Porin Pesäkarhujen kultatiellä on kaksi kantoa ja suurin löytyy tutusta paikasta

Porin Pesäkarhut päätti viime syksynä 19 vuoden odotuksen ja voitti Suomen mestaruuden.

Pesäpallo

Porin Pesäkarhujen kultatiellä on kaksi kantoa ja suurin löytyy tutusta paikasta

Naisten Superpesiksessä on tällä kaudella kolme suursuosikkia, Porin Pesäkarhut, Jyväskylän Kirittäret ja Manse PP. ElmoTV:n papereissa mestaruuden vie vuoden tauon jälkeen Kirittäret.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 14.5.2022 | KUVAT All Over Press

Naisten pesäpallomestaruudesta tulee tällä kaudella äärimmäisen tasainen taistelu. Sarjassa on kolme tasavahvaa huippujoukkuetta – viime kauden mestarijoukkue Porin Pesäkarhut, sille finaalissa hävinnyt Jyväskylän Kirittäret ja kovia vahvistuksia tehnyt Manse PP.

Kolmen huipputasaisen joukkueen taistelu korostaa runkosarjan voiton merkitystä, sillä jos mitään yllättävää ei tapahdu, kolme suurta ennakkosuosikkia vievät runkosarjan kolme kärkisijaa. Se puolestaan tarkoittaa sitä, että kaksi kolmesta ennakkosuosikista kohtaa toisensa jo välierissä.

Runkosarjan voittaja pääsisi tässä skenaariossa helpommalla, mutta kärkiseurojen haastajista varsinkin Lapuan Virkiä on hankala vastustaja kenelle tahansa välierissä.

Alla olevassa ennakossa joukkueet on jaettu neljään eri kategoriaan ja kategorian sisällä aakkosjärjestyksen mukaiseen järjestykseen.

Näistä löytyy mestari

Jyväskylän Kirittäret

Kirittärien kolmen peräkkäisen mestaruuden putki katkesi viime syksynä, kun Porin Pesäkarhut voitti 19 vuoden odottamisen jälkeen mestaruuden. Kirittäret lähtee uuteen kauteen siksi revanssi mielessä. Pelaajia ei tarvitse motivoida erikseen ja sama pätee pelinjohtaja Jussi Viljaseen. Viljanen tutkii peliä ja vastustajia intohimoisesti ja ottelutilanteissa hän on dominoiva hahmo niin suhteessa omaan joukkueeseen kuin vastustajiin ja tuomareihinkin.

Naisten Superpesis

Emma Körkkö on Kirittärien talismaani.

ElmoTV:n papereissa Kirittäret on tämän vuoden Suomen mestari. Joukkue on edelleen huippukova ja vaarallinen, vaikka 60 juoksua runkosarjassa viime kaudella lyönyt Siri Eskola siirtyi Tampereelle. Kirittäret pelaa sisäpeliään koko joukkueellaan. Ykköskärkeen on tungosta Ella Korpelan, Eeva-Mäki-Maukolan ja etenijä jokerin Kati Tanhuan johdolla.

Päävastuun kotiutuksista kantaa Kirittärien talismaani Emma Körkkö. Körkkö sijoittui viime kaudella Superin lyöjä-, etenijä- ja kärkilyöntitilastossa kaikissa neljän kärkeen. Hän on tänäkin vuonna Kirittärien mestaruusunelman ehdoton kulmakivi, sillä Körkön rooli on ulkopelissä vähintään yhtä suuri kuin sisäpelissä.

Körkön ja kolme mestaruutta lukkaroineen Mari Mantsisen johtama ulkopeli on muutenkin vahvaa tekoa, mitä kuvaa hyvin se, että Kirittäret antoi viime vuonna ylivoimaisesti vähiten juoksuja runkosarjassa.

Sisäpelissä tärkeässä roolissa ykköskärjen ja Körkön lisäksi ovat Jutta Myllyniemi ja Ella Mäkelä, joilta molemmilta löytyy lyöntivoimaa. Myös nuoret lupaukset Viivi Partanen ja jokeri Sara Kujanen ovat seurattavien pelaajien listalla.

Manse PP

Manse PP:ssä ovat kävi molempiin suuntiin. Ida Lähteen lähtö Poriin on suuri menetys, mutta Siri Eskola, Jasmin Andreasen ja Saaga-Angelia Raudasoja ovat kovan luokan vahvistuksia. Myös uusi pelinjohtaja Jari Cavernelis on mielenkiintoinen veto pelinjohtajaksi, sillä hän voitti vuonna 1998 Oulun Lipossa miesten Suomen mestaruuden pelinjohtajana – silloin vielä Jari Alamäen nimellä.

Naisten Superpesis

Saaga-Angelia Raudasoja siirtyi täksi kaudeksi Manseen.

Manse saa sisällä kovan ykköskärjen, mutta sen lopullinen koostumus on mielenkiintoinen kysymys. Henna Peltokangas on erinomainen ykkönen, mutta onko kysymys kuuluu, onko Raudasoja oikealla paikalla kakkosena. Kirsi Ala-Lipasti on kovan luokan pelintekijä. Sen jälkeen lyöntijärjestyksessä tulee Mansen sisäpelin kruununjalokivi Virpi Hukka. Eskola ja Anna Ala-Kauhaluoma kantavat päävastuun kotiutuksista.

Ulkopeli ei ole yhtä vahvalla pohjalla kuin sisäpeli. Lähteen lähtö Poriin jätti ison aukon etukentälle. Toinen avainkysymys on, miten lukkari Senni Sallinen onnistuu kesällä. Jos vaikeudet syötön kanssa jatkuvat, Elli Kattelus on varteenotettava haastaja.

Manse voitti hallimestaruuden ja Mansen unelmana on voittaa tällä kaudella mestaruus sekä miehissä että naisissa. Toki se on mahdollista, mutta on myös mahdollista, ettei Mansea nähdä edes loppuottelussa.

Porin Pesäkarhut

Jarkko Pokela piiskasi Pesäkarhut viime syksynä viimeinkin Suomen mestariksi ja joukkue vahvistui syksyn siirtomarkkinoilla entisestään. Mansessa viime kaudella pelannut Ida Lähde oli siirtosyksyn kovin kaappaus ja Hyvinkäältä hankittu lyöjäjokeri Pauliina Harinen tuo mukanaan lyöntivoimaa.

Pesäkarhujen joukkue on äärimmäisen laadukas. Lisäksi joukkueessa on myös uutta potentiaalia. Vuoden tyttöpesäpalloilijaksi viime syksynä valittu Tiia Peltonen teki läpimurtonsa jo viime kaudella ja hänen roolinsa kasvaa entisestään.

Pesäkarhujen sisäpeli on kaikilta osin rautaa. Susanna Puisto voitti viime kaudella lyöjätilaston, Emilia Itävalo etenijätilaston ja molemmat olivat kärkilyöntitilastossa TOP5:ssä. Pesäkarhujen vahvan ykköskärjen muodostavat Henna Juka, Itävalo, Lähde ja Peltonen. Kotiutuksista Puiston lisäksi vastaavat kovalyöntien Emilia Linna ja toiseksi lyöjäjokeriksi Puiston rinnalle hankittu Harinen.

Ulkopeli on myös kovaa tekoa. Lähde ja Itävalo muodostavat Superin parhaan etukentän. Minttu Vettenranta on matalan syöttönsä kanssa lukkarina härski. Muutenkin Pesäkarhujen ulkopeli kestää vertailun hyvin Kirittärien ja Mansen kanssa.

Loppuottelupaikka on todennäköinen, mutta mestaruustiellä on tuttu kanto valtatie 23:n varrelta.

Haastajat

Lapuan Virkiä

Naisten Superpesis

Anni Heikkilän kaappaaminen Hyvinkäältä oli hyvä veto Lapualta.

Lapualla seurattiin syksyllä sydän kylmänä, lähteekö 69 juoksua viime kaudella lyönyt Janette Lepistö tehtailemaan juoksuja Manseen, mutta lopulta Lepistö jäi ja on jälleen yksi Lapuan ehdottomista kulmakivipelaajista. Viime kauden joukkue säilyi hyvin kasassa ja nuoren Anni Heikkilän kaappaaminen Hyvinkäältä lukkariksi oli Lapualta hyvä veto. Heikkilässä on potentiaalia kasvaa yhdeksi Superin johtavista lukkareista.

Lapua on fyysinen ja urheilullinen joukkue, josta löytyy räjähtävää nopeutta. Etenijäjokeri Kaisaleena Rautakorpi jakoi viime kaudella etenijätilaston voiton Emilia Itävalon kanssa ja Kaisa Peräaho oli etenijätilastossa viides. Myös tällä kaudella kaava tulee olemaan samankaltainen: Rautakorpi avaa pelin kärkenä, Peräaho ja Iina Lehtinen ovat pääpelintekijät. Lepistö ja Riina Kerola ovat tärkeimmät kotiuttajat, mutta myös Lehtiseltä löytyy kotiutusvoimaa.

Ulkopeliä on vara viime kaudesta parantaa, mutta Heikkilän hankinta lukkariksi kertoo, että asia on tiedostettu myös Lapualla. Tero Viinamäki on hyvä valinta pelinjohtajaksi.

Seinäjoen Maila-Jussit

Seinäjoella on tehty vuosikaudet hyvää työtä tyttöpesäpallossa ja hyvä työ on näkynyt Jussitarien nousuna yhdeksi kärkiseurojen päähaastajista. Nyt tuota nousua yritetään kiihdyttää entisestään uuden pelinjohtajana Juha Antikaisen johdolla.

Emma Sallinen oli Jusseissa kovan luokan vahvistus. Sallinen tuo lisää osaamista etukentälle ja hän on harvoja naispelaajia, jotka hallitsevat kumurun lyömisen. Muita ulkopelin kantavia voimia ovat kakkospolttaja Silja Syrjälä ja lukkari Johanna Karjanlahti, joka on kenties Superin paras tolppalukkari. Aino-Kaisa Mantere on ykköskorin lyöjäjokeri ja 49 juoksua viime kaudella lyönyt Anni Laakso numerolla lyövistä pelaajista tärkein kotiuttaja yhdessä Silja Syrjälän kanssa. Pelinrakentamisesta vastaavat Sanni Syrjälä ja hyvä vasemmalta lyövä vaihtaja Maiju Mäntylä.

Jussittaret taistelee Lapuan kanssa sijoista 4-5 ja jos kausi menee nappiin, sillä on sauma jopa välieriin – varsinkin, jos se kohtaa puolivälierissä juuri Lapuan.

Pudotuspeleihin

Kempeleen Kiri

Naisten Superpesis

Kempele oli viime kaudella runkosarjassa 7:s.

Kempeleessä on tehty erinomaista juniorityötä tyttöpesäpallossa ja omin nuoriin on luotettu myös Superin joukkueessa. Nytkin esimerkiksi Neea Lotvosen nimi on kirjoitettu muiden seurojen papereihin niin paksulla tussilla, että hänet ryöstetään väkisin Kempeleestä.

Kempele ei ole maailman säkenöivin joukkue, mutta se on vahvasti kiinni pudotuspelipaikassa. Ulkopeli on KeKillä paremmassa moodissa kuin sisäpeliä, mutta sisäpeliäkin on vahvistettu. Paluumuuttaja Inka Pietilä tuo joukkueeseen vaihtopeli- ja ulkopeliosaamista. Emmi Särkioja saa entistä suuremman vastuun kotiutuksissa.

Ulkona lukkaritilanne on auki ja voi elää, mutta muuten ulkokenttä on kohtalaisessa moodissa. Neea Lotvonen on monipuolisena ulkopelaajana mielenkiintoinen seurattava, samoin koppari Annika Linna.

Rauma Fera

Fera on myös kuuluisa laadukkaasta juniorityöstä, mutta ongelmana on ollut, että virta on vienyt Raumalta lahjakkaita pelaajia muihin seuroihin. Nytkin Fera on kiinni pudotuspelipaikassa, mutta mitalipeleihin on pitkä matka.

Jasmin Andreasenin menetys Manseen oli iso takaisku, mutta joukkueeseen jäi silti osaamista. Vahvimmat valttikortit ovat Essi Kesti, Meea Lehtinen ja lukkari Ilona Hakoniemi. Pelinjohtaja Erno Tuomainen on myös kovan luokan tekijä.

Pudotuspelien tuntumassa

Joensuun Maila

Naisten Superpesis

Johanna Pirskanen pelasi viime kaudella Itä-Lännessä.

Joensuun Maila lähti viime kauteen suurin toivein, mutta kaudesta tuli paha pettymys. Lopulta JoMa vältti putoamiskarsinnat sijoittumalla runkosarjassa yhdeksänneksi.

Joukkueeseen tuli toki nytkin Pinja Arbelius Porin Pesäkarhuista, mutta kokonaisuudessaan joukkue on rakennettu maltillisemmalla otteella.

Joensuu taistelee alkavalla kaudella viimeisestä pudotuspelipaikasta. Sen materiaali on tasapainoinen ja tasainen.

Viime kaudella Itä-Lännessä pelannut Johanna Pirskanen on terävä kärki. Pelintekemistä päävastuun kantavat Liinu Turpela ja Senna Surakka. Marianne Roiha ottaa saranapelaajan vaativan ruudun hoitoonsa.

Pesäkarhujen Suomen mestaruuden sivalluksellaan sinetöinyt Arbelius tuo puolestaan kotiutusvoimaa. Hän saa Joensuussa haluamansa ison roolin myös ulkona.

Hyvinkään Tahko

Tahko oli viime syksyn siirtomarkkinoiden suurin häviäjä. Joukkueesta lähti tai lopetti peräti kuusi pelaajaa – heidän joukossaan joukkueen avainpelaajat Laura Hokkanen, Pauliina Harinen, Anni Heikkilä ja Netta Rummukainen. Lukkariksi hankittiin Tyrnävän kasvatti Enni Hannuniemi. Hänessä on potentiaalia, mutta kokonaisuudessaan joukkue on selvästi heikentynyt viime kaudesta ja monien pelaajien Lotta Vahvelaisen johdolla pitää nostaa tasoaan, jos Tahko nähdään pudotuspeleissä.

Joku heistä putoaa

Pöytyän Urheilijat

Vahvaa juniorityötä tekevä nousijajoukkue Pöytyä on haastavassa paikassa säilyttääkseen Superpesis-paikkansa. Nuoressa joukkueessa ja varsinkin sen sisäpelissä on hyviä aihioita. Ykköspesiksen Vuoden pelaajaksi viime kaudella valittu oma kasvatti Terhi Värri on tuulennopea kärki ja Kaisa Paunalla on potentiaalia vaihtajana ja etenijä. Päävastuun kotiutuksista kantavat nuori Anna Frantsila ja Petra Kaitonen.

Ulkopeli ei ole aivan sisäpelin tasoa, mutta Anna Hemmilä on hyvä laina kakkospolttajaksi ja lukkari Veera Tyynelässä on myös potentiaalia.

Roihuttaret

Naisten Superpesis

Camilla Höglund on yksi Roihuttarien avainpelaajista.

Roihuttaret nousi kauden 2020 päätteeksi takaisin Superpesikseen ja palautti kuuden vuoden tauon jälkeen Helsingin Superpesis-kartalle. Viime kaudella Roihuttaret sijoittui runkosarjassa kymmenenneksi ja vältti putoamiskarsinnat.

Tällä kaudella Roihuttarille on edessään taas taistelu putoamista vastaan.

Joukkue on nuori, mutta siitä löytyy hyviä valonpisaroita. Höglundin sisarukset Charlotta ja Camilla avaavat pelin, Marianne Penttinen on hyvä pelintekijä, mutta kysymys kuuluu, kuka lyö juoksut? Henriikka Harinen on jokerina suuressa roolissa Roihuttarien kauden onnistumisessa.

Ulkopeli on vahvemmalla mallilla kuin sisäpeli ja varsinkin lukkari Lotta Nummikaria kannattaa seurata kesän aikana.

Vaasan Mailattaret

Mailattaret palauttaa Vaasan värit naisten pääsarjaan 63 vuoden tauon jälkeen, mutta silläkin on edessään haastava kesä. Sisäpelistä löytyy hyviä ainesosia. Mansesta hankittu lyöjäjokeri Henna Suominen tuo lyöntivoimaa, Petra Äkkinen on hyvä kärki ja häntä vaihtaa Venla Tanhua.

Ulkopelin kanssa on tekemistä, joskin Vaasan vaikea kotikenttä suosii vaasalaisia. Tanhua saa lukkarina tehdä kuitenkin täyden päivätyön, jotta ulkopeli pysyisi edes jotenkuten kasassa.