylivoima on ollut täysin luokatonta ja yv:n osalta aletaan olla jo lähellä sitä pistettä, että jos vastustaja haluaa jäädyttää pelin, sen kannattaisi ottaa tahallaan viitonen. Eihän IFK ollut tänäänkään yv-pelissä edes lähellä maalia sen viiden minuutin jäähyn aikana, kuten ei ollut edellisessäkään ottelussa KalPaa vastaan, jossa sai myös viiden minuutin yv:n.

Ja tänään petti tietenkin jälleen myös maalivahtipeli. En todellakaan tiedä, mitä ihmettä Tobias Salmelaisen päässä liikkui kesällä, kun hän päätti lähteä kauteen Niilo Halonen ykkösmaalivahtina. Ei ilmeisesti yhtään mitään.

Tietenkin IFK:n pelaamista voisi viipaloida ja ruoskia lisääkin, mutta ehkä kaikista oleellisin asia tässä hetkessä on se, miten IFK:n pelaajat pelaavat ja mistä heidän asenteensa kertoo. Sanon suoraan, että minun silmiini se kertoo siitä, että päävalmentaja on menettänyt pukukopin. Eivät IFK:n pelaajat oikeasti niin huonoja ole, miltä he nyt näyttävät. Kysymys on jostain syvemmästä ja uskon, että pelaajat ovat menettäneet uskon Peltoseen ja Peltosen pelitapaan.

Uskotko siis, että Peltonen saa potkut?

Jos kyseessä olisi mikä tahansa muu Liiga-seura, uskoisin, mutta IFK:n seurajohto on itsekin sellaisessa horroksessa, että heidän liikkeitään on mahdoton ennakoida. Ja onhan tässä sekin skenaario, että IFK:n johto tiedostaa, että Peltosen lisäksi lankulle pitäisi pistää tosiaan myös Salmelainen. Vai olettaako siellä joku, että Salmelaisen näytöillä ja silmällä löydettäisiin yhtään sen parempaa vaihtoehtoa valmentajaksi kuin Peltonen?

Entä Ilves? Joko sen tuska alkaa helpottaa?

Toki Ilveksen pelaamisessa alkaa näkyä pieniä signaaleita paremmasta. Esimerkiksi Antti Pennaselle tutusta kolmiopelaamisesta on nähtävissä aihioita. Kokonaisuudessaan Ilveksen pelaaminen on kuitenkin vielä isossa kuvassa sekametelisoppaa. Aivan kuin Pennanen pelkäisi muuttaa Ilveksen identiteetiksi julistettua vauhtijääkiekkoa, mutta kysyn suoraan, onko sellainen vauhtijääkiekko oikeasti Ilveksen identiteetin mukaista jääkiekkoa vai Jouko Myrrän luoma mielikuva Ilveksen identiteetistä?

Ilveksen tilanne on siinä mielessä parempi kuin IFK:lla, että heillä on oikeasti huippuluokan valmentaja, joka osaa ja pystyy kehittämään Ilveksen pelaamista ja tekemään siihen muutoksia, jotka näkyvät jossain vaiheessa myös tuloksissa. Sen Pennanen on osoittanut oman valmennushistoriansa aikana, eivätkä hänen taitonsa ja ymmärryksensä pelistä ole kadonneet minnekään.

Se tässä tosin on, että kun olen kuunnellut Pennasen puheita, tässä joutuu pakostakin kysymään, onko Ilveksellä tällä hetkellä penkin päässä huippuvalmentaja vai parantaja? Ei Ilves tarvitse nyt mitään ulkokuntoisia höpinöitä puhuvaa terapeuttia. Parasta terapiaa tässä kohtaa olisi, että Pennanen näyttäisi pelaajille tien, miten joukkueen tulokset korjaantuvat ja miten Ilveksen kiikariin ilmestyy jälleen kuva kevään ratkaisupeleistä ja jopa Suomen mestaruudesta.

Se pitäisi olla Pennasen tärkein tehtävä eikä terapeutin ja työnjohtajan esittäminen, sillä pelin kuntoon laittamisessa on tekemistä.

 Ilves voi tuulettaa tämäniltaista voittoaan, mutta tällä esityksellä näin surkean IFK:n kaataminen ei ole pienimmässäkään määrin retostelun aihe.