HJK askeleen aiempaa kovempi – viime kauden floppi palaa kärkikahinoihin

HJK juhli viime kauden päätteeksi liigamestaruutta Kuopiossa.

JalkapalloVeikkausliiga

HJK askeleen aiempaa kovempi – viime kauden floppi palaa kärkikahinoihin

Veikkausliigan suurimmat suosikit tulevat tutusta osoitteesta. Heidän suurimmat haastajansa löytyvät Espoosta ja Turusta. Tässä viikonloppuna alkavan kauden ranking.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 1.4.2022 | KUVAT All Over Press

1. HJK

HJK on edelleen ainoa joukkue, jonka voi mestariksi laittaa. HJK on myös ainoa joukkue, jolle muu kuin mestaruus olisi iso epäonnistuminen. Joukkue on vahvistunut viime kaudesta monelta osin ja sen pitäisi olla parempi kuin viime kaudella. Harjoituksissa dominoiva Henrique de Araujo Santos Murilo on kiinnostava pelaaja. Pystyykö hän samaan myös tulevan kauden peleissä? Toinen kiinnostava asia HJK:n pelaamisessa on, pystyykö Klubi olemaan parempi pelinavaamisessaan varsinkin europeleissä?

2. KuPS

Tylsää laittaa KuPS edelleen rankingissa kakkoseksi, mutta HJK:n materiaali on kivikova. Simo Valakarin nippu on laadukkaasta prosessista ja taktisesta osaamisesta huolimatta parin laatupelaajan päässä mestaruudesta. Toki mestaruudesta tullaan käymään kova taistelu ja kuopiolaiset kärkkyvät stadilaisten virheitä lähellä. Valakarilla on myös niskassaan toisen kauden paineet. Fantastisen viime kauden jälkeen kaikki odottavat ilotulitusta luonnollisesti myös tänä vuonna. Kuinka joukkue käsittelee mahdolliset vaikeudet?

3. FC Honka

Espoolaiset kokivat kovia viime kaudella nuorella joukkueellaan ja Espoossa turhautuminen oli erittäin korkealla. Nähdäkseni juuri tämä henkinen puoli vaikutti ehkä eniten näihin vaikeuksiin. Honka antoi jo viime kaudella selviä merkkejä siitä, että se olisi valmis palaamaan kärjen tuntumaan jo tänä vuonna. Muutama hyvä hankinta, uudistunut pelisysteemi ja tätä seurannut vahva harjoituskausi on palauttanut ilon Tapiolaan. Saisiko Honka koneet käyntiin jo ensikierroksista alkaen ja voisi jopa haastaa kärkikaksikon?

4. FCInter

Espanjalaiskomennossa jatkanut Inter on ollut vahva harjoituskaudella ja Miguel Graun suojatit tulevat pelaamaan sarjan kärkisijoista. Interin maalivahtiosasto on hiukan kysymysmerkki. Interiin tulleen Walter Viitalan on palattava tasolleen, mikäli hän meinaa pelata ennen nuorta Matias Riikosta. Toinen kysymys kuuluu, onko hyökkäyspelaaminen liikaa Benjamin Källmanin tehojen ja Petteri Forsellin oivallusten varassa?

5. SJK

Aina vaikeasti ennakoitavissa oleva seinäjokelaisryhmä on jälleen kerran uuden edessä. Viime kaudella SJK palasi vihdoin takaisin liigan kärkipäähän, mutta siitä huolimatta Jani Honkavaara sai väistyä ja HIFK:sta tilalle tullut Joaquín Gómez on kovassa paikassa. SJK on taktisesti mielenkiintoinen joukkue. HIFK pelasi viime kaudella Gómezin alaisuudessa taktisesti simppeliä jalkapalloa. Oliko se pakon sanelema juttu vai näimmekö kaikki Gómezin kortit jo viime kaudella? Tämä kausi antaa vastauksen myös Gómezin osaamisesta. Materiaali riittää pelaamaan mielikuvituksellisempaa jalkapalloa – ja menestymään.

6. Ilves

Viimeisestä ylemmän loppusarjan paikasta käydään kova taistelu useamman seuran kesken. Mikäli Petteri Pennanen ja Ariel Ngueukam pysyvät terveinä, Ilves on jonossa ensimmäisenä. Joukkueessa on muutakin potentiaalia. Esimerkiksi nuori Doni Arifi on urallaan ainakin jonkinmoisella vedenjakajalla. Pystyykö Arifi ottamaan askeleen kohti Veikkausliigan eliittiä ja isompia kenttiä? Tekniset taidot ja pelinäkemys ovat kunnossa, nyt mitataan Arifin henkinen kasvu ja se, pystyykö hän kasvamaan myös fyysisesti huippu- urheilijaksi. Ilveksen kapeahko pelaajamateriaali on uhka menestykselle.

7. IFK Mariehamn

Vahvan viime syksyn Daniel Norrmenin johdolla pelannut IFK on kiinnostava ryhmä. Joukkueella on potentiaalia korkeammallekin kuin viimeinen euro-playoff -paikka, mutta Ahvenanmaa ei ole enää samanlainen linnake kuin joskus pienen luonnonnurmen aikakaudella. Vieraspeleissä joukkueella on edelleen sama haaste, pitkät matkat. Toistuvat fyysisesti vaativat vierasmatkat verottavat joukkueen suorituskykyä ja IFK:n tarvitsee kovasti viime syksynä nähtyjä nopeita hyökkäyksiään riiston jälkeen.

8. AC Oulu

Päävalmentajaksi loppukaudesta saapunut Ricardo Duarte sai pidettyä oululaiset liigassa putoamiskarsintojen kautta. Nyt Duarte on päässyt valmistautumaan kauteen joukkueen kanssa kokonaisen harjoituskauden verran. Tulokset kevään peleissä ovat olleet ehkä pienoinen pettymys, mutta toisaalta vaikuttaa, ettei Oulu ole vielä esittänyt parastaan. Osa tärkeistä pelaajista on ollut sivussa ja joukkue tarvitsee ehdottomasti avainpelaajansa kentälle pärjätäkseen liigassa.

Duarte osaa luoda erilaisia pelisuunnitelmia ja tuleva kausi on hänen valmentajauransa kovin mittari. Pystyykö hän pärjäämään tilanteessa, jossa hänen joukkueensa on altavastaajana monissa ottelussa. Gnistanin puikoissa Duarte onnistui vastaavassa tempussa hyvin ja kuka tietää, kuinka korkealla Gnistan olisi ollut viime kaudella ilman Ykkösen tähtipelaaja Lucas Moraisin loukkaantumista. Nyt haaste on kovempi, mutta joukkueesta löytyy kykyä pelata muista sijoista kuin putoamista vastaan.

9. HIFK

HIFKillä on jälleen kerran uusi omistuspohja ja kaikki Suomi-futiksen ystävät toivovat, IFK saisi homman toimimaan pitkäjänteisesti ja kehitettyä toimintansa kohti liigan kärkeä. Brändi on, fanit on. Nyt tarvitaan onnistumisia kentällä ja kulisseissa. Uusi päävalmentaja Bernardo Tavares ja hänen valmennusryhmänsä ovat ison haasteen edessä tuloksellisesti hyvin sujuneen viime kauden jälkeen. Maalilla on Betolla iso vastuu, sillä taustalla ei ole laadukasta liigavahtia varmistamassa. Joukkueen materiaali on viime kautta laadukkaampi ja juuri joukkueeseen saapuneelta Wilfried Kanonilta odotetaan paljon.

10. FC Lahti

Viime kaudella jopa mitaleissa kesään saakka roikkunut joukkue kärsi epäorganisoidusta pelaamisesta, joka johti lopulta synkkään syksyyn. Joukkueessa on tälläkin kaudella laadukkaita pelaajia ja Lahti voisi kapteeni Mac Kandjin johdolla pelata jopa ylemmässä loppusarjassa. Se vaatii kuitenkin sitä, että Ilir Zeneli saa kuntoon pelaajien sijoittuminen ja joukkue pystyy sitä kautta pallollisessa vaiheessa luomaan uhkaa enemmän loogisten syiden kuin sattuman ja henkilökohtaisen taidon avulla. Albion Ademin saapuminen Lahteen oli hyvä uutinen ja hyvällä roolituksella Lahti tulee vahvasti laidoilta tällä kaudella.

11. Haka

Teemu Tainion joukot olivat viime kaudella lopulta kahdeksansia aika tasapaksun kauden päätteeksi. Haka saa tehdä kovasti töitä päästääkseen samaan suoritukseen tänä vuonna. Moni joukkue ympärillä on vahvistunut ja Hakan iskukyky on hiukan arvoitus. Keväällä Haka on kuitenkin osoittanut, että se on vaikeasti voitettavissa, mikä kuvaa Tainion mentaliteettia valmentajana. Haka on varmasti ilkeä vastustaja, mutta rajallinen materiaali ja puutteet eri pelin vaiheiden organisoinnissa rajoittavat valkeakoskelaisten menestyksen alempaan loppusarjaan.

12. VPS

Vasalaiset pelasivat hyvän kauden Ykkösessä ja nousivat ansaitusti takaisin Veikkausliigaan. Joukkueen ainoa keino menestyä tämän vuoden sarjassa on pitää kiinni niistä hyvistä asioista, joita viime vuonna nähtiin Ykkösessä. Mikäli Jussi Nuorela lähtee tekemään liikaa kompromisseja VPS:n pelaamiseen, kaudesta voi tulla jääkylmä. VPS:n kokeneen kaartin on onnistuttava ja Ykkösessä hyvin pärjäävät Aleksi Pahkasalo ja Kalle Multanen pääsevät taas mittaamaan tasoaan liigassa. Joonas Vahtera pääsee toivottavasti vammojensa jäljiltä taas omalle tasolleen. Hän olisi VPS:n kauden kannalta tärkeä palanen tässä tapauksessa.