Liverpoolin unelmapelaaja on Manchester Cityn suuri mahdollisuus jättiläisten trillerissä

Yksi Liverpoolin ja Manchester Cityn välisen ottelun mahdollisista ratkaisusta on siinä, joutuuko James Milner pelaamaan ottelussa laitapuolustajana.

JalkapalloValioliiga

Liverpoolin unelmapelaaja on Manchester Cityn suuri mahdollisuus jättiläisten trillerissä

James Milner on Liverpoolin ja Manchester Cityn välisen huippuottelun yksi avainkysymyksistä. Pelaako hän ja millä paikalla?

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 3.10.2021 | KUVAT All Over Press

Liverpool–Manchester City

Sunnuntai 2.10. klo 18.30, Anfield Road, Liverpool

Asetelma

Tässä ottelussa kohtaavat Valioliigan kaksi parasta joukkuetta. Nämä joukkueet ovat myös hyvin lähellä olla Euroopan parhaita joukkueita tällä hetkellä. Ottelun pelillinen anti tulee olemaan siis eliittitasoa.

Valioliigan kannalta Liverpoolin ja Manchester Cityn kohtaaminen tarkoittaa ensimmäisiä tunnusteluita mestaruustaistelun suhteen. Liverpool on ottanut kuudesta ottelusta 14 pistettä. Manchester City on pisteen perässä Liverpoolia otettuaan 13 pistettä.

Expektin kertoimet jättiläisten kohtaamiseen: Liverpool 2.95 – x: 3.45 – Man City 2.43 

Liverpool kohtasi viime kierroksella Brentfordin. 3-3-tasapeliin päättynyt ottelu oli Jürgen Kloppin suojateille haastava. Brentford eteni suoraviivaisesti maalipaikoille ja hyödynsi erikoistilanneosaamistaan. City tarjoaa Liverpoolille aivan uudenlaisen haasteen, sillä manchesterilaisnippu syöttelee enemmän. City ottanee ottelussa pallonhallinnan ja Liverpool on ottelussa tavallaan Brentfordin roolissa. Kumpi ottelussa on ennakkosuosikki, on mahdotonta sanoa.

Pelaajatilanne

Liverpoolin tärkeä Trent Alexander-Arnold on todennäköisesti sivussa ottelusta. Thiago Alcântara missaa ottelun myös. Alexander-Arnoldin poissaolo tarkoittaa sitä, että James Milner saattaa aloittaa oikeana puolustajana. Joka paikan höylä Milner pelasi oikeana puolustajana viikolla Mestarien Liigassa.

İlkay Gündoğan ja Oleksandr Zintšenko ovat loukkaantumistensa takia poissa. Cityn kokoonpano on silti todella vahva. Gabriel Jesus aloittanee oikealla laidalla ja Jack Grealish vasemmalla. Jesus on löytänyt oikean laiturin roolin hyvin ja Grealish sopeutuu koko ajan paremmin ja paremmin Pep Guardiolan pelin periaatteisiin.

Analyysi

Pep Guardiola on nyt viime päivät pohtinut tasan yhtä asiaa. Sitä, miten Manchester Cityn pelaajat käyttäytyvät pallonmenetysten jälkeen.

Guardiola haluaa varmasti, että joukkueella on viisi pelaajaa jatkuvasti pallon alla. Liverpoolin vastaiskupelaajat Mohamed Salah ja Sadio Mané on pidettävä kontrollissa silloinkin, kun Manchester City hallitsee palloa. Guardiola on viime päivien videopalavereissa ja harjoituksissa käynyt läpi hyökkäyksen valvomista, eli sitä, milloin näyttää siltä, että Liverpool saa riiston ja voi käynnistää räjähtävän vastaiskun.

Vaikka City lähettäisi vain neljäkin pelaajaa pallon alle, on joukkueessa taitoa ratkaista ottelu. Guardiola tähtää tässä ottelussa ääritason kontrolliin, eli siihen, että Liverpool ei saa maalipaikkoja ainakaan transitioiden jälkeen. Koska Guardiolan hyökkäyspelisuunnitelmassa painotetaan kontrollia ja negatiivista tilanteenvaihtoa, voi se viedä tehojen maalipaikkojen luonnista. Siksi ei olisi yllätys, mikäli ottelu olisi maaliodotteiltaan yllättävän vähämaalinen.

Liverpoolin valmennusjohto on varmasti analysoinut Cityn prässisuunnitelmaa viimeisen kahden ottelun ajalta. Liverpool olettaa, että City iskee kiinni 4-2-3-1-muotoisella aggressiivisella prässillään. City yrittää ohjata pelin Liverpoolin toppareilta kohti laitoja ja iskeä kiinni. Liverpoolilla on varmasti suunnitelma, miten tätä prässiä vastaan pelataan. Ei olisi ihme, jos Liverpool pelaisi yllättävänkin suoraviivaisesti suoria murtoja Cityn prässin yli nopeiden laitureidensa juoksulinjoille.

Pelaaja: James Milner

James Milner ei ole Valioliigan taitavimpia ja älykkäimpiä pelaajia, mutta hän on valtavan luotettava työhevonen, jonka fyysinen suorituskyky on aina korkealla. Milner sopeutuu pelipaikkaan kuin pelipaikkaan. Hän on lisäksi supertason joukkuepelaaja, joka ajattelee eleissään ja toimissaan kollektiivin parasta. Milner on Kloppin sapluunaan unelmapelaaja.

Mutta, hänessä on myös Cityn mahdollisuus. City yrittänee murtaa Liverpoolia Milnerin laidalta oman laitakolmionsa avulla – tai sitten se eristää Jack Grealishin isoihin tiloihin pelaamaan Milneriä vastaan. City-ottelusta tulee siksi Milnerille todella iso testi. Ilman laitapuolustajana pelaamisen tottumusta keskelle Cityn myllyä joutuminen on hyytävä paikka. Todennäköisesti Milner tekee maksimaalisen suorituksensa, mutta riittääkö se?