Kanada juhlii mestarina – Nuoret Leijonat taisteli urakalla

Kanadan Mason McTavish osoitti johtajuutta ja maalintekotaitoa koko turnauksen läpi, mutta Juha Jatkolaa hän ei pystynyt turnauksessa ohittamaan. ©AOP

U20MM

Järkyttävästä jäähymäärästä huolimatta Nuoret Leijonat taisteli MM-finaalin jatkoajalle. Kun Kanadan jalka alkoi painaa, Suomi käytti tilaisuutensa, mutta se ei riittänyt.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 21.8.2022

Kanada voitti Suomen Nuoret Leijonat U20-turnauksen MM-finaalissa maalein 3-2  (1-0, 1-0, 0-2,1-0). Ottelussa tuikki kuitenkin uusi tähti, sillä maalivahti Juha Jatkolan upeat torjunnat häikäisivät läpi ottelun.

Kanada aloitti väkevästi, mutta Jatkola teki heti tukun tärkeitä torjuntoja ja peli pysyi nollassa. Kanadan paine jatkui kuitenkin vahvana ja tuotti tulosta hieman ennen erän puoliväliä. Joshua Roy iski kiekon maaliin Mason McTavishin syötöstä. Erän loppua kohti Suomi pääsi jo paremmin peliin mukaan ja onnistui jo myös laukomaan. Silti Ruotsi-ottelussa nähty rauhallisuus ja kylmäpäisyys uupui pelistä.

Toisen erän toisella peliminuutilla Kanada iski jälleen. 2-0 -osuman veti William Dufour Olen Zellwegerin syötöstä. Sen jälkeen Suomen alivoimaa ja Jatkolan venymistä maalilla testattiin erässä urakalla. Ensin Ruben Rafkin otti ennen erän puoliväliä kaksiminuuttisen. Maalia ei tullut ja Suomi haki hetken hanakasti kavennusta. Dylan Garand oli maalillaan kuitenkin ohittamaton. Erän puolivälissä Oliver Kapanen ohjattiin jäähyaitioon kiinnipitämisestä. Siitäkin selvittiin, mutta heti perään Rafkin sai jäähyn kiekon sulkemisesta pelistä. Jatkola oli taas kovassa helteessä, mutta lisämaaleja ei vieläkään tullut. Erän lopulla Aatu Räty lähti jäähylle korkeasta mailasta, joka osui Dufourin purukalustoon. Kanadan ylivoima oli taas tehoton Jatkolan edessä. Eemil Viro sai vielä erän viimeisellä minuutilla rangaistuksen huitomisesta. Suomi sai toisessa erässä viisi jäähyä, mutta onnistui selvittämään lähes yhdeksän minuuttia alivoimaa.

Kolmas erä oli Suomen. Se alkoi Suomen alivoimalla, jota oli edellisestä erästä noin minuutti jäljellä. Nuoret Leijonat selvitti senkin. Erikoistilanteen jälkeen Suomi otti ohjat. Leijonat yllätti Kanadan ja onnistui kavennuksessa. 2-1-osuman iski Aleksi Heimosalmi Eemil Viron ja Joel Määtän ohjauksesta. Erän puolivälin lähestyessä Joakim Kemell tasoitti pelin 2-2:een. Osuman syötti Topi Niemelä ja Eetu Liukas. Erässä otettiin takapakkia, kun Kapaselle tuomittiin jäähy koukkaamisesta. Suomen kuudes alivoima oli lyhyt, koska vastustajan Zellweger sai pian huitomisjäähyn. Suomi pääsi myös ylivoimaalle, joka hyytyi Kasper Puution kampitusjäähyyn. Sitä tutkittiin lopulta myös videotarkastuksessa. Maaleja ei erässä nähty enempää, joten ottelu eteni maalista poikki -jatkoerään. Mestaruuden ratkaisevan kiekon veti maaliin Kent Johnsson kolmen minuutin pelin jälkeen. Sen jälkeen tarkistettiin vielä Suomen aiempi läheltä piti -tilanne Kanadan maalilla. Kiekko ei ylittänyt viivaa ja McTavis putsasi sen alueelta.

Turnauksen parhaaksi pelaajaksi valittiin Kanadan Mason McTavish. Suomen Kasper Puutio valittiin turnauksen parhaaksi puolustajaksi ja Joakim Kemell valittiin tähdistökentälliseen.

Kanadan piti pelata MM-finaalissa ennen kuin hallin lehtereille löysi noin 14 000 katsojaa.

Turnauksen pistepörssin kärkinimi Mason McTavish antoi ottelun jälkeen tunnustusta Suomelle.

”Kiekkoa pelataan tällaisten otteluiden vuoksi. Suomen joukkue oli mahtava. He pelasivat niin kovaa ja tekivät rohkean paluun takaisin peliin”, McTavish ylisti TSN:n haastattelussa.