HJK:lle jäi tasapelistä karvas sivumaku, sillä kolmospaikka uhkaa karata käsistä

David Browne otti selkävoiton Aslak Fonn Witrysta, mutta se ei riittänyt.

EurocupitJalkapallo

HJK:lle jäi tasapelistä karvas sivumaku, sillä kolmospaikka uhkaa karata käsistä

HJK pelasi 1-1-tasapelin Ludogoretsia vastaan torstaina. Tasapeli söi Klubin mahdollisuuksia päästä lohkokolmoseksi.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 6.10.2022 | KUVAT All Over Press

HJK pelasi karvaan tasapelin Ludogoretsia vastaan torstaina Bolt Arenalla. Karvaan tasapelistä teki lohkon tilanne. Se olisi edellyttänyt HJK:lta mielellään voittoa tänään, jotta lohkon kolmospaikka olisi ollut helpommin saavutettavissa.

Pelillisesti tasapeli oli kuitenkin oikeutettu HJK:n lievästä hallinnasta huolimatta, sillä myös Ludogoretsilla oli paikkansa.

Karvaan tasapelistä teki myös ne pienet perusasiat, joissa HJK epäonnistui liian usein.

Perparim Hetemaj pelasi jälleen avauksessa ja oli taas keskeisessä roolissa HJK:n pelissä. Hetemaj juoksi laajalla säteellä, käynnisti prässejä, pyöritti peliä ja oli lähellä maalintekoa jo ensimmäisellä jaksolla. On harmillista, että osa joukkueesta ei ollut ihan samalla intensiteetillä ottelussa mukana. Tämä asia onneksi parani ottelun edetessä.

Hetemaj esimerkiksi jatkuvasti pyrki paineistamaan vastustajaa, kun he pelasivat alaspäin. Muu joukkue seurasi monesti tässä vaiheessa passiivisesti katseella Hetema’jn toimintaa. Tämä joukkueen synkronoitu ja aggressiivinen liike syvyyssuunnassa välimatkoineen puolustaessa on tyypillisesti ongelma suomalaisjoukkueissa.

***

Ludogorets teki avausmaalinsa juuri tällaisen toiminnan seurauksena. HJK:lla oli bulgarialaisten boksissa korkean prässin hetki ja HJK:n puolustuslinjalla ja keskikentällä oli tilannetta edeltävästi riittävästi aikaa organisoida muoto kuntoon. Ludogorets pääsi kuitenkin nostamaan pallon HJK:n ensimmäisen prässin yli Bernhard Tekpeteylle. HJK:n olisi ehdottomasti pitänyt saada yksi toppareista irtoamaan pallon ollessa ilmassa Tekpeteyhin tai Santeri Väänäsen olisi pitänyt huomata tämä uhka ja pelata kahden vastustajan välissä enemmän. Nyt Väänänen ja Lucas Lingman olivat molemmat ylhäällä tukemassa korkeaa prässiä, mutta HJK:n topparikolmikko unohtui liian alas, jopa omalle kenttäpuoliskolle.

Tämä toppareiden pelin seuraaminen omalta kenttäpuoliskolta joukkueen prässätessä ylhäältä on yksinkertaisesti heikkoa. Näissä tilanteissa puolustajien on oltava valmiina iskemään ja puolustamaan eteenpäin. Käytännössä Tekpeteyn olisi pitänyt syödä kumirouhetta haltuunottonsa yhteydessä ja HJK olisi saanut joukkueensa pallon alle. Jatkotilanteessa maali oli vielä toki estettävissä, mutta Arttu Hoskosen päätös pysähtyä avoimen pallon tilanteessa johti huonoimpaan skenaarioon tuossa tilanteessa ja Matias Tissera karkasi keskeltä läpiajoon.

***

Ensimmäinen jakso oli kokonaisuutena kuitenkin hyvä HJK:lta. Klubi loi kaksi laadukasta maalipaikkaa, joista varsinkin Hetemaj’n paikassa oli paljon epäonnea, ettei pallo löytynyt Ludogoretsin verkosta, vaan Malik pelasti bulgarialaiset.

Erityisen harmillisen asiasta tekee se, että Malik teki loistavan tuplaliikkeen tilanteessa, mikä avasi syötön Hetemaj’lle, mutta Malikin toisen liikkeen olisi pitänyt suuntautua etualueelle, jolloin Hetemajlla olisi ollut vielä isompi sektori viimeistellä vasempaan nurkkaan ja tietysti pallo ei olisi pysähtynyt Malikin jalkaan.

Hetemaj aiheutti sijoittumisellaan Ludogoretsilla jatkuvasti ongelmia. Perpa pääsi näyttämään sitä enemmän hänen nuoruudestaan tuttua loistavaa tekniikkaa ja harhautuksia.

***

Toisella jaksolla HJK jatkoi sitkeästi pelaamista ja loi heti hyvän maalipaikan, kun Conor Hazardin pitkä avaus vapautti David Brownen läpiajoon.

HJK:n tasoitus tuli Hostikan sivuvapaapotkusta. Hetemaj sai palkinnon hienolle ottelulleen maalin muodossa.

Olen puhunut jo uuvuttavan määrän erikoistilanteiden merkityksestä ja nyt HJK sai edun erikoistilanteesta. Ludogorets puolusti tilanteen luokattoman huonosti alueelta tiputtamalla pelaajansa maalivahdin syliin ja Hetemaj liikkui loistavalla ajoituksella etualueelle ja liippasi pallon paikallaan seisseiden Ludogoretsin pelaajien edestä maaliin.

HJK:n tasoituksen jälkeen Ludogorets nosti kierroksia ja pystyi vaihtojen myötä saamaan vahvan otteen pelistä. Parista hyvästä paikasta huolimatta vieraat eivät kuitenkaan saaneet maalia aikaan.

HJK kesti tämän vaikean jakson läpi ja sai vielä luotua hyviä maalipaikkoja. Bojan Radulovicilla oli hyvä puskupaikka ja läpiajo, mutta viimeistelyt hyvistä paikoista epäonnistuivat. Tämän lisäksi Nassim Boujellab petasi nätisti Antohony Olysanyalle vetopaikan boksista.