Matti Mattssonin sensaatiomaisen pronssin takana on lähes käsittämätön asia

Matti Mattsson ui varhain torstaiaamuna Suomen aikaan 200 rintauinnissa pronssille uudella Suomen ennätysajalla 2.07,13.

Muu urheiluTokio 2021

Matti Mattsson avasi Suomen mitalitilin Tokion olympialaisissa uimalle pronssille päämatkallaan, 200 metrin rintauinnissa.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 29.7.2021

Matti Mattsson järjesti Tokion olympiakisojen ensimmäisen todellisen suomalaissensaation uimalla pronssille 200 rintauinnin finaalissa uudella huikealla Suomen ennätyksellä 2.07,13.

Olympiavoittoon ui Australian Izaac Stubblety-Cook ennen Hollannin Arno Kammingaa ja Mattssonin.  Izaac Stubblety-Cookin aika oli 2.06,38 ja Kammingan 2.07,01. Mattsson hävisi hopeamitalin vain 0,12 kymmenyksellä.

Mattssonin Suomen ennätys oli ennen Tokion kisoja 2.08,26. Näin hän paransi Tokiossa Suomen ennätystään yli sekunnin. Sitä voi pitää lähes käsittämättömänä tulosparannuksensa, mikä nostaa entisestään Mattssonin mitalia arvoa.

Mattsson tiesi itsekin olevansa Tokiossa huippukunnossa, sillä hän ilmoitti alkuerien jälkeen, ettei alkuerien kolmanneksi nopein aika, 2.08,44, tuntunut juuri missään. Finaalipaikka irtosi uudella Suomen ennätyksellä, 2.08,22, jolla Mattsson oli välierien viidenneksi nopein uimari.

Mattssonin voittama mitali on Suomen viides uintimitali kautta aikojen. Arvo Aaltonen voitti kaksi pronssia vuoden 1920 kisoissa. Seuraavaa uintimitalia jouduttiin odottamaan 72 vuotta, kunnes Antti Kasvio ui olympiapronssia Barcelonassa 1992. Suomen edellisen mitalin toi Jani Sievinen Atlantassa 1996 ikimuistoisessa 200 metrin sekauinnin finaalissa, jossa ennakkosuosikkina kisaan lähtenyt Sievinen jäi hopealle. Suomen edellisestä mitalista on kulunut näin 25 vuotta.

27-vuotiaalle Mattssonille mitali oli toinen arvokisamitali hänen urallaan. Mattsson ui samalla matkalla MM-pronssia vuonna 2015.

Mattssonin pronssimitali on suuri helpotus Suomen olympiakomitealle, sillä Suomen potentiaaliset mitaliehdokkaat Tokiossa ovat harvassa eikä Suomi oli koskaan jäänyt ilman mitaleita kesä- tai talviolympialaisissa.

Viisi vuotta sitten Riossa mitaliputken katkeaminen oli lähellä, sillä kisojen ainoan mitalin toi nyrkkeilijä Mira Potkonen. Lontoon kisoista 2012 oli tuomisina yksi hopea ja kaksi pronssia. Edellinen olympiavoitto on Pekingin kisoista 2008, joissa ampuja Satu Mäkelä-Nummela voitti trapin olympiakultaa.

Mattssonia pidettiin ennen Tokiota potentiaalisena finalistina, mutta harvat uskoivat Mattssoniu pystyvän parantamaan niin paljon ennätystään, että hän voisi oikeasti olla mitaleilla.

Nyt se on kuitenkin totta, ja olympiamitalin ja Mattssonin huiman aikaparannuksen yhteissumma uinnin kaltaisessa megalajissa on niin suuri, että Mattssonin mitaliuinti menee heittämällä yhdeksi viime vuosien kovimmista suomalaissaavutuksista urheilussa.