HJK otti kohuratkaisuissaan ison riskin, että se korjasi yhden virheen toisella virheellä

Toni Korkeakunnas juhli viime syksynä HJK:n kanssa Suomen mestaruutta, mutta hän ei saanut haluamaansa jatkosopimusta. Nyt sopimus irtosi kauden 2025 loppuun saakka.

JalkapalloVeikkausliiga

HJK otti kohuratkaisuissaan ison riskin, että se korjasi yhden virheen toisella virheellä

HJK näytti ovea Ferran Sibilalle ja Vesa Mäelle - ja palkkasi uudeksi päävalmentajaksi Toni Korkeakunnaksen. Joel Perovuo on erityisen skeptinen Korkeakunnaksen palkkaamisen suhteen.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 20.5.2024 | KUVAT Juha Tamminen

HJK ilmoitti maanantaina erottaneensa ”päävalmentaja” Ferran Sibilan ja urheilutoimenjohtaja Vesa Mäen ja palkanneensa uudeksi päävalmentajaksi kauden 2025 loppuun ulottuvalla sopimuksella viime kauden lopulla valmentaneen Toni Korkeakunnaksen. Joel, miten kommentoit?

Ensimmäinen asia on katsoa, miten tähän tilanteeseen on tultu.

HJK erotti kesken viime kauden Toni Koskelan ja palkkasi hänen tilalleen Toni Korkeakunnaksen. Hänen johdollaan HJK voitti viime syksynä mestaruuden ja selviytyi Konferenssiliigan lohkopeleihin.

Korkeakunnas toi paperilla sen, mitä häneltä toivottiin, mutta kuten HJK itsekin tämänpäiväisessä tiedotteessaan totesi, se halusi ottaa pelillisesti seuraavan askeleen. Ei oltu siis tyytyväisiä Korkeakunnaksen tasoon, vaan haluttiin parantaa joukkueen toimintaan napsu tai kaksi paremmaksi. Siksi Korkeakunnas ei saanut jatkosopimusta, jonka hän tulosten perusteella olisi ansainnut.

Lisäksi HJK palkkasi Mäen viime syksynä uudeksi urheilujohtajaksi ja joukkuetta uusittiin talven aikana tuntuvasti. Muutokset olivat tässä mielessä suuria, ja nyt seurajohto näillä päätöksillään totesi, että ainakin Sibilan ja Mäen palkkaamiset olivat virheitä.

Olivatko ne virheitä?

Kyllähän Sibillan ja Mäen erottamiselle löytyvät selkeät perusteet, mutta asia ei ole mustavalkoinen.

Myös joukkueessa tehtiin isoja muutoksia ja tällaisten muutosten vieminen maaliin vie oman aikansa – varsinkin, kun en näe, että tämä HJK:n nykyinen joukkue olisi mitenkään erityinen materiaaliltaan muihin Veikkausliigan kärkijoukkueisiin verrattuna.

Siksi ensimmäinen iso kysymys on, onko kahdeksan ottelua riittävän pitkä aika tehdä johtopäätöksiä noinkin suurten muutosten jälkeen? Nyt on puhuttu kriisistä kriisin perään, mutta HJK ei ole menettänyt vielä mitään tämän kauden suhteen, sillä ero sarjan piikkipaikkaan on vain neljä pistettä.

Me kaikki tiedämme, että HJK on Suomen suurimpana seurana valtavien paineiden ja odotusten alla ja tänä keväänä HJK:n ongelmat ovat näiden paineiden ja odotusten alla kertautuneet koko ajan. Nyt jokainen tappio on ollut kriisi ja jopa voitototkin ovat olleet kriisejä.

Ymmärrän hyvin, että tässä tilanteessa pitää jotenkin reagoida, mutta ovatko nämä ratkaisut ja varsinkaan Korkeakunnaksen palkkaaminen oikeita ratkaisuja varsinkaan pitkällä tähtäimellä?

Nyt Klubin meno alkaa joka tapauksessa muistuttaa Serie A:n toimintaan. Palkataan yksi valmentaja, potkaistaan se puolen vuoden jälkeen pois, palkataan uusi valmentaja ja potkaistaan sekin pois puolen vuoden päästä, ja palkataan puoli vuotta aiemmin pois potkittu valmentaja hänen tilalleen.

Kaikki pelaaja- ja valmentajavalinnat eivät onnistu millään seuralla, mutta tässä nousee pakostakin esille kysymys, miten yhtenäinen HJK:n seurajohto on? Kuka tai ketkä siellä päättivät lopullisten ratkaisujen tekijöinä, että Korkeakunnas ei ole riittävän hyvä valmentaja ottamaan pelillistä kehitysaskelta eteenpäin – ja ketkä siellä nyt päättivät, että hän onkin oikea mies siihen?

HJK voi voittaa ylivoimaisten resurssiensa avulla Veikkausliigan mestaruuksia ja päästä jopa joinakin syksynä eurocupien lohkopeleihin, vaikkei se maksimoisikaan resurssejaan. Mutta noustakseen oikeasti seuraavalle tasolle HJK:n seurajohdon on soudettava yhtenäisenä samaan suuntaan ja oltava valmiit myös pitkäjänteisiin prosesseihin.

Nyt paineiden alla tehtiin ratkaisuja, mutta olivatko ne oikeasti ratkaisuja vai hätäratkaisuja. Ja vaikka Sibilan palkkaaminen olisikin ollut virhe, niin kieltämättä tässä on iso riski, että yksi virhe korjataan nyt toisella virheellä palkkaamalla Korkeakunnas hänen tilalleen.

Annoit viime kaudella kohtalaista haipakkaa Korkeakunnakselle. Mitä nyt odotat häneltä?

Tilanne on nyt paljon haastavampi kuin vuosi sitten, jolloin Korkeakunnas palkattiin kesken kauden Koskelan tilalle. Silloin ongelmat eivät olleet niinkään pelillisiä, vaan kentän ulkopuoliseen ilmapiiriin liittyviä ongelmia.

Nyt HJK on pelillisestikin syvässä suossa ja Korkeakunnaksella on edessään sama haaste, joka olisi ollut Sibililla ja Ossi Virralla ennen Sibilan potkuja.

Lue myös: Pelillä on lahjomaton kanta siihen, onko Toni Korkeakunnas oikea valmentaja HJK:lle – ei ole

Tämän kauden ryhmä ei ole materiaaliltaan viime vuoden joukkueen tasoa ja pelillisten haasteiden korjaamisessa Korkeakunnaksella on isompi työmaa kuin viime kesänä.

Uskon, että Korkeakunnaksen ensimmäinen tehtävä on laittaa kuntoon HJK:n puolustuspelaaminen, joka on ollut alkukauden aikana yllättävänkin iso murheenkryyni.

Se, miten Korkeakunnas alkaa ruuvata puolustuspelaamista kuntoon, on mielenkiintoinen kysymys siinä mielessä, että hän pelasi viime kaudella viiden alakerralla ja wing-backeilla.

Jos Korkeakunnas peluuttaa myös tällä kaudella viiden linjaa ja wing-backeja, hän joutuu säätämään neljä maalia tällä kaudella tehneen Topi Keskisen roolia. Toki kysymys on yhdestä nyanssista, mutta Keskinen on parhaimmillaan pelatessaan laidalla leveällä ja siksi hänen siirtämisensä keskemmälle vaatii myös miettimistä eikä välttämättä ole riskitöntä Keskisen tehojen kannalta.

On totta, että arvostelin viime kaudella Korkeakunnaksen jalkapalloa ja ymmärrän hyvin sen logiikan, miksi HJK halusi askeleita eteenpäin ottaakseen vaihtaa viime kauden jälkeen päävalmentajana. Urheilussa on kuitenkin kunnioitettava tulosta ja jos Korkeakunnas nostaa Klubin tästä suosta ylös ja naaraa samat tulokset kuin vuosi sitten, se on häneltä kova teko.