Sprinttifloppi! Suliko Suomen naisten viestin mitaliodotus?

Johanna Matintalon veto Planican MM-sprintissä oli iso pettymys.

Maastohiihto

Sprinttifloppi! Suliko Suomen naisten viestin mitaliodotus?

Suomen naisten asema viestin mitalisuosikkina saattoi murentua jo sprinttipäivänä, kirjoittaa Eetu Pennanen.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 24.2.2023 | KUVAT All Over Press

Johanna Matintalo on pomminvarma avausosuuden hiihtäjä. Hän on Suomen viestijoukkueen varmin kortti Planicassa ja ainoa osuutensa järjestysnumeron ennen kisoja sementoinut urheilija.

Edellä lukemasi on ollut konsensusajattelua. Ajattelu vain vahvistui Beitostölenin maailmancupissa, kun hän tikkasi ensin sprintissä palkintokorokkeelle ja vielä seuraavana päivänä kympillä vitoseksi.

Lienee edelleen melko selvää, että Matintalo avaa Suomen viestin, kun torstaina on ohjelmassa neljä kertaa viiden kilometrin kilpailu. Matintalo on yhden hiihtotavan menijä, eikä Suomen kannata käyttää vielä Krista Pärmäkosken kaltaista tykkiä perinteisen osuuksilla, kun vapaalla on enemmän kysymysmerkkejä.

Suomen kovimmalle syömähampaalle Kerttu Niskaselle paras osuus taas olisi kova toinen osuus perinteisellä hiihtotavalla. Kuitenkin, jos alkukaudesta näytti vielä siltä, että Suomi saattaisi kaksikolla Matintalo Niskanen irrota ainakin mitalin syrjään jo perinteisen osuudella, on nyt avausosuuden yllä kovin tummia pilviä.

Laskeva tuloskäyrä huolestuttaa naisten viestin alla

Matintalon tuloskäyrä osoittanut alaspäin Beitostölenin jälkeen. Les Roussesin sprintti oli kova pettymys, toki siellä vielä kahdenkymmenen kilometrin kisassa sija seitsemän oli taas pieni pilkahdus. Eroa kärkeen tuli kuitenkin yli kaksi minuuttia.

Se on ikuisuus.

Toblachin viestissä Suomi oli repaleisella kokoonpanolla, mutta Matintalo oli kuitenkin Suomen avaaja. Pommiin meni sekin hiihto ja hiihtäjä hyytyi pahasti. Suomi jäi ulos kärkitaistosta jo viestin alussa.

Nyt Planicassa nähtiin sprintissä todella pehmeä Matintalo. Beitostölenin virkeästä menosta ei ollut jäljellä oikeastaan mitään. Puolivälierässä Matintalo hiihti vielä taktisesti fiksusti ja otti nousussa jo erinomaisia asemia, muttei yksinkertaisesti jaksanut erähiihtoaan loppuun kuten muut.

Vaisuuden syy oli kysymysmerkki myös urheilijalle itselleen. Se on hälyttävä merkki.

Edelleen Suomi aloittaa torstaina todennäköisimmin kaksikolla Matintalo-Niskanen. Sen jälkeen Krista Pärmäkosken paikka on varma. Se hiihtääkö hän ankkurina rippuu paljon esimerkiksi siitä kumpi kaksikosta Eveliina Piippo ja Jasmi Joensuu valikoituu viestiin mukaan.

Toinen vapaan osuuksista on joka tapauksessa Suomelle haasteellinen. Siksi perinteiseltä olisi pitänyt saada selkeä kilpailuetu, joka vaikuttaa sulavan Johanna Matintalon kunnon mukana.

Suomi oli selvä mitalisuosikki, mutta nyt näyttää, että arvolätkä voi olla kovinkin tiukassa.

Lue myös: MM-hiihtojen mitalitoivo on monelle suuri mysteeri – myös Krista Pärmäkoskelle itselleen