HJK:n jatkopaikka näyttää, kuinka järjettömän arvokas Veikkausliigan mestaruus on

Nyt juhlitaan. HJK pelaa varmuudella toisena syksynä peräkkäin eurocupien lohkopelejä - joko Eurooppa-liigassa tai Konferenssiliigassa.

Jalkapallo

HJK:n jatkopaikka näyttää, kuinka järjettömän arvokas Veikkausliigan mestaruus on

HJK pelaa toisena syksynä peräkkäin eurocupien lohkopelejä pudotettuaan Mariborin jatkosta Eurooppa-liigan karsinnoissa. Nyt kysytään vain kilpailun nimeä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 11.8.2022 | KUVAT All Over Press

Darwin Nunez

HJK varmisti odotetusti paikan Eurooppa-liigan play-off-kierroksella kaadettuaan Mariborin torstaina Helsingissä 1-0. Joel, hallittu esitys Klubilta?

Nimenomaan hallittu ja järkevä esitys. Vaikka Mariborilla onkin tällä hetkellä omat ongelmansa ja haasteensa, HJK pystyi kovassa paikassa ja kovien paineiden keskellä ottamaan tästä otteluparista jatkopaikan, mikä oli Klubille kultaakin arvokkaampi asia. Tekosyille ei olisi ollut tässä tilanteessa tilaa – ja mikä hienointa, nyt mitään selityksiä ei tarvitse yrittää keksiä.

HJK pelasi jo hyvän ottelun Sloveniassa ja tänään se jatkoi samalla linjalla. Toni Koskela piti ohjat hallinnassa ja teki  ottelun lopussa todella järkeviä vaihtoja. Perparim Hetemaj’n kaltainen pelaaja on osoittanut Klubille arvokkaaksi pelaajaksi juuri tällaisissa tilanteissa, joissa pään ja pelin pitää pysyä kylmänä. Hetemaj söi taas hienosti sekunteja kellosta, piti palloa helpoilla syötöillä omalla joukkueella, eikä Maribot saanut oikeastaan minkäänlaista takaa-ajoa aikaiseksi.

Nostin jo ennen otteluparia esille Mariborin puolustuslinjan todella sekavan pelaamiseen. Sloveniassa Klubin molemmissa maaleissa Mariborin linjan pelaaminen sakkasi pahasti ja myös tänään Mariborin vasen puolustaja Gregor Sikošek jäi vartioimaan jostain syystä boksin kulmaa eikä seurannut Santeri Hostikkaa.

Klubin maali oli Sikošekin nukahduksesta huolimatta hyvin tehty maali – ja tuli sivurajaheiton jälkitilanteesta. Lucas Lingman harhautti todella hienosti ja napsautti pallon Hostikan jalkaan, josta Hostikka pisti pallon sisälle. Toki maali on aina maali, mutta alleviivaisin tässä tilanteessa Lingmanin hienon väläyksen lisäksi Hostikan hyvää liikettä ennen kuin Lingman pisti pallon hänen jalkaansa.

Kaikkiaan hyvä ottelu Kulbilta ja ennen kaikkea järjettömän iso asia niin Klubin kuin koko suomalaisen futiksen kannalta. Sellainen ajatus, että suomalainen seurajoukkue selviytyisi kahtena peräkkäisenä vuotena eurocupien lohkopeleihin, tuntui omalla peliurallani aika utopistiselta ajatukselta. Nyt se on kuitenkin totisinta totta.

Niin miten iso HJK:n jatkopaikka ja satavarma paikka ainakin Konferenssiliigan lohkopeleissä on Klubille?

Onhan se sanoin kuvaamattoman suuri asia, sillä Klubille tulee toisena syksynä peräkkäin miljoonien eurojen potti – ja jos Klubi vielä ottaisi paikan Eurooppa-liigan lohkopeleissä, potti kasvaisi entisestään.

Nyt tietenkin avainkysymys on, mitä Klubi tekee rahoilla. Viime syksynä kaikki laskivat, että Klubi nousee Konferenssiliigan tankkauksen ansiosta uudelle tasolle, mutta ei se ainakaan Veikkausliigassa ole ottanut askelta ylöspäin, vaan pikemminkin alaspäin.

Siksi nytkin on oleellista se, miten nämä rahat käytetään ja miten ne saadaan käytettyä siihen, että Klubin taso seurana nousee. Pelkkä raha ei ratkaise asiaa, on myös osattava käyttää sitä.

Toinen iso asia on se, kuinka arvokkaaksi Veikkausliigan mestaruus on Konferenssiliigan alettua noussut. Sillä, onko joukkue mestari vai ei, on valtava merkitys siihen, miten vaikea tai helppo tie joukkueella on lohkopeleihin. HJK ja KuPS ovat molemmat pelanneet tälläkin kaudella Euroopassa erinomaisesti, mutta Klubi menee lohkopeleihin ennen muuta siksi, että se voitti viime kaudella Veikkausliigan mestaruuden. Jos KuPS olisi ollut mestari, se olisi nyt Klubin sijasta lähellä lohkopelejä.

Tässä mielessä myös tämän syksyn mestaruustaistelusta tulee todella huikea. Kysymys ei ole vain liigamestaruudesta, vaan ensi kauden euronäkymästä – kumpi tai Honka mukaan otettuna, mikä on se seura, joka saa ensi vuonna huiman mahdollisuuden selvitä mestarijoukkueen reittiä pitkin eurocupien lohkopeleihin ja siellä odottaviin miljooniin.

Luulisi nyt, että Veikkausliigassa nähtäisiin  suomalaisia ravisteleva liigasyksy – varsinkin nyt, kun Simo Valakarin jääminen KuPSiin varmistui Motherwellin nimitetty tänään uudeksi managerikseen Steven Hammellin.

Toivoit ennen ottelua, että ottelu olisi loppuunmyyty ja Bolt Arena täynnä. Ei kuitenkaan ollut. Osaatko arvioida miksi ei?

Se on hyvä kysymys. Tapahtuma on sinällään upea, yleisömääräkin kohtalainen ja HJK:n jatkopaikka todella uskomaton asia koko Suomi-futiksen kannalta, mutta kyllähän tuo jäi kaivelemaan, ettei katsomoa kuitenkaan saatu täyteen. Suomalaisia seuroja ja niiden markkinointiosastoja syyllistetään helposti siitä, ettei otteluihin saada yleisöä, mutta kyllä tässä on uskallettava katsoa myös meitä suomalaisia ja kysyttävä, millainen urheilukansa me olemme.

Me kyllä sytymme arvokisoissa, jos Suomi menestyy, mutta tällainen ympärivuotinen urheilun seuraaminen on vielä heikkoa. Se kertoo urheilukulttuurimme ohuudesta, mutta ehkä laajemminkin myös meistä suomalaisista. Meitä pidetään tasaisina ja varmoina pakertajina, eikä meistä löydy kaivamallakaan samanlaista intohimoa urheilua tai urheiluseuroja kohtaan kuin monissa muissa maissa. Iloitsemme varmasti Huuhkajien ja HJK:n voitoista ja katsomme otteluita televisiosta – jos niitä jollakin kanavalla näytetään –, mutta television äärestä tuntuu olevan todella pitkä matka paikan päälle.

Se on sinällään harmi etenkin tällaisina iltoina, kun suomalaisessa jalkapallossa kirjoitetaan ainutlaatuista historiaa.

Mutta onneksi tässä on aikaa korjata asioita jo tänä syksynä. Konferenssiliigan lohkopelit ovat jo nyt varmuudella paketissa, enkä pidä mitenkään mahdottomana, etteikö Klubi voisi kaataa Silkeborgia ja pelata syksyllä Eurooppa-liigan lohkopelejä. Tarvitaan vain samanlainen järkevä ja hallittu esitys kuin Mariboria vastaan. Vastus on toki kovempi, muttei mahdoton voitettava.