Valioliigassa yhdellä seuralla on 200 miljoonan limiitti – Kylian Mbappén kohtalo yhä auki

Mitä tekee Kylian Mbappé? Siinäpä kysymystä kerrakseen!

JalkapalloValioliiga

Valioliigassa yhdellä seuralla on 200 miljoonan limiitti – Kylian Mbappén kohtalo yhä auki

Tammikuun siirtoikkuna on ollut ennätyksellinen hiljainen, mutta Jukka Rönkä kehottaa seuraamaan etenkin Tottenhamia - ja Kylian Mbappéa,

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 20.1.2024

Tammikuun siirtoikkuna sulkeutuu tällä viikolla, mutta siirtoikkuna on ollut liki ennätyksellisen hiljainen. Jukka, ovatko rahat huippuseuroilta loppu?

Kysymys ei ole rahojen loppumisesta, vaan siitä, että eri sarjojen omat ja UEFA:n taloudellisten sääntöjen rajat ovat tulleet monilla seuroilla vastaan.

Aiemmin seurat tulkitsevat rajoja hieman sinne päin, mutta viime aikoina tulleet tuntuvat sanktiot ovat saaneet seurat paitsi entistä tarkemmiksi niin rajojen suhteen ja varovaisiksi hyödyntämään myös erilaisia tilikikkailuja.

Tämä on johtanut siihen, että seurat eivät ole enää tehneet yhtä aggressiivisesti ja etupainotteisesti siirtoja kuin esimerkiksi Chelsea vuosi sitten, jolloin se antoi mennä kulutuksensa tammikuussa huoletta pitkäksi ja kuroi eron kesän siirtoikkunassa kiinni myymällä pelaajiaan puolipaniikissa ennen tilikauden päättymistä kesäkuun lopussa.

Lisäksi seurat ovat nyt entistä tarkempia sen suhteen, milloin esimerkiksi pelaajien jatkosopimukset allekirjoitetaan virallisesti. Nytkin monista jatkodiileistä on jo sovittu, mutta osa niistä odottaa tilikauden päättymistä eli kesäkuun loppua, jotta ne voidaan kirjata seuraavalle tilikaudelle.

Mitkä seurat ovat kärsineet ja mitkä hyötyneet limiittien tulosta vastaan?

Ehkä selvin tapaus Valioliigassa on ollut Arsenal. Manageri Mikel Arteta myönsi, että Arsenalin oli tarkoitus vahvistaa joukkuetta tammikuussa, mutta suunnitelmat eivät toteutuneet. Arteta ei sanonut asiaa suoraan, mutta suurin syy tähän oli todennäköisesti se, että Arsenalin olisi pitänyt ennen haluamansa ison kaupan tekemistä myydä pelaajia, mikä olisi vapauttanut sille kiintiössä riittävästi kulutusvaraa.

Myös Chelsean ja varsinkin Newcastlen suunnitelmia on hankaloittanut sama ongelma. Myös Manchester Unitedilla olisi tullut limiitit jossain kohtaan vastaan, jos United olisi ylipäätään tosissaan yrittänyt ostaa ketään pelaajaa. Manchester Citylla ja Liverpoolilla olisi ollut mahdollisuus liikkua siirtoikkunassa, mutta kummallakaan ei ole ollut suurta tarvetta, vaikka City esimerkiksi lainasi loppukaudeksi Kalvin Phillipsin West Hamille.

Valioliigan tämän hetken kärkiseuroista Tottenhamilla olisi kiintiöissään eniten varaa tehdä isoja siirtoja. Se hankki jo Radu Dragusin Geonoasta 30 miljoonalla punnalla ja lainasi Timo Wernerin loppukaudeksi RB Leipzigista. Joissakin arvioissa on laskettu, että limiittien puolesta Tottenham voisi limiittiensä puolesta ostaa pelaajia tammikuussa jopa 200 miljoonalla punnalla.

Siksi näinä viimeisinä päivinä kannattaa seurata erityisesti juuri Tottenhamia. Se haluaa selvästi vahvistaa joukkuetta, koska se taistelee ensi kaudeksi Mestarien liigaan pääsystä ja jopa mestaruudesta. Ison limiitin voi nähdä myös kilpailuetuna muihin kärkiseuroihin verrattuna ja sen käyttämättä jättäminen olisi kilpailuedun haaskaamista.

Niin vieläkö uskot, että tammikuun siirtoikkunassa voidaan nähdä isoja siirtoja?

Historia on opettanut, että kaikkeen mitä managerit ja seurat kertovat siirtosuunnitelmistaan, pitää suhtautua varauksellisesti.

Kysymys ei ole vain siitä, että asiat halutaan pitää salassa. Kysymys on valtavista suummista ja siirtoneuvottelujen venyttämisellä viimeisiin hetkiin asti saatetaan voittaa jopa useita miljoonia ja ääritilanteissa jopa kymmeniin miljooniin nousevia summia, kuten viime tammikuussa esimerkiksi Enzo Fernandesin ja Mykhailo Mudrykin siirroissa Chelseaan.

Siirtojen logiikassa on hyvä muistaa myös se, että siirtosummat ovat usein ketjuuntuneita. Yksi siirto voi laukaista ketjun, jossa pelaajan myynyt seura voi ostaa itse uuden pelaajan ja taas sen pelaajan myynyt seura uuden pelaajan ja niin edelleen. Otsikoissa puhutaan yleensä mielellään kaikkien siirtojen yhteenlasketusta arvosta, mutta todellisuudessa sama raha kiertää yhdestä seurasta toiseen ja sitten kolmanteen ja neljänteen seuraan.

Tässäkin ikkunassa ehtii joka tapauksessa tapahtua vielä monta siirtoa, sillä siirtoikkuna menee kiinni vasta torstaina – Bundesliigassa kello 19 Suomen aikaa ja muissa isoissa sarjoissa myöhemmin torstaina. Valioliigan siirtoikkuna sulkeutuu Suomen aikaa vasta kello 1.00 perjantain puolella.

Mahdollisista suurista siirroista lähimpänä putken päätä on Conor Gallagherin siirto Chelseaan Tottenhamiin, mutta en olisi yllättänyt, jos näkisimme vielä 1-2 muutakin useamman kymmenen miljoonan punnan siirtoa. Jos Chelsea myisi Gallagherin, se haluaisi varmasti hankkia hänen tilalleen korvaavan pelaajan, joka voisi olla esimerkiksi Evertonin Amadou Onana.

Nostit ennen siirtoikkunan avautumista mielenkiintoisemmaksi pelaajaksi Kylian Mbappén. Missä Mbappén siirrossa mennään nyt?

Mbappén ympärillä on edelleen kohtalaisen sakea sumuverho. Kukaan ei tiedä, onko Mbappé sopinut kulisseissa jotakin vai onko tilanne edelleen auki. Joidenkin arvioiden mukaan Mbappé saattaisi nopeimmillaan kertoa jo lähipäivinä, mitä hän tekee kesällä. Toisten arvioiden mukaan hän pitää korttinsa auki kesään asti.

Jos Real Madridin julkisia puheita uskoisi, niistä voisi päätellä, ettei Real Madrid ole enää Mbappén todennäköisin uusi seura. Näille puheille ei kuitenkaan kannata antaa juuri mitään painoarvoa.

Avainkysymys Mbappén ratkaisussa on se, miten paljon hän painottaa rahaa. On sanottu, että hän haluaisi 70-80 miljoonan euron vuosipalkan eli hänen viikkopalkkansa liikkuisi 1,3-1,5 miljoonan euron tuntumassa.

Tällaisen palkan Mbappélle voisivat maksaa vain Real Madrid ja PSG sekä saudiseurat, mutten usko, että Mbappé olisi vielä halukas siirtymään saudiliigaan. Valioliigassa ei makseta kenellekään pelaajalle tällä hetkellä edes 500 000 euroa viikossa, joten Mbappén vaatimuksiin suostuminen olisi siinä mielessä riskiratkaisu, että sen jälkeen kaikki huippupelaajat voisivat vaatia tuntuvia korotuksia palkkoihinsa Mbappén palkkatasoon verrattuna.

Toki asiaa voitaisiin yrittää perustella sillä, että Mbappélle maksettaisiin siksi korkeampaa palkkaa, koska hänestä ei tarvitse maksaa siirtosummaa. Tiettyyn rajaa asti peruste toimii, mutta näissä summissa, mitä nyt puhutaan, Mbappén vaatimuksiin suostuminen madaltaisi kynnystä sille, että muutkin huippupelaajat pelaisivat sopimuksensa loppuun ja vaatisivat uudelta seuralta jättiläismäisen siirtosumman itselleen. Toki sitä tapahtuu nytkin, mutta ei siinä mittakaavassa, mitä Mbappén kohdalla puhutaan.

Pidän siksi todennäköisimpänä ratkaisuna edelleen sitä, että Mbappé jatkaa PSG:ssä tai siirtyy ensi kaudeksi Real Madridiin, jossa vallitsee rahan suhteen oma lakinen maailmansa.