HJK:n kriisi on syvemmällä kuin Toni Koskelassa – hänen erottamisensa nyt olisi riski

Topi Keskinen ja HJK joutuivat lauantaina pettymään, kun Daniel Koskipalo ja FC Lahti hakivat pisteet Töölöstä.

JalkapalloVeikkausliiga

HJK:n kriisi on syvemmällä kuin Toni Koskelassa – hänen erottamisensa nyt olisi riski

HJK on ajautunut uhkaavaan kriisiin, mutta Joel Perovuon mukaan päävalmentaja Toni Koskelan erottaminen tässä hetkessä olisi erikoinen riski.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 9.7.2023 | KUVAT All Over Press

HJK:n kausi otti uuden pohjakosketuksen, kun Klubi hävisi kotikentällään FC Lahdelle 0-1. Joel, joko HJK:n kohdalla voidaan puhua kriisistä?

Voidaan ilman muuta. Tulokset ovat aina se ensimmäinen mittari, mutta sen lisäksi on katsottava myös peliesityksiä tulosten takana – ja ne eivät kerro hyvää HJK:n tämänhetkisestä tilanteesta.

Ymmärrän toki, että loukkaantumiset ovat sotkeneet tätäkin kautta, mutta myös se on fakta, ettei Toni Koskela ole löytänyt joukkueelle optimaalista pelitapaa.

Klubi ei tällä hetkellä dominoi sarjan kärkijoukkueelle tyypillisesti otteluita ja luo vaaraa ja uhkaa vastustajan maalille. Hallinta on enemmän näennäisesti, eikä peliä pelata valtaosin vastustajan kenttäpuoliskolla, kuten Klubin tasoisen joukkueen pitäisi pelata.

Tämä sotkee myös HJK:n puolustuspelaamista ja vastustajat pääsevät helposti satuttamaan auki olevaa HJK:n ryhmitystä.

Joukkue on rakennettu hyvin ja tuolla joukkueella pitäisi pystyä parempiin tuloksiin, se on kiistaton tosiasia.

Miten kriittisenä pidät Koskelan asemaa? Pitäisikö HJK:n harkita valmentajan vaihtamista?

Varmasti HJK:ssa on jo jonkin aikaa mietitty päävalmentajakysymystä, sillä tämä kausi on mitä ilmeisemmin joka tapauksessa Koskelan viimeinen kausi Klubissa.

Koskelan erottaminen nyt olisi kuitenkin erikoinen ja riskialtis ratkaisu, ellei HJK saisi sarviinsa saman tien jotain Vesa Vasaraa tai Ricardoa Duartea. Jos Koskelan tilalle palkattaisiin esimerkiksi ulkomaalainen päävalmentaja, se voisi helposti sotkea ainakin hetkellisesti entisestään pelaamista ja siihen Klubilla ei lähiviikkojen aikana ole varaa.

On myös syytä ymmärtää, ettei vastuu ole yksin Koskelan. Myös monet pelaajat saavat katsoa itseään peiliin siitä, miten he ovat suoriutuneet tällä kaudella Veikkausliigassa.

Kolmas muuttuja on seurajohto ja varsinkin Koskelan lähin esimies Aki Riihilahti. Se tiedettiin jo viime kaudella, etteivät Koskelan ja Klubin johdon suhteet olleet parhaat mahdolliset, eikä tilanne ole muuttunut ainakaan yhtään paremmaksi.

En tiedä, miten Koskela ja joukkue suhtautuvat esimerkiksi siihen, että samaan aikaan, kun Klubi on keskellä tällaista kriisiä, Riihilahti lähtee mieluummin riekkumaan Ruisrockiin kuin jäisi ratkomaan päivänpolttavia ongelmia.

Muistan omalta uraltani sen, että jos peli rullasi, tulokset olivat hyviä ja edessä oli viikon breikki, kukaan ei pannut pahakseen sitä, jos pelaajat kävivät ottamassa pelin jälkeen pari bisseä. Jos sen sijaan peli oli tukossa ja oltiin kriisissä, silloin kenellekään ei tullut mieleen lähteä pelin jälkeen juhlimaan.

Riihilahden kohdalla sitoutumista korostaa paitsi hänen asemansa esimerkiksi uusien vahvistuksen hankkimisessa, myös se, että hän ymmärtää entisenä ammattilaisena sen, millaisen viestin hänen toiminnallaan antaa. Kun kaikkien pitäisi kriisin hetkellä puhaltaa yhteen hiileen ja yrittää yhdessä ratkoa ongelmia, silloin ei ole juhlimisen aika.

Klubin kriisi on siksi syvempi kuin Koskelan kriisi. Se on yhtä lailla joukkueen, mutta myös HJK:n seurajohdon ja ennen kaikkea Aki Riihilahden kriisi. Siitä, kuka on mokannut eniten, voidaan aina keskustella, mutta vaikeuksien hetkellä kaikkien pitäisi keskittyä ongelmien korjaamiseen eikä hauskan kesäviikonlopun viettoon millään verukkeella.

Näetkö, että HJK voisi Koskelan ohjissa korjata kurssiaan ja pelastaa vielä kauden?

Pidän edelleen sitä täysin mahdollisena. Myös viime kaudella Klubin oli hyvin samankaltaisessa tilanteessa ja sen kausi oli hiuskarvan varassa, kun jatkopaikka Mestarien liigan karsinnassa oli kiinni rangaistuspotkukisasta latvialaista RFS:ää vastaan. Niukka voitto RFS:stä siivitti HJK:n eurokentillä huimaan lentoon, mikä vei Klubin Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen, ja samaan aikaan se nousi Veikkausliigassa jälleen mestariksi.

Sama on nytkin mahdollista. Viime kaudella kurssin kääntymisen takana oli RFS-voiton lisäksi kaksi erinomaista kesken kauden tullutta hankintaa, Lucas Lingman ja Malik Abubakari, ja se, että Koskela muutti Klubin pelitavan sen materiaalille paremmin sopivaksi 5-4-1-muodoksi.

Myös nyt kurssia on mahdollista korjata samoilla lääkkeillä. 1-2 hyvää ja onnistunutta täsmähankintaa ja pelitapaan tarvittavat korjausliikkeet sekä sen jälkeen Roope Riskin ja Lucas Lingmanin saaminen täyteen pelikuntoon.

Kaikki on edelleen mahdollista, mutta tässä ei ole yhtään aikaa hukattavaksi, sillä pohjoisirlantilainen Larne tulee Mestarien liigan karsinnoissa kylään jo keskiviikkona.