HJK ei ostanut ongelman ratkaisua, vaan pikemminkin ongelman

Paulus Arajuuri vaihtaa Huuhkajien sinivalkean paidan HJK:n sinivalkeaan paitaan.

JalkapalloVeikkausliiga

HJK ei ostanut ongelman ratkaisua, vaan pikemminkin ongelman

Huuhkajien entisen luottotopparin Paulus Arajuuren siirto HJK:hon herättää kysymyksen, miksi Klubi hankki hänet.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 15.7.2022 | KUVAT All Over Press

HJK tiedotti perjantaina tehneensä sopimuksen Suomen A-maajoukkueen pitkäaikaisen luottotopparin Paulus Arajuuren kanssa. 34-vuotias Arajuuri siirtyy Klubiin vapaana agenttina ja hän on harjoitellut joukkueen mukana jo tämän viikon.

Arajuurella on omat kiistattomat vahvuutensa, mutta hänen hankintansa on silti HJK:lta ristiriitainen veto. HJK:n peli on perustunut ainakin tähän saakka pallonhallinnalle ja siihen, että HJK on pyrkinyt dominoimaan otteluita varsinkin Veikkausliigassa.

Pallollinen pelaaminen ei ole kuitenkaan Arajuuren vahvuus, vaan hänen heikkoutensa. Hän ei ole teknisessä mielessä edes Veikkausliiga-tasolla toppariksi mikään eliittipelaaja. Jos HJK haluaa Arajuuren hankinnalla ratkaista pallollisessa pelaamisessaan olevia ongelmiaan, Arajuuri ei ole ratkaisu niihin ongelmiin, vaan pikemminkin ongelma – tai ainakin haaste, joka pitää ratkaista toista kautta.

6.00 for VPS to beat HJK and other shocks available at Expekt. Play now!

Arajuuri pystyy toki avaamaan peliä, mutta se edellyttää silloin sitä, että pelin avaamisen mallit on valmennettu hyvin ja muut pelaajat ovat hyvillä paikoilla. Tällöin Arajuuri pystyy avaamaan peliä jopa hyvällä tasolla.

Arajuuren vahvuudet ovat kamppailutilanteissa, ilmapelissä ja erikoistilanteissa molemmissa päissä kenttää. Niitäkin ominaisuuksia tarvitaan ja niistä voi olla hyötyä, mutta se ei muuta sitä, että Arajuuri on silti HJK:n peli-identiteetin vastainen pelaaja.

Yksi logiikka voisi olla se, että Arajuuri hankittiin kesän ja syksyn europelejä varten. On kuitenkin helppo nähdä, että Arajuuren ongelmat ja haasteet vain korostuvat, kun ajan ja tilan vaatimustaso nousee europeleissä.

****

Vaikka Arajuurella on omat vahvuutensa ja hänellä on kova ura ja kokemus tukenaan, varsinainen kysymys kuuluu edelleen, miksi HJK hänet oikeasti hankki?

Tästä päästään siihen, minkä kysymyksen HJK:n vierasottelu latvialaista RFS:ää vastaan nosti esille:

Entä jos päävalmentaja Toni Koskela onkin vaikeuksien ja haasteiden keskellä tehnyt sellaisen radikaalin linjauksen, että HJK siirtyykin pelaamaan etenkin eurokentillä altavastaajajalkapalloa?

RFS:ää vastaan Koskela oli selvästi suoraviivaistunut HJK:n pelaamista ja siirtänyt pelaamista enemmän siihen suuntaan, miten juuri altavastaajajoukkueet pelaavat.

Jos tämä on oikeasti Koskelan linjaus, silloin Arajuuren hankintaan tulee erilainen logiikka. Hänen vahvuutensa ovat juuri altavastaajajalkapallossa. Sellaisessa jalkapallossa, jossa pitää katkoa, olla vahva kaksinkamppailuissa, voittaa pääpalloja ja torjua vastustajan hyökkäyksiä millä tahansa tavalla.

Pallonhallintajalkapalloa Arajuuri ei osaa pelata, mutta tällaisessa kamppailupelaamisessa hänellä voi olla edelleen käyttöä.

Näyttäköön siksi syksy sen, onko Arajuuren hankinnassa järkeä vai ei?

Darwin Nunez