Pahimmat sateet poistuvat Spielbergin yltä – sunnuntain kisasta tulossa tuplakuiva

Max Verstappen ajoi vakuuttavaan voittoon lauantain sprinttikisassa.

Formula 1

Pahimmat sateet poistuvat Spielbergin yltä – sunnuntain kisasta tulossa tuplakuiva

Erkki Mustakari muistuttaa, ettei ohittaminen ole helppoa Spielbergin radalla - varsinkin, kun öiset sateet poistuvat radan yltä.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 10.7.2022 | KUVAT All Over Press

Itävallan GP päästää ajamaan sunnuntaina todennäköisesti kuivissa olosuhteissa. Spielbergiä yön aikana kastelleet sateet hellittävät aamupäivän aikana ja iltapäiväksi on luvassa korkeintaan paikallisia sadekuuroja, jotka eivät välttämättä edes osu Spielbergin rata-alueelle.

Max Verstappen ajoi lauantain printissä vakuuttavaan voittoon ennen Ferrarin Charles Leclerciä ja Carlos Sainzia. Ferrari-veljet ottivat sprintin alkukierroksilla rajusti yhteen, mutta sitten Ferrari jäädytti tilanteen.

F1-asiantuntija Erkki Mustakarin mukaan lähtöruudulla on Spielbergissä tavallista suurempi merkitys – varsinkin, kun sade ei todennäköisesti tuo nyt mitään yllättävää elementtiä kisan käänteisiin.

”Spielbergin rata yleensä suosii niitä, joilla on hyvä lähtöruutu. Kärjessä olevien ohittaminen on radalla melko haasteellista ja siksi Itävallan kisoja pidetäänkin usein tylsinä. Mutta kyllä radalla on ohituksiakin nähty. DRS-alue ennen kolmatta mutkaa on se paras ohituspaikka”, Mustakari miettii.

”Nyt kärkiryhmässä on niin taitavia kuskeja, että ohittaminen siinä ryhmässä ei ole mitenkään helppoa.”

10.50 for Carlos Sainz to win second Grand Prix in a row at Austria. Play now at Expekt!

Mustakarin mukaan yksi potentiaalinen sekoittaja voimasuhteissa on se, että Itävallassa ajettiin sprinttikisa.

”Sprinttiviikonloppu vähentää harjoituksia. Harjoitusten merkitys on siksi ollut korostunut, koska muuta testaamista radalla ei sallittu ja kaikki tallit tarvitsisivat testaamista uusille osilleen.”

Tällä kaudella ajetaan kolme sprinttikisaa. Ensimmäinen oli Italiassa ja Itävallan jälkeen viimeinen vedetään Sao Paulossa.

”Olen edelleen koko sprinttikonseptin suhteen vähän skeptinen. Vaikka lauantain sprinttikisassa ei ollutkaan mitään suurta draamaa, sprinttikisa saattaa muokata lähtöruudukkoa, sillä riskien määrä on suurempi kuin aika-ajoissa. Nytkin esimerkiksi Ferrarin kaksikko oli lähellä kolaroida, samoin kuin Lewis Hamilton yrittäessään ohittaa Mick Schumacheria.”

Valtteri Bottas on voittanut kahdesti urallaan Itävallassa. Voitot tulivat 2017 ja 2020. Bottas lähti molemmilla kerroilla kisaan paalulta

”Profiililtaan rata sopii selvästi Valterille. 2017 kisassa häntä syytettiin varaslähdöstä ja lähtö tarkistettiin suurennuslasilla. Lopputulema oli, että Bottas otti silloin aivan täydellisen lähdön ja ajoi sitten aina voittoon asti.”