HJK:n sulamista on turha liikaa rummuttaa – Klubi on edelleen mestarisuosikki KuPSin kanssa

Katastrofi on valmis. Rasmus Holma iskee TPS:n 2-2-tasoituksen lisäajalla ja HJK.n taivas synkkenee.

JalkapalloVeikkausliiga

HJK:n sulamista on turha liikaa rummuttaa – Klubi on edelleen mestarisuosikki KuPSin kanssa

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 25.9.2020

HJK pelasi torstaina putoamistaistelussa olevan TPS:n kanssa 2-2-tasapelin. HJK:n asetelma mestaruustaistossa muuttui jymy-yllätyksen jälkeen tukalaksi, kun KuPS liitää eurohurmoksessaan ja on sarjassa HJK:n kannassa kiinni. HJK:n sulaminen tasapeliin oli yksi tämän veikkausliigakauden suurimmista yllätyksistä.

Elmo-lehden jalkapalloasiantuntija Jussi Leppälahti, katselit ottelua ja kiinnitit huomiota TPS:n nousuun kahden maalin takaa-ajoasemasta. Miten tuollainen takaa-ajo muuttui mahdottomasta mahdolliseksi?

Katselin tosiaan ottelua ja pidin HJK:n pelaamisesta heidän johtomaaleihinsa asti. HJK on pelannut tällä kaudella hyvin ja joukkueessa on todella suurta potentiaalia. Se on täynnä hyviä pelaajia ja pelaamisen perustaso on hyvä.

Miksi TPS kykeni tulemaan tappioasemasta tasoihin viimeisten minuuttien aikana, näen siihen muutaman syyn.

Ensinnäkin HJK teki vaihtoja ja toi keskikentän pohjalle Markus Halstin ja vasemmalle laidalle Casper Terhon. Kyseiset pelaajat ovat todella hyviä jalkapalloilijoita, mutta kenties Halstin suorituskyky ei ole ihan kohdillaan tällä hetkellä etenkään keskikentän pohjapelaajana. Terho on tosi nuori ja taitava lupaus, jolla on vielä matkaa Veikkausliigan intensiteettiin.

Ensimmäinen maali syntyi HJK:n vasemmalta laidalta, johon juuri Terho oli tullut. Toisaalta, jos HJK olisi naulannut lukuisista paikoistaan maaleja, et esittäisi tätä koko kysymystä ja Terho olisi tehnyt onnistuneen esiintymisen Veikkausliigassa nuorena pelaajana. Jalkapallo on välillä tällaista.

Siinä näkyi toisaalta mielenkiintoinen asia, kun HJK puolusti TPS:n ensimmäistä maalia edeltänyttä laitaetenemistilannetta. Kaikilla HJK:n pelaajille sammui moottori ja liike pysähtyi. Kun liike pysähtyy ja jalat menevät kantapäille, on vaikea pelata peliä. Tällainen syttyvä ja sammuva liikkumisen intensiteetti on muutenkin suomalaisen jalkapallon yksi suurimmista ongelmista, mutta se maksoi nyt HJK:lle maalin.

Toiseen maaliin johtaneessa laitaetenemistilanteessa oli vähän samaa vikaa. HJK:n pelaajien liike pysähtyi ja Veikkausliigassa se usein maksaa.

Toisen maalin taustalla ollut mekaniikka oli kuitenkin enimmäkseen sitä, mitä hienosti valmentajana Turussa toiminut Jonatan Johansson on tuonut TPS:n peliin. Joukkue taistelee. Kun TPS lähti rynnäkköönsä, nousi toppari Rasmus Holma ylös. TPS:n muoto muuttui 3-4-3-muotoon, kun Holma tuli ylös voittamaan palloja. Samalla, kun HJK:n boksiblokki ei ollut nöyrin mahdollinen, rynni TPS HJK:n boksiin. Vapaa pelaajahan siellä oli, ja kyseinen pelaaja oli juuri Holma.

Miten HJK:n olisi pitänyt sinun näkökulmasi mukaan toimia ottelun lopussa?

En vastaa tuohon suoraan, koska Toni Koskela tietää ne asiat paremmin kuin minä, mutta yleisesti ottaen nuo ovat jalkapallossa viheliäisiä tilanteita, kun vastustaja tuo ylös yhden tai kaksi ylimääräistä pelaajaa.

Siinä on oikeastaan kaksi vaihtoehtoa. Ottaa pallo omille ja käydä naulaamassa ratkaisevia osumia toiseen päähän tai lisätä omaan puolustuslinjaan niin monta pelaajaa kuin numeraalinen asetelma vaatii. Luulen, että Holman nousu tuli niin yllättäen, ettei HJK:n valmennus ja pelaajisto oikein ehtinyt reagoida asiaan.

Joissain joukkueissa valmentaja karjuu kentän laidalta, miten tuollaiset tilanteet hoidetaan pois ja joissain joukkueissa kentällä on 1-2 sellaista pelaajaa, jotka tajuavat tilanteen vakavuuden ja vaativat ylempänä olevia pelaajia tekemään asioita eri tavalla. HJK:n kohdalla asia on vaikea, koska pelataan kotikentällä ja ollaan isoja suosikkeja. En oikein tiedä, voiko HJK:ssa kotikentällä tehdä defensiivisiä valintoja vai pitääkö vain luottaa oman offensiivisuuden voimaan ja pyrkiä naulaamaan pelejä sillä tavoin.

Miten näet Veikkausliigan mestaruustaiston?

Tosi tiukkahan se on. HJK ja KuPS taistelevat mestaruudesta. Joukkueet ovat erilaisia, mutta näkisin, että molemmat voivat ansaita mestaruuden. KuPS on löytänyt aika järkevän tavan pelata ja HJK on parhaimmillaan loistava joukkue.

Kuten kirjoitin SJK:n ja Jani Honkavaaran kohdalla alkukaudesta, olisi HJK:n nyt otettava mielestäni rauhassa ja luotettava omaan juttuunsa. HJK pelaa hyvää jalkapalloa, kun se on parhaimmillaan. Suoritustaso ehkä heilahtelee monista eri syistä tällä hetkellä vain liikaa.

Pitää muistaa, että HJK on tehnyt reilusti yli kaksi maalia ottelua kohden tämän kauden sarjassa. Joukkueen hyökkäysvoima on aika valtava. Usein Veikkausliigan kohdalla puhutaan, että joku joukkue voittaa mestaruuden, kun muut ovat olleet niin huonoja. Mutta kyllä minä näen tämän kauden sarjan niin, että mestaruudesta taistelee tällä kaudella oikeasti hyvät joukkueet. KuPS:n eurotaival osoittaa, että se on oikeasti hyvä joukkue. Kaksi voittoa Euroopan kentillä ei tule sattumalta.

HJK ja KuPS ovat ansainneet yli kaksi pistettä ottelua kohden ja sellaisena ralli saattaa jatkua loppuun asti.