HJK teki historiaa Konferenssiliigassa ja sai syksyn jäätäviin taisteluihin ilonaiheita

Santeri Väänäsestä on kypsymässä HJK:lle suuri ilonaihe.

Jalkapallo

HJK otti avausvoittonsa Konferenssiliigassa kaatamalla Alashkertin vieraskentillä 4-2. Tehtävää helpotti Artak Grigoryanin ulosajo 36. minuutilla.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 30.9.2021 | KUVAT All Over Press

HJK kävi hakemassa Armeniasta täyden pistesaaliin Konferenssiliigassa, kun se kaatoi Alashkert FC:n 4–2. Voitto oli Klubin ensimmäinen Konferenssiliigassa.

HJK lähti otteluun odotetuilla pelaajilla. Yllättävä asia oli Jairin rooli vasemmalla laidalla HJK:n puolustaessa.

HJK sai otteluun loistavan alun tekemällä hienon maalin. Se käytti palloa oikean laitansa taskussa Filip Valenčičilla, joka tiputti pallon takaisin pelintekoalueelle. Tämän käyttösyötön avanneen tilan käytti hyödynsi kammotaklauksesta selvinnyt Santeri Väänänen, joka antoi Jairille loistavan linjan puhkaisevan syötön puolustuslinjan eteen. Jair tiesi mitä teki ja jatkoi pallon nopeasti taas Valenčičille, joka pääsi lempitilanteeseensa kuljettamaan palloa vastustajan puolustajia kohti. Pallo kimposi lopulta hiukan onnekkaasti Riku Riskille, joka iski Klubille 1-0-johto-osuman.

Muutamaa minuuttia myöhemmin peruskeskitystilanteessa Murillo vartioi oman pelaajansa sijaan Miro Tenhon pelaajaa ja vain Hugo Kedon hyvä torjunta esti tasoituksen. Juuri tällaisia helppoja virheitä ei olisi varaa tehdä.

Myös Alashkertin tasoitus oli surullista katsottavaa. Tim Sparv on pelannut koko syksyn keskenkuntoisena ja teki ison virheen.

Armenialaisten tasoitus sekoitti HJK:n pelin hetkeksi. Roope Riski käytti tämän sekavan vaiheen jälkeen jälleen vahvuuttaan prässäämällä Artak Grigoryanille ulosajon. Se muutti ottelun asetelman lopullisesti.

Kokonaisuutena HJK pelasi hyvän ja aktiivisen puoliajan.

Selvää menoa

Toisen jakson kuva oli selvä ulosajon jälkeen. Alashkert pyrki puolustamaan omaa boksiaan ja iskemään vastahyökkäyksillä.

Näissä tilanteissa korostuu kyky houkutella vastustajan pelaajia ja luoda ylivoimia. HJK onnistui tässä kohtalaisesti ja armenialaiset olivat vaikeuksissa varsinkin pallon saatuaan. Klubi pystyi paineistamaan Alashkertia riittävästi menetyksen jälkeen ja Valenčič iski 2-1-maalin tällaisesta nopeasta hyökkäyksestä.

Miro Tenho pyrki välillä syöttelemään liian kaukaa Alashkertin muodon sisään, mutta HJK:n 3-1-maalissa hän oli riittävän lähellä armenialaisten muotoa ja pystyi puhkaisemaan koko joukkueen syötöllään. Roope Riski viimeisteli tyylillä. Mikäli Riski haluaa, hänelle tulee varmasti mahdollisuuksia lähteä vielä isompiin ympyröihin pelaamaan.

HJK:n maalien jälkeen Alashkert pyrki nostamaan pakkaansa, mutta sen puolustuslinja jäi makaamaan toistuvasti liian alas ja muoto venyi. Tämä mahdollisti HJK:n pitää palloa rauhassa ja löytää tila armenialaisten puolustuslinjan edestä. Tuhrasipa HJK jopa yhden 5vs1-hyökkäyksenkin.

HJK onnistui johtonsa varjelussa hyvin, eikä Alashkertillä riittänyt paukkuja haastaa Klubia alivoimalla. Lopun 3-2-kavennus oli kosmetiikkaa. Matti Peltola oppii varmasti vuosien saatossa pitämään puikot kiinni, Kedon torjuntatyöskentely lähinnä harmitti. Vaihtomies Anthony Olysanya iski loppulukemat seuraavasta hyökkäyksestä 4-2.

Voitto oli HJK:lle erittäin tärkeä moneltakin kantilta, varsinkin, kun peli oli hetken Alashkertin hallussa 1-1-tasoituksen jälkeen. Santeri Väänäsen hyvä ottelu Jairin, Valenčičin ja Riskien säestämänä antaa HJK:lle paljon jatkoon.

Kohti jännittävää syksyä

HJK kohtaa sunnuntaina SJK:n kotonaan. Ottelussa Klubille on tärkeää aloittaa peli hyvin. Mikäli HJK pääsee johtoon, on vaikea nähdä SJK:n siitä nousevan. SJK:n taannoinen valmentajagate ja sen hoitaminen löivät joukkueelta ainakin osittain ilmat pihalle.

Tämän jälkeen Klubi pääsee maajoukkuetauolle nuolemaan haavojaan ja mikäli se tulee samalla meiningillä kuin edelliseltä tauolta ja pystyy tällä kertaa pitämään forminsa yllä, edessä on todella jännittävä syksy niin Veikkausliigassa kuin Euroopassa.