HJK on kirjoittanut sensaatiosta valmiiksi puolet – tänään on toisen puolen aika

Paluumuuttaja Licas Lingman on ollut loistava hankinta HJK:n keskikentälle.

EurocupitJalkapallo

HJK on kirjoittanut sensaatiosta valmiiksi puolet – tänään on toisen puolen aika

HJK lähtee tavoittelemaan paikkaa Eurooppa-liigan lohkopeleissä Silkeborgissa yhden maalin johtoasemassa. Haaste illalla ei ole helppo, muttei myöskään mahdoton.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 25.8.2022 | KUVAT All Over Press

HJK:lla on mahdollisuus kirjoittaa jälleen suomalaista jalkapallohistoriaa, kun se kohtaa tänään torstaina Eurooppa-liigan finaalikierroksen karsintojen toisessa osaottelussa tanskalaisen Silkeborgin vieraskentällä.

HJK selviytyi syksyllä 1998 sensaatiomaisesti Mestarien liigan lohkovaiheeseen ja syksyllä 2014 se teki saman tempun Eurooppa-liigassa. Viime vuonna Klubi pelasi Konferenssiliigan lohkopeleissä.

Nyt panoksena on pääsy jälleen Eurooppa-liigaan, jossa vastaan voisi tulla eurooppalaisia huippuseuroja Arsenalista alkaen.

Jos ovet Eurooppa-liigaan eivät aukene, Klubilla on varakorttina varma paikka Konferenssiliigan lohkopeleissä.

***

HJK lähtee illan otteluun hyvistä asetelmista, sillä se tylsytti Bolt Arenan illassa viikko sitten tanskalaiset ja otti arvokkaan 1–0-voiton. Eurokentillä ei enää lasketa vierasmaaleja, joten pelin henki on tänään selvä: HJK menee voitolla tai tasapelillä Eurooppa-liigaan. Yhden maalin tappio tietää jatkoaikaa ja tarvittaessa rankkareita, kahden maalin tappio Konferenssiliigaa.

Ottelu pelataan 10 000 katsojaa vetävällä JYSK Parkilla, jossa pelialustana on tekonurmi. Se poikkeaa jonkin verran Bolt Arenan tekonurmesta, mutta alusta tuskin tuottaa HJK:lle sen suurempia ongelmia.

Ensimmäisessä ottelussa viikko sitten Helsingissä HJK onnistui monissa niissä asioissa, joita ennakoin ennen peliä. Päävalmentaja Toni Koskela on onnistunut viime aikoina loistavasti ottelusuunnitelmissaan. Klubi puolusti enimmäkseen matalahkossa blokissa ja 5-3-2 oli jätetty Plzeňin reissulle. Plzeň muuten varmasti tiistaina paikan Mestarien liigassa, joten onnittelut sinne.

HJK onnistui ajoittain saamaan myös hyviä korkeita prässejä, joista se sai tärkeitä pidempiä pallonhallintoja, kun Silkeborg ei saanut kontrolloimattomia pitkiä palloja itselleen.

Odotettavissa on, että Koskela lähtee illan otteluun samankaltaisella taktiikalla. HJK:n kannalta olennaista on saada tässäkin ottelussa korkeita prässejä, sillä 90 minuutin mittaiseen välissä juoksemiseen ei kannata lähteä.

HJK onnistui ensimmäisessä ottelussa myös matalassa blokissaan välttämään passivoitumisen ja jaksoi tehdä töitä, mitä kautta se sai pidettyä tanskalaiset poissa vaarallisilta maalipaikoilta.

***

HJK:lla on tänään vara parantaa omassa pallollisessa pelissään. Lucas Lingman on tuonut paljon hyvää HJK:n pallolliseen peliin ja saanut muut ympärillään näyttämään paremmalta, kuten hyvän keskikenttäpelaajan kuuluukin saada.

Yksi illan avaintekijöitä on se, miten HJK ratkaisee omat maalipotkunsa ja ne hetket Silkeborgin prässätessä ylhäältä. Lähteekö HJK pelaamaan lyhyellä ja houkuttelemaan Silkeborgia ylös vai nähdäänkö Klubilta konservatiivinen lähestymistapa, jolloin pallo nostetaan maalipotkuista aina ylös?

Lyhyellä avatessa HJK tarvitsee pelaajat nopeammin paikoilleen lähelle palloa, jotta sillä on mahdollista vaihtaa kaistaa paineen alta. Myös Malik Abubakaria tavoitellessa hänen alapuolelleen on saatava pelaajia tiputuksia varten.

HJK:n olisi myös hyvä pyrkiä välillä löytämään HJK:n nopeat pelaajat yläalueelta suoraan linjan takaa, sillä etenemistyylin vaihteleminen vaikeuttaisi Silkeborgin puolustamista.

***

Olin viikko sitten yllättynyt entisen seuratoverini Andre Calisirin paikasta Silkeborgin avauksessa, sillä tiesin hänen olevan ottelussa puolikuntoisuutensa vuoksi vaikeuksissa. Tämä olikin lopulta ottelussa ratkaiseva tekijä, sillä Calisir ajettiin ulos toisella jaksolla, mikä käänsi ottelun kokonaan HJK:lle.

Calisirilla oli jo varoitus alla, mutta ulosajo tapahtui suoralla punaiselle, joten hän on pelikiellossa illan ottelusta. Lisäksi Silkeborgilta puuttuvat Oscar Fuglsang, Gustav Dahl ja Alexander Lind. HJK:lta puuttuvat Roope Riskin ja Valtteri Morenin lisäksi Miro Tenho ja Bojan Radulovic, joilla kummallakin on varoitustili täynnä.

Molemmat joukkueet ovat tällä hetkellä hyvässä iskussa. HJK kaatoi viikonloppuna Hakan vieraissa 3–0 ja jakaa Veikkausliigan kärkipaikan tasapisteissä Hongan ja KuPSin kanssa. Silkeborg koulutti viikonloppuna Nordsjaellandia niin ikään vieraissa lukemin 2–0. Myös Silkeborg jakaa Tanskan Superligan kärkipaikan yhdessä Nordsjaellandin ja AGF:n kanssa. Silkeborg on voittanut kauden kuudesta ensimmäisestä liigaottelustaan neljä, pelannut kerran tasan ja hävinnyt kerran.

Silkeborg on pelannut kotikentällään vauhdikasta jalkapalloa. Se pyrkii tulemaan myös tänään kovaa heti ottelun alusta lähtien yrittäessään hakata HJK:n pelin palasiksi. HJK:n kannalta onkin oleellista kestää tanskalaisten kova alkurynnistys tiiviillä puolustusmuodolla. Purkamalla Silkeborgin korkean prässin muutaman kerran Klubi pääsisi myös itse hyvin peliin mukaan.

Ottelu on iso ottelu Silkeborgille ja maalin tappioasema lisää entisestään sen paineita. HJK on Silkeborgia rutinoituneempi pelaamaan euro-otteluita, mikä näkyi jo ensimmäisessä ottelussa, jossa Silkeborgin pelaaminen oli yllättävänkin takkuista mitä pidemmälle peli eteni ensin maalittomana ja sitten Silkeborgin tappioasemassa. En olisi yllättänyt, jos Silkeborgin peli menisi pakottamiseksi myös tänään, jos ottelu pysyy pitkään maalittomana – tai puhumattakaan, että HJK menisi johtoon.

***

Sanoin ennen viime torstain ottelua, että HJK:ta vaaditaan 180 minuuttia hyvää ja laadukasta pelaamista. Nyt takana on vasta 90 minuuttia. Tarvitaan siis toinen hyvä ja laadukas 90-minuuttinen – ja vielä vieraskentällä, jotta HJK:n unelma Eurooppa-liigasta voisi muuttua todeksi.

HJK:lla on ollut tällä kaudella erilaisia ongelmia ja poissaoloja riittämiin, ja sitä taustaa vasten Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen selviytyminen olisi Klubilta todella kova saavutus.

Haaste Tanskassa ei ole helppo, mutta ei myöskään mahdoton. Toni Koskelan pelisuunnitelman on tänään toimittava ja HJK:n on pysyttävä pelaamaan taktisesti kypsä ottelu. Kriittisessä roolissa on myös joukkueen henkinen puoli. Pystyvätkö pelaajat huippusuoritukseen kauden toistaiseksi suurimmassa ja tärkeimmässä ottelussa?

Marginaalit joukkueiden välillä ovat pienet. Myös illan ottelu ja sitä kautta pääsy Eurooppa-liigaan ratkeaa todennäköisesti todella pieniin asioihin. Ratkaisun avain onkin siinä, kumman joukkueen pelaajat ovat illalla valmiimpia kohtaamaan ottelun haasteet.

ElmoTV:llä live-seuranta ottelusta

ElmoTV seuraa illan ottelua livenä. Itse ottelu alkaa kello 19.30 Suomen aikaa ja ElmoTV:n live-seuranta 18.30.