HJK:lla huikea mahdollisuus tehdä torstaina historiaa ja painaa sen jälkeen rahaa

Roope Riski on ollut yksi HJK:n kulmakivipelaajista tällä kaudella.

JalkapalloMuut sarjat

HJK:lla huikea mahdollisuus tehdä torstaina historiaa ja painaa sen jälkeen rahaa

HJK kohtaa Eurooppa-liigan karsinnoissa torstaina Neftçi Bakun. Voitto varmistaisi sen pääsyn europelien lohkovaiheeseen.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 12.8.2021 | KUVAT All Over Press

HJK–Neftçi Baku PFK

Eurooppa-liigan kolmas karsintakierros 2/2, Bolt Arena, Helsinki, to 12.8. klo 19.00 HJK-TV

Lähtötilanne

HJK:lla on mahdollisuus varmistaa ottelussa kolmannen kerran historiansa aikana pääsy europelien lohkovaiheeseen. Voitto torstaina veisi HJK:n Eurooppa-liigan karsintojen play-off-otteluun turkkilaista Fenerbahçehea vastaan, ja vaikka Klubi häviäisi tuon ottelun, se pääsisi silti uuden Konferenssiliigan lohkopeleihin. Voitto Fenerbahçehesta heittäisi Klubin puolestaan Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen.

Tappiokaan Neftçiä vastaan ei vielä romuttaisi HJK:n mahdollisuutta päästä Konferenssiliigan lohkopeleihin, sillä se kohtaisi vielä israelilaisen Maccabi Haifan ja färsaarelainen Havnar Bóltfelagn otteluparin voittajan Konferenssiliigan karsintojen play-off-kierroksella, ja voittamalla sen ottelun HJK:n kausi eurokentille jatkuisi jouluun saakka.

Katso tästä kaikki Expektin kertoimet illan HJK-trilleriin!

Kysymys ei ole vain historian ja kunniasta. Pelkästään pääsy Konferenssi-liigan lohkopeleihin toisi HJK:lle palkintorahoina 2,98 miljoonaa euroa ja jokainen voitto toisi lisää 500 000 euroa ja jokainen tasapeli 166 000 euroa. Kysymys olisi HJK:lle siis minimissään miljoonaluokan potista.

Ensimmäinen ottelu Bakussa päättyi viikko sitten 2–2, ja koska vierasmaaleja ei enää eurocupeissa tällä kaudella lasketa, pelin henki on selvä: voitolla varma paikka europelien lohkovaiheessa olisi ja tappiollakin lippaassa olisi vielä yksi varapatruuna.

Pelaajatilanne

HJK sai ottelun alla erinomaisia uutisia, sillä heinäkuussa pitkälti europelejä varten hankittu Tim Sparv on pelikunnossa. Atomu Tanaka on sen sijaan sivussa. Neftçin ympärillä on kohuttu Namig Alasgarovista, sillä turkkilainen Bursaspor teki Alasgarovista tarjouksen, johon Neftçi on luvannut vastata torstain ottelun jälkeen. Alasgarovin pelaaminen on muutenkin loukkaantumisen vuoksi epätodennäköistä.

Joel Perovuon analyysi

HJK:n ja Neftçin välinen ottelupari on Helsinkiin tullessa tilanteessa 2–2 eli täysin auki. HJK:n kannalta asetelma on hyvä, mutta täysin erilainen henkisesti kuin Malmö FF:ää vastaan. Malmöa vastaan HJK:n oli ’’helppo’’ lähteä urku auki peliin ja laittaa Malmö puntariin, minkä HJK kunniakkaasti tekikin.

HJK on ottelun suosikki ja Klubin on onnistuttava pelisuunnitelmassaan tarkasti, sillä yllätysvalmis Neftçi kyllä rankaisee, jos HJK esimerkiksi sortuu liian moniin helppoihin virheisiin tai se epäonnistuu erikoistilanteiden puolustamisessa. HJK:lta vaaditaan samaa hyvää intensiteettiä prässissään ja tilanteenvaihdoissa kuin Malmöa vastaan, mutta samalla kärsivällisyyttä pallonhallinnassaan, sillä Neftçi aloittanee todennäköisesti melko passiivisella pelisuunnitelmalla.

HJK

Filip Valenčič  on yksi torstain trillerin avainpelaajista lopputuloksen kannalta.

Neftçin kausi on vielä alussa, mutta yhdeksänkertainen Azerbaidzhanin mestarijoukkue on kohdannut jo useamman hyvän eurooppalaisen seurajoukkueen kauteen valmistautuessaan. Näin Klubi ei saa kausien erirytmisyydestä etua.

Ykköstykki Namiq Alasgarov on todennäköisesti edelleen loukkaantuneena sivussa ja se on menetys Bakulle. Joukkueesta löytyy kuitenkin monta taitavaa pelaajaa ja Neftçi iski ensimmäisessä HJK-ottelussakin taidokasta maalia.

HJK ottaa todennäköisesti ottelun kontrollin ja Neftçi tulee peliin todennäköisesti viiden pelaajan puolustuslinjalla, kuten Olympiakosia vastaan vieraissa.

Jos Neftçi pelaa 5-3-2-muodossa, on HJK:lle tärkeää kyetä nopeilla kaistanvaihdoilla pääsemään murtautumispaikkoihin laidoista tai vaihtoehtoisesti hyödyntämään myöhässä poikittain liikkuvaa Neftçin keskikentän kolmikkoa ja päästä taskuista haastamaan linjaa. Tässä systeemissä Neftçin wing backien toiminta on myös olennaista sen kannalta, kuinka purjeessa he ovat tai kuinka hyvin he pystyvät hyvällä wing backien ja keskikentän yhteistyöllä tukkimaan HJK:n hyökkäyspelin.

Neftçin kannalta yksinkertaisempi tapa puolustaa olisi 5-4-1, mutta bakulaiset saattavat ajatella olevansa joukkueista parempi ja he voisivat lähestyä ottelua positiivisemmin. Tämä palvelisi HJK:ta, sillä Neftçillä oli vaikeuksia HJK:n kanssa muun muassa oman puolustuslinjan edustansa puolustamisessa jo kotonaan.

Jalkapallon lakien mukaisesti myös erikoistilanteet ovat isossa roolissa. Näissä HJK:n on oltava erinomainen puolustussuuntaan ja hereillä, sillä Neftçin on syytä olettaa nopeita vapaapotkua ja yllättäviä variaatioita. HJK iski Malmöa vastaan heti kulmapotkusta, ja HJK:n nopea maali torstaina tavalla tai toisella pakottaisi Neftçin pois kuorestaan, mitä pitemmälle ottelu etenee. Samalla Filip Valenčič ja kumppanit pääsisivät koko ajan todennäköisemmin rankaisemaan Neftciä vastaiskusta.

Mikäli HJK joutuu takaa- ajajaksi pelissä, on sen kyettävä pitämään kiinni ottelusuunnitelmastaan ja säilytettävä hyvä laatu ja rauhallinen päätöksenteko pelaamisessaan. Riskitasoja kannattaa nostella vasta toisella puoliajalla. Samoin ensimmäisellä puoliajalla havaittuja asioita olisi tärkeä kyetä hyödyntämään toisella jaksolla, esimerkiksi minne pelata kulmapotkuja tai onko jokin keino murtautua maalipaikkoihin, jota ei olla kyetty hyödyntämään ensimmäisellä jaksolla. Tässä korostaa HJK:n valmennuksen merkitys torstaina.

Pelaaja: Filip Valenčič

HJK on siitä hyvässä tilanteessa, että sillä on useita pelaajia, jotka voivat ottaa kriittisen roolin torstaina. Filip Valenčič ei päässyt kovasta yrityksestä huolimatta peliin mukaan kummassakaan ottelussa Malmöa vastaan, sillä Malmö vartioi Valenčičia tarkasti.

Neftçiä vastaan Valenčičilla on kuitenkin mahdollisuus ottaa iso rooli. Yksi pelin potentiaalisista ratkaisukohdista on se, kuinka usein Valenčič pääsee kuljettamaan palloa Neftçin linjaa kohti. Jos pääsee usein, on HJK todella lähellä jatkopaikkaa.