HJK voitti liigacupin, mutta virkamiehiksi ryhtyminen voi maksaa vielä kovan hinnan

HJK tuuletti avausosumaansa lumikinosten edessä Bolt-areenassa.

Jalkapallo

HJK voitti liigacupin, mutta virkamiehiksi ryhtyminen voi maksaa vielä kovan hinnan

HJK peittosi AC Oulun liigacupin finaalissa 2-1, mutta Joel Perovuon mukaan virkamiespallon vaarat vaanivat jo Klubia.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 1.4.2023 | KUVAT All Over Press

HJK otti kuudennen liigacupin voittonsa AC Oulun kustannuksella suhteellisen ympäripyöreän finaalin jälkeen. Vaikka voitto on voitto, ei HJK:n iskukyky hurraahuutoihin aihetta antanut.

Jos ottelua aletaan viipaloimaan, niin HJK sai otteen itselleen toisella jaksolla vaihtojensa myötä. Lucas Lingmanin paluu kentälle oli iso asia HJK:lle.

Kuvaavaa kuitenkin oli, että selvät maalipaikat olivat ottelussa HJK:n toisen jakson hallinnasta huolimatta 4-1 AC Oululle ennen Klubin ensimmäistä maalia, joten ottelun lopputulos ei missään nimessä ollut selvä.

Ricardo Duarten luotsaama AC Oulu näyttää olevan valmis jatkamaan siitä, mihin viime vuonna jäi. Tätä asiaa puoltaa tietysti myös pääosin hyvä kevät. Duarte lähestyi ottelua, kuten finaalia kuuluu eli tosissaan voitto mielessä. HJK sen sijaan pelasi finaalia kuin harjoitusottelun oloisesti.

Ymmärrän, ettei liigacup herätä kaikissa suurinta mahdollista kiimaa. Suomessa ei kuitenkaan olisi varaa antaa muille tippaakaan tasoitusta asenteen puolella, vaan olemme jo valmiiksi jäljessä sitä armotonta kilpailuasetelmaa, joka löytyy suurimmalta osin ympäri jalkapalloilevaa maailmaa. Pidän Duarten asenteesta, sillä hän puhui liigacupin finaalista historiallisena hetkenä seuralle ja tiedän hänen muutenkin vaativan pelaajiltaan paljon.

Tämä vie Suomen jalkapalloa ja pelaajia eteenpäin.

HJK:n osalta olen sen sijaan kriittisempi. Joukkueen on varottava menestyksestään huolimatta hyytymistä virkamiespalloon. Herätys todellisuuteen odottaa viime vuoden tavoin alkukesästä aivan varmasti, mikäli Klubi ei ole korvien välissä täysillä kentällä.

Toni Koskela on toki myös vaativa valmentaja, se on selvä. Mielestäni HJK:n kohdalla on kuitenkin tällä hetkellä useampi epävarmuustekijä olemassa kautta ajatellen, eikä joukkue näytä tällä hetkellä ylivoimaiselta mestarilta.

Koskelalla on vielä paljon töitä tehtävänä, että joukkue saadaan esimerkiksi suoriutumaan viime kauden tyyliin konemaisen tehokkaasti. Joukkue etsii vielä muotoaan ja sopivaa avauskokoonpanoa.

Duarten Oulu sen sijaan näyttää olevan valmiina kauteen pelaajistonsa ja systeemin puolesta. Joukkueessa pelaa useampi hyvin kiinnostava pelaaja ja Oulu on tälläkin kaudella seuraamisen arvoinen joukkue. Oulu kohtaa KTP:n Veikkausliigan ensimmäisellä kierroksella ja nostankin tämän kohtaamisen keskiviikon peleistä HJK-Honka ottelun ohessa esiin, sillä näissä peleissä kohtaavat iso osa Veikkausliigan valmennuksen kermasta.

HJK on ison haasteen edessä heti Honkaa vastaan, joka tosin menetti Agon Sadikun Norjaan juuri ennen kauden alkua.

HJK tarvitsee nuoret tulokkaansa valmiina kantamaan vastuuta heti keskiviikosta alkaen. Muuten kausi voi alkaa epätasaisesti Helsingissä ja aloittaa vääränlaisen kierteen.