HIFK:ta uhkaa katastrofi, joka voi maksaa sille Suomen mestaruuden

Niilo Halonen pelasi Ilvestä vastaan kohtalaisen ottelun, mutta todellinen testi on vasta edessä.

JääkiekkoLiiga

HIFK:ta uhkaa katastrofi, joka voi maksaa sille Suomen mestaruuden

HIFK menetti ykkösmaalivahti Michael Garteigin loppukaudeksi sairastuvalle. Samuel Savolaisen mukaan se voi maksaa HIFK:lle jopa mestaruuden.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 17.3.2022 | KUVAT All Over Press

Ilves haki HIFK:sta 3-2-voiton voittolaukauskisan jälkeen. Suurin mielenkiinto kohdistui HIFK:n maalitolppien väliin, sillä ykkösmaalivahti Michael Garteig on sivussa loppukauden loukkaantumisen vuoksi. Samuel, saatiinko tässä ottelussa mitään viitteitä, miltä HIFK:n kevät näyttää Carteigin loukkaantumisen jälkeen?

Niilo Halonen pelasi Ilvestä vastaan kohtuullisen hyvän ottelun, mutta kyllähän kylmä totuus on se, että HIFK lähtee pudotuspeleihin arvaamattomimmalla maalivahtikalustolla kaikista pudotuspelijoukkueista. Tässä taiteillaan todella liukkaalla köydellä, sillä HIFK:lla on kevään ratkaisuhetkillä maalivahti, jolla ei ole vyöllään yhtään pudotuspeliottelua.

Ja mitä sitten tapahtuu, jos vielä Halonenkin loukkaantuu. Roope Taponen ja torstaina luukkuvahtina ollut Eemil Vinni ovat vielä kevyitä vaihtoehtoja maalin suulle. Jos sanon suoraan, HIFK:lla on pudotuspelijoukkueista heikoin maalivahtiosasto.

Tilanne on HIFK:n kannalta suoraan sanottuna karmea, sillä pahimmassa tapauksessa maalivahtitilanne tuhoaa HIFK:n tähän kauteen tekemät hurjat satsaukset. Kuten tänään nähtiin, yhdestä ottelusta voidaan aina selvitä, mutta pudotuspeleissä puhutaan ottelusarjoista ja niiden voittamisesta – ja kun marginaalit ovat pienet, silloin maalivahtipelin on onnistuttava täydellisesti. Se joukkue, jolla on parempi maalivahti, on pudotuspelisarjoissa lähtökohtaisesti aina vahvemmilla.

Toki tässä tilanteessa Haloselle on suuruutta tarjolla, mutta kolikon toinen puoli on se, että maalivahtitilanne voi pahimmillaan maksaa HIFK:lle Suomen mestaruuden ja tehdä turhiksi nämä jättiläismäiset satsaukset.

Sanoit jo siirtoikkunan sulkeutuessa, että HIFK:n olisi pitänyt hankkia yksi maalivahti sen sijaan, että nyt hankittiin kolme laatuhyökkääjää. Oliko tämä virhe HIFK:lta?

Tietenkin lopputulosta voidaan pitää epäonnistuneena, mutta tietojeni mukaan HIFK yritti saada Frans Tuohimaan loppukaudeksi, mutta Tuohimaa ei päässyt lähtemään Venäjältä. Tässä mielessä riski selvästi tiedostettiin, mutta nyt palikoita ei saatu sellaiseen malliin, että HIFK olisi saanut hankittua maalivahdin. Tilannetta ei tietenkään helpota, että kaiken lisäksi yksi näistä kolmesta hyökkääjästä, Miikka Salomäki, on ollut telakalla koko kuukauden. Ehkä sinne olisi kannattanut hankkia telakkamiehen sijasta maalivahti mistä tahansa. Joka tapauksessa Garteigin loukkaantuminen on potentiaalisesti game changer HIFK:n kannalta – negatiivisessa mielessä.

Ilves jatkaa Liigan kärkikahinoissa, mutta Marko Anttilan kone ei ole tainnut vielä käynnistyä?

Ei ole. Kansallissankarista ei ole missään tapauksessa ollut sellaista hyötyä, mitä häneltä odotettiin. Seitsemän ottelua lasissa ja tehot 0+0.

En kuitenkaan pelkästään syyttäisi Anttilaa. Hän on tietyllä tavalla täsmäase, joka vaatii oikeanlaisen pelitavan ja oikeanlaisen roolin, jotta hänestä saadaan suurin hyöty irti. Jaloslainen jääkiekko sopii Anttilalle, mutta Ilveksen vauhtijääkiekko ei.

Tässä onkin Ilveksen valmennusjohdolle hyvä haaste kevääksi. Anttila on osoittanut olevan elintärkeiden ratkaisumaalien tekijä ja olisi erikoista, että Anttila hankittiin Ilvekseen, mutta hänestä ei ulosmitattaisi tätä ominaisuutta.

Torstain kierroksella Ässät yllätti KalPan. Pakko kysyä, miltä KalPan kevät näyttää näillä näytöillä?

Eihän se hyvältä näytä. Tämä on Tommi Miettisen kolmas kausi päävalmentajana ja tämän piti olla se kausi, jolloin tässä projektissa on lunastuksen aika. Nyt ollaan sen sijaan erittäin lähellä sitä tilannetta, että KalPa jää ulos pudotuspeleistä ja Miettisen projekti uhkaa luiskahtaa farssin puolelle.