HJK tuli, voitti – ja hyytyi, koska sillä on pettänyt syksyn aikana kolme asiaa

Tim Sparvista ei ole ollut toivottua apua HJK:lle - ainakaan vielä.

Il PinturicchioJalkapalloVeikkausliiga

HJK tuli, voitti – ja hyytyi, koska sillä on pettänyt syksyn aikana kolme asiaa

HJK näytti kesällä voittamattomalta koneelta, mutta sitten meno hyytyi. Syynä on kolmen isomman asiakokonaisuuden pettäminen.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 21.10.2021 | KUVAT All Over Press

HJK:n kausi eteni pitkään myötätuulessa. Veikkausliiga oli hallussa, Euroopassa joukkue varmisti paikkansa Konferenssiliigan lohkovaiheessa ja edessä vaikutti olevan hieno syksy.

Toisin kävi.

Helsingissä elokuun lopulla Fenerbahçea vastaan HJK konttasi ensi kerran kunnolla. Tämä peli mukaan lukien HJK on hävinnyt viimeisestä kymmenestä pelistä viisi, pelannut kahdesti tasan ja voittanut kolme ottelua.

Fenerbahçe-pelin jälkeen Klubi pystyi vielä kokoamaan rivinsä ja ottamaan neljä pistettä KuPSia ja Interiä vastaan käydyistä Veikkausliiga-peleistä.

Päivän kerroin: 3.10 HJK:n kotivoitolle Expektiltä – pitäisikö kokeilla?

Fenerbahçe on hyvä joukkue, jossa on muutama loistava yksilö, ja tappiossa ei sinällään ole suuren kritiikin paikkaa. Peliesitys oli sen sijaan vaisu. Vielä heikompi se oli seuraavassa euro-ottelussa, jossa HJK jäi Feneriä kevyemmän vastustajan, itävaltalaisen LASKin, jalkoihin.

Veikkausliigassa tätä seurasi heikko peli Honkaa vastaan ja tappiot HIFK:lle ja Interille. Joukkueen tuska alkoi kunnolla näkyä HIFK- ja Inter-peleissä, joissa HJK loi vastustajiaan selvästi enemmän maaliodotetta, mutta hävisi silti.

Kaikin puolin tärkeä voitto armenialaisesta Alashkertistä tuli värikkäiden vaiheiden jälkeen, mutta Veikkausliigassa voittoa seurasi kirvelevä 2–3-tappio SJK:lle kotona. Maajoukkuetauon jälkeen HJK pystyi voittamaan Ilveksen vieraissa 3–2 ja säilyttämään mestaruustoiveensa elossa.

***

HJK oli ennen syksyn synkkiä hetkiä ylivoimainen joukkue, joka kulki lähes yksinomaan voitosta voittoon, varsinkin Veikkausliigassa. Mitä siis Klubille tapahtui? Mikä sen menon hyydytti?

Ensimmäinen merkittävä syy on puolustaminen.

Valtaosalle HJK:n päästämille maaleille on löydettävissä selvä yhteinen nimittäjä: maaleja edeltää tavalla tai toisella täysin luokaton puolustaminen tai paha tekninen virhe HJK:n pelaajalta.

Materiaalia näistä virheistä löytyy helposti katsomalla esimerkiksi AC Oulu vierasottelun, Malmö-kotipelin, Fenerbahçe-ottelun Helsingissä, viimeisimmän HIFK-ottelun ja SJK-kotipelin. Listaa voisi jatkaa.

Väsymys on varmasti yksi osatekijä tässä asiassa, mutta se virheiden määrä ja vakavuus näissä peleissä on silti jotain käsittämätöntä. Eikä väsymyksestäkään saa loppujen lopuksi mitään anteeksi. Ketään ei kiinnosta, onko joku väsynyt vai ei. Huipputasolla on suoriuduttava väsymyksestä huolimatta.

***

Toinen ja ehkä yllättävä ongelma on HJK:n materiaali.

Kirjoitin jo aiemmin, ettei HJK ole saanut kesän siirtoikkunan aikana hankkimistaan pelaajista, Tim Sparvista ja Santeri Hostikasta, täyttä hyötyä irti. Sitä apua HJK olisi kipeästi tarvinnut, sillä Klubin materiaali on osoittautunut yllättävän kapeaksi, mikä sinällään on ennenkuulumatonta.

Klubi joutuu nyt pelaamaan käytännössä avauskokoonpanolla, sillä penkiltä ei löydy montaa hyvävireistä pelaajaa, saati, että avauskokoonpanoa olisi mahdollisuus joustavasti muutella.

Tässä asiassa valmentaja Toni Koskelan on myös mietittävä, onko hän laittanut pelaajiaan turhan ankarasti pakastimeen, mikä on lopulta vienyt pelaajan vireen lopullisesti. Toisaalta toki myös pelaajan on kyettävä arjessa omalla työllään nousemaan takaisin pelaavaan kokoonpanoon ja vaihdosta tullessaan on näytettävä olevansa luottamuksen arvoinen.

Yksi materiaaliin liittynyt kriittinen tekijä on ollut maalivahtiosasto. Se on rehellisesti sanottuna ollut heikohko, mikä on entisestään lisännyt HJK:n epävarmuutta. Hyvä vertailukohta HJK:n ongelmille on KuPS ja sen maalivahti Johannes Kreidl. Kreidl’n tason pitäisi olla myös HJK:n maalivahtien taso – ensi kaudella.

***

Kolmas iso tekijä on HJK:n avainpelaajien ailahteleminen.

Atomu Tanaka loukkaantui vakavasti toisessa Malmö- ottelussa, eikä häntä suoraan korvattu kesän siirtoikkunan aikana. Samaan aikaan Filip Valenčič alkoi vaipua varjoihin ja HJK käytännössä menetti toisen avainpelaajan Tanakan lisäksi. Maali Alashkertia vastaan teki varmasti hyvää Valencicille.

Jair on pelannut kaksijakoisen kauden. Hän on ollut parhaimmillaan loistava, mutta pahimmillaan osaa vastustajan maalille. Peli Ilvestä vastaan oli tiivistelmä Jairin kaudesta: keskinkertainen tai jopa vaisu alku, minkä jälkeen hän iski kaksi maalia ja pelasi lopussa hyvin piilokärkenä Koskelan muutettua HJK:n ryhmitystä johtoa puolustaessa.

Luis Carlos Murillo on Jairin tapaan pelannut ailahtelevasti. Murillon tapauksessa ollaan miinuksella hänen jatkuvien omassa boksissa tapahtuvien kriittisten virheiden takia, eikä hän ole tietenkään laitapakin/ wing- backin paikalta pystynyt tuottamaan tulostaululle Jairin lukuja. KuPSissa nähtyä kokonaisvaltaista dominanssia ei HJK:n paidassa ole nähty kuin ajoittain.

HJK:n pelinavaaminen ja rakentelu ovat takunneet erityisesti euro-otteluissa. Etenkin Daniel O’Shaughnessy on sortunut pelaamaan palloa lähinnä vastustajan päätyä kohti. Toki ongelmista on vastuu laajemminkin koko joukkueella, eikä tilannetta ole tietenkään ole auttanut maalivahtien epävarmuus.

***

HJK:n haaste on ollut tällä kaudella kova, sillä sen on pitänyt hoitaa samanaikaisesti Veikkausliiga ja Konferenssiliiga. Tällä hetkellä näyttää siltä, että ainakin Veikkausliigan kohdalla haaste on Klubille liian kova.

HJK:n olisi saanut monena vuonna heikot esityksensä anteeksi Veikkausliigassa, mutta nyt sillä on vertaisensa vastustaja, sillä KuPS on pelannut Simo Valakarin alaisuudessa erinomaisen kauden.

Veikkausliigassa herkullinen kierros viikonloppuna – ja sille parhaat kertoimet Expektiltä!

HJK pelaa syksyn aikana suurista asioista. Vaikka HJK:n meno on syksyn aikana hyytynyt, se on pelannut tällä kaudella parhaimmillaan erittäin laadukasta jalkapalloa ja se on edelleen hyvä joukkue, joka voi hyvinkin venyttää Veikkausliigan ratkaisun viimeisellä kierroksella pelattavaan vierasotteluun KuPSia vastaan. Myös Konferenssiliigassa HJK taistelee edelleen lohkon kakkossijasta, eikä sen jatkoonpääsy ole mahdottomuus.

Tämä kausi on kuitenkin heittänyt HJK:n suunnitelmien päälle kaksi kysymysmerkkiä:

Niistä ensimmäinen on se, millä tavalla HJK varmistaa sen, että sillä on ensi kaudella parempi joukkue ja leveämpi materiaali ja se on ylipäätään valmiimpi kohtamaan kauden rasitukset, ettei tämän kauden kaltainen hyytyminen uusiudu. Itse pidän todennäköisenä, että näemme ensi kaudella kovemman ja paremman Klubin.

Toinen kysymysmerkki löytyy 400 kilometriä pohjoisemmasta. KuPS tulee vuorenvarmasti myös pyrkimään vahvistamaan joukkuetta ja nostamaan tasoaan – varsinkin, jos se kruunataan Veikkausliigan mestariksi, jolloin tie eurokentillä helpottuu dramaattisesti.

Se on kuitenkin jo nyt varmaa, että ensi kaudella muilla Veikkausliigan seuroilla on tekemistä HJK:n ja KuPSin mukana pysymisessä.