HJK näytti leveää hauistaan, mutta hyökkääjättömällä Hongalla on vielä mietittävää

Atomu Tanaka iski ottelun avausmaalin ja tuuletti maalia antaumuksella.

JalkapalloVeikkausliiga

HJK aloitti Veikkausliigan ansaitulla voitolla Hongasta. Klubin voitto oli ansaittu, mutta Hongalla on vielä mietittävää.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 5.4.2023 | KUVAT All Over Press

Vuoden ensimmäinen Metroderby nähtiin Bolt-areenalla heti Veikkausliigan avauskierroksella. Kummankaan joukkueen lähtökohdat otteluun eivät olleet optimaaliset.

Honka myi Agon Sadikun Norjaan juuri ennen kauden alkua ja espoolaiset lähtivät HJK-otteluun ilman varsinaista hyökkääjää. Toisaalta Honka on saanut loppukeväästä pelinsä kuntoon ja oletettavaa oli, että Honka pystyy jopa kontrolloimaan peliä HJK:n hiukan sekavan kevään myötävaikutuksella.

HJK ei ole oikein saanut peliään toimimaan kevään peleissä, vaikka se onkin saanut kaivettua tuloksia. Kokoonpano on elänyt paljon ja avainpelaajia on poissa. Isoin ongelma on kuitenkin ollut taktisen edun puuttuminen. Klubi on ajautunut otteluissaan monesti pystypainiin vastustajan kanssa. Pelaajien laatu on pelastanut HJK:n tiukoissa paikoissa ja joukkue on saanut käännettyä pelejä itselleen.

Ensimmäinen puoliaika

Honka pelasi vahvan ensimmäisen puoliajan. Se kontrolloi palloa ja sitä myöten peliä. HJK:lla oli vaikeuksia saada säännöllisesti kontrolloituja kosketuksia palloon, minkä seurauksena se joutui takaa-ajajaksi. Honka yritti avata Klubin 4-4-2 -muotoa, joka muuttui 4-2-4:ksi joukkueen prässätessä sitkeästi ylhäältä.

Tämä viihdyttävä shakkimatsi jatkui ensimmäiset 25 minuuttia, minkä jälkeen HJK joutui tiputtamaan muotoaan hiukan alemmaksi. Tämä auttoi Klubia, sillä pelaajien väliset välimatkat lyhenivät ja prässiä saatiin rytmitettyä paremmin eivätkä pelaajat enää juosseet vain pallon perässä yksi kerrallaan.

Super offer: Sign now + double your deposit plus 200 free spins at Mr Green!

Hongan haasteena oli päästä hallitsemaan peliä HJK:n päätyyn. Tämä vaikeus johti myös HJK:n 1-0-maaliin, kun Honka menetti pallon omalla kenttäpuoliskolla.

Espoolaiset saivat kuitenkin luotua muutamia vaarallisia hyökkäyksiä, mutta se jätti hyödyntämättä selvän etunsa ensimmäisellä jaksolla.

Hyvin vaihdosta sisään tullut Topi Keskinen aiheutti ongelmia Hongan oikealla laidalla ja osaltaan käänsi ottelun Hongan päätyyn jakson loppua kohti. Keskinen myös alusti HJK:n 1-0 maalin, jonka Atomu Tanaka viimeisteli matalasta syötöstä taka-alueelta. Tanaka oli muutenkin aktiivinen ja teki vastaavia liikkeitä useita Hongan boksiin.

Ensimmäinen jakso kuvasti hyvin kummankin joukkueen tilannetta. HJK:lla oli hiukan vaikeaa muotonsa kanssa, mutta sitkeän pelaamisen ansiosta Klubi pystyi kaivamaan maalin ja ottamaan johtoaseman.

Honka oli odotetun hyvä taktisesti ja pyrki hallitsemaan peliä pallolla. Ilman hyökkääjää pelannut ja liikaa omaan päätyyn juuttunut espoolaisryhmä ei kuitenkaan saanut riittävää laatua pelaamiseensa ja eikä se pystynyt vahingoittamaan HJK:ta.

Toinen puoliaika

Honka ei pystynyt vastaamaan HJK:n muutettua muotonsa 4-3-3:een ensimmäisen jakson loppupuolella. Bojan Radulovic tippui keskellä kontrolloimaan Florian Krebsiä, ja Kai Meriluoto ja Keskinen käynnistivät prässäämisen.

Honka pyrki pelitavalleen uskollisesti etenemään linja kerrallaan, mutta tie HJK:n päätyyn oli edelleen kivinen. Hongan vaaralliset murtautumiset olivat toisella jaksolla vähissä.

Kevin Jansenia ei näkynyt Bolt-areenan muovimatolla kuin hidastuksissa. Hänen on saatava pelinsä kuntoon mahdollisimman nopeasti. Klubia vastaan ei riitä se, että pelaajat ovat suunnilleen hyvillä paikoilla. Klubia vastaan on saatava enemmän aloitteita tyhjiin tiloihin, mikä luo uusia mahdollisuuksia.

HJK niittasi 2-0-maalin kulmapotkusta 54 minuutin pelin jälkeen. Maalin viimeisteli Radulovic. Ottelu oli sen jälkeen selvää kauraa.

HJK voi olla hyvin tyytyväinen siihen, miten ottelu eteni maalin jälkeen ja etenkin Toni Koskelan tekemien muutosten jälkeen. Klubi otti 67. minuutin kohdalla kentälle Lucas Lingmanin, Santeri Hostikan ja Perparim Hetemaj’n. Se kuvasi, millaista syvyyttä Klubilla on joukkueessa – ja mitä HJK:n ero Honkaan ja oikeastaan kaikkiin muihinkin Veikkausliigan joukkueisiin tarkoittaa käytännössä.

Honka kaipaa kipeästi pelaajaa Rui Modeston tilalle ja nähtäväksi jää, miten Juan Alegria onnistuu paluussaan Honka-paitaan.

Yhteenveto

HJK otti ottelussa ansaitun voiton. HJK:n voitto oli osoitus viime kauden mestarin kyvyistä, mikäli se saa puolustaa suurimmaksi osaksi eteenpäin ja pääsee iskemään vastaan. Koskela ansaitsee kreditit hänen tekemistään muutoksista, joiden avulla HJK sai Hongan pallottelun hallintaan.

HJK kohtaa seuraavaksi VPS:n vieraissa, jossa se saa todennäköisesti vastaansa kymmenen pelaajan matalan blokin.

Hongalla riittää hiukan mietittävää, kuinka se saisi tehoja sinällään toimivaan systeemiinsä. Tarvitaan monipuolisempaa liikettä esimerkiksi aloitteina vastustajan linjan taakse ja useamman pelaajan yhteistyötä. Boltilla Hongan peli oli liian ennalta-arvattavaa.

Pelit jatkuvat Hongalla jo kolmen päivän päästä KTP:tä vastaan harjoitusottelussa, jossa näitä asioita pääsee harjoittelemaan. Seuraava vastus Veikkausliigassa on SJK, jonka Honka kohtaa Vantaalla tekonurmella Tapiolan urheilupuiston luonnonnurmen ollessa vielä talviterässä.