Nordiksella rikkoutui jotakin, mitä ei voi enää korjata – ja se tietää Ville Peltoselle potkuja

Yksi kuva kertoo joskus enemmän kuin kaksituhatta sanaa. Tätä on HIFK lokakuussa 2022.

JääkiekkoLiiga

Nordiksella rikkoutui jotakin, mitä ei voi enää korjata – ja se tietää Ville Peltoselle potkuja

HIFK:n 0-3-kotitappio KalPalle katkaisi viimeinkin IFK:n kannattajien selkärangan. Samuel Savolaisen mielestä HIFK:n johdon on siksi pakko viimeinkin reagoida.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 26.10.2022 | KUVAT All Over Press

HIFK kärsi jo neljännen peräkkäisen tappion, kun KalPa haki pisteet Helsingistä maalein 3-0. Samuel, jotenkin tuntui siltä, että tänä iltana peukalot kääntyivät Ville Peltosen suhteen Nordiksella lopullisesti alaspäin. Miten sinä näit tilanteen?

Näin sen juuri samalla tavalla. Neljä tappiota peräkkäin ja näissä neljässä ottelussa vain yksi tehty maali. Sarjataulukossa toiseksi viimeisenä tällaisella miljoonamiehistöllä.  Pelaaminen täysin luokatonta ja jatkuvaa alisuorittamista. Ja kun tässä tilanteessa HIFK:lle tulee viiden minuutin ylivoima KalPan Colby Sissonsin törkeän taklauksen seurauksena ja HIFK ei saa tämän yv:n aikana mitään aikaan, niin jotenkin tässä hetkessä kuului se lopullinen naksahdus, jossa Nordiksen yleisö kääntyi Ville Peltosta vastaan.

HIFK:lle buuattiin tänä iltana ja IFK:n kannattajat ovat ehtineet ilmoittaa, etteivät he enää mene IFK:n matseihin ennen kuin Peltonen on saanut potkut. Tässä tilanteessa HIFK:n johdolla ei ole oikein muuta vaihtoehtoa kuin reagoida, sillä jos omat kannattajat kääntyvät päävalmentajaa ja joukkuetta vastaan, se on silloin menoa.

Jos HIFK:n johto ei nyt reagoi, silloin on kysyttävä, mikä on HIFK:n johdon ammatillinen osaaminen. Eivätkö he ymmärrä tilannetta vai eivätkö he välitä siitä, että yksi Liigan kalleimmista joukkueista rämpii illasta toiseen tällä tavalla? Vai pelätäänkö siellä jotenkin Peltosen erottamista? Totta kai hän on seuraikoni, mutta ei tässä kukaan voi faktoja juosta pakoon. Jos kyseessä olisi kuka muu valmentaja tahansa, hänet olisi jo erotettu.

Näetkö HIFK:n pelaamisessa tai Peltosen toiminnassa mitään sellaisia signaaleita, että asiat voisivat kääntyä parempaan?

En näe, en yhtään mitään. En tokikaan pelissäkään, mutta se ei ole se todellinen ongelma. Tuo joukkue pelaa nyt räikeästi alle oman tasonsa ja jos joukkueelle saataisiin kovan luokan valmentaja, HIFK:n peli voitaisiin laittaa kuntoon hyvinkin nopeasti.

Ongelma tässä on nyt se, että sitä korjaajaa ei ole tällä hetkellä HIFK:ssa. Peltosesta ei siihen ole ja kyllä tässä on kysyttävä myös, mitä osaamista Peltosen apuvalmentajilta Samuel Tilkaselta ja Cory Murphylta löytyy. Hyvin ovat osanneet pitää vahvuutensa piilossa, jos heillä tähän tilanteeseen vahvuuksia ylipäätään on.

Peltosella on päävalmentajana kaukalon tapahtumista suurin vastuu ja kieltämättä hän alkaa olla siinä jamassa, että olisi hänenkin etu viheltää tämä peli poikki. Sanotaan, että peli kertoo kaiken, mutta aika paljon tässä kohtaa kertovat myös Peltosen puheet. Kun joukkue ei tee maalia, Peltonen toteaa vain, että ollaan taas lähempänä sitä seuraavaa maalia. Ja kun Peltoselta kysytään, millä lääkkeillä maalinteko-ongelma korjattaisiin, hän tarjoaa samoja lääkkeitä kuin Janoisen Lohen pöytäkeskusteluissa. Lyödään kiekkoja ja miehiä enemmän maalin eteen. Jos nykyjääkiekko olisi oikeasti niin helppoa, niin silloinhan sinne penkin päähän olisi helppo löytää osaamista.

Eli onko HIFK:n erotettava tässä kohtaa Peltonen?

On, siitä ei ole kahta sanaa. Tältä joelta ei ole enää paluuta Peltosen voimin ja opeilla, nyt ollaan jo sen verran syvällä. Mutta katsoisin myös hieman syvemmälle. Täytyy kysyä, että millä ihmeen näytöillä ja verukkeilla Tobias Salmelainen voi jatkaa HIFK:n urheilujohtajana. Eikö seurassa todellakaan ole minkäänlaista laadunvalvontaa päävalmentajan ja urheilutoimenjohtajan tekemisten suhteen? Veteleekö jokin Tom Nybondas edelleen seurajohtajan tittelillä naruista?

Jos puhtaasti katsomme nykyisiä näyttöjä, niin on oltava julma, Peltonen ja Salmelainen ulos saman tien – turha sitä on kierrellä. Tämän illan jälkeen se on pakko tehdä tai sitten alkaa mennä usko koko HIFK:n johtoon – ellei se ole jo mennyt.

Valmentajan potkuihin liittyy aina se kysymys, kuka tilalle?

Se on totta kai elintärkeä kysymys – ja kieltämättä tällä hetkellä hyvät kortit ovat harvassa. Jouko Myrrä on ilmeinen nimi, mutta jos katsotaan puhdasta valmennusosaamista ja kokemusta – joka tällaisen kriisin keskellä korostuu -, niin sitten sellaista löytyy Pekka Virralta. Voidaan toki sanoa, että Virta epäonnistui SaiPassa, mutta toisaalta HIFK:ssa Virralla olisi käytössään eri luokan pelaajat, jotka pystyisivät pelaamaan sitä paljon puhuttua Virran vaativaa jääkiekkoa hyvinkin nopealla aikataululle. Virta on valmentanut Liigassa jo ennätykselliset yli 900 ottelua, joten kokemusta ainakin olisi ja ennen SaiPaa voitti mestaruuden Lukossa jopa näytöstyyliin.

Mutta jos HIFK ei saisi vapailta markkinoilta uskottavaa valmentajaa, silloin oltaisiinkin jo todella haastavien kysymysten äärellä – ellei HIFK saa revittyä jotain valmentajaa irti kesken sopimuskauden.

Se on kuitenkin selvää, että jotain HIFK:n pitää tehdä ja se jotain on suoraan sanottuna Peltosen ja Salmelaisen laittaminen luiskaan. Kautta on vielä riittävästi jäljellä, jotta HIFK ehtii korjata kurssiaan ja tavoitella sellaista, mitä tämän tason joukkueen kuuluukin tavoitella.

Nyt ollaan saavutettu nimittäin jo sellainen lakipiste, josta pitäisi ammattilaisurheilussa tulla seurauksia.  Ja kuvitelkaa, jos sarja olisi auki ja karsintavaara uhkaisi, että olisiko ne päätökset tehty jo aikoja sitten.