Naisleijonien suurimmat kohut ovat tyyntyneet – ”Nyt on rauha maassa”

Anni Keisala nimitettiin odotetusti Naisleijonien Deutschland Cupin ryhmään.

JääkiekkoNaisleijonat

Naisleijonien suurimmat kohut ovat tyyntyneet – ”Nyt on rauha maassa”

Naisleijonat kohtaa Deutschland Cupin avausottelussa keskiviikkona Tšekin. Aiempien vuosien kohut ovat nyt historiaa - ja päävalmentaja Juuso Toivolan mukaan maassa on rauha.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 6.11.2023 | KUVAT Pasi Mennander, Suomen Jääkiekkoliitto

Naisjääkiekossa on jo totuttu siihen, että joku kohu on saatu aina syksyisin aikaan. Tänä vuonna Naisleijonat valmistautuvat kauden koitoksiin päävalmentaja Juuso Toivolan mukaan kuitenkin hyvin rauhallisin mielin.

”Nyt on rauha maassa ja meidän näkökulmasta niin on ollut jo pitkään. Olemme päässeet keskittymään peliin ja joukkueen toimintaan”, Toivola vakuuttaa.

”Mitään muita huolenaiheita ei nyt ole, kuin se, että porukka pysyisi terveenä. Meillä on odotuksia ja tavoitteita ja niitä me lähdemme tästä nyt toteuttamaan.”

Naisten maajoukkue valmistautuu Saksassa tällä viikolla pelattavaan Deutschland Cupiin.

”Joukkue on saatava nopeasti nivoutumaan yhteen sen jälkeen, kun kaikki ovat tulleet omilta paikkakunniltaan mukaan. Näiden pelaajien kanssa se tapahtuu kyllä nopeasti, koska he tuntevat toisensa. Suomalaisessa jääkiekossa joukkueen yhtenäisyys ja tiiviys on ollut aina suuri asia.”

Naisjalkapallon ohella myös naisten jääkiekko on saanut huomiota pikkuhiljaa yhä enemmän. Pohjois-Amerikassa on alkamassa naisten uusi ammattilaisliiga Professional Women’s Hockey League, PWHL. Suomesta liigaan varattiin kaksi pelaajaa.

”Uusi liiga on todella mielenkiintoinen asia ja siitä tulee mielenkiintoinen seurattava. Kiinnostavaa on, että milloin se alkaa ja miten, sekä ketkä siellä lopulta pelaavat. Tästä on puhuttu kauan, mutta katsotaan nyt, miten se lopulta menee.”

”Ehkä maailmasta löytyy paikka yhdelle johtavalle ammattilaissarjalle? Pelaajia on maailmanlaajuisesti tietty määrä ja heidän tulee riittää kuitenkin kaikkiin laadukkaisiin sarjoihin. Se voi hyvinkin nostaa naiskiekon tasoa ja kiinnostavuutta entisestään”, Toivola pohtii.

”Täällä meilläkin tehdään tosin joka päivä ja viikko työtä, että naistemme liiga on aina vain tasokkaampi. Meillä on hyvä ja laadukas valmennus, vertailukelpoiset puitteet, mutta edelleen pelaajien määrää pitää yhä kasvattaa. Meiltä on lähtenyt paljon pelaajia Ruotsiin, Sveitsiin ja yliopistoihin. Meidän tulee kyetä kehittämään vetovoimaista liigaa. Iso tavoite on, että pelaaminen on maksutonta ja naisten tekemä panostus ansaitsisi sen, että he pystyisivät keskittymään vain pelaamiseen.”

Saksan turnauksessa suurin vastustaja on Toivolan mukaan Tšekki. Kiikarissa on myös jo kevään MM-kisat Yhdysvalloissa huhtikuussa.

”Tšekki on ollut päävastustajamme viime vuosina ja se on meille hyvä tason mittari. On kiva päästä taas haastamaan heidät. Se on myös kovin joukkue turnauksessa. Rakennamme vähitellen tiiviyttä, tasapainoa ja energisyyttä MM-tapahtumaa kohti.”

”Olemme nyt siirtyneet joukkueessa vähitellen kohti 2000-luvun pelaajia. Nyt itse asiassa enemmistö joukkueessamme on jo 2000-luvulla syntyneitä. Joukkueessa on yhdeksän pelaajaa, joilla on vähemmän kokemusta. Heille paikka on auennut seurajoukkueiden näyttöjen kautta. Iso yhdistävä tekijä kaikille joukkueessa on intohimo tulla Leijoniin pelaamaan. Leijona-paita on kaikille iso asia”, Toivola tietää.